UA | RU
19 квітня 2024, 06:55

Реформа житлової політики: Шуляк розповіла про законопроєкти, над якими ведеться робота

фото: Олена Шуляк/Facebook

Україна активно взялась за реформування застарілої житлової політики: нині триває робота над трьома законопроєктами, які докорінним чином змінять підходи до вирішення житлового питання. Адже дерадянізація законодавства в цій сфері та максимально наближеність до європейських практик і норм задля забезпечення громадян житлом - необхідна умова отримання Україною 50 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility

Про це під час другого етапу публічних консультацій на тему "Сучасна та ефективна житлова політика" для вдосконалення законопроєкту "Про основні засади житлової політики" повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

"Днями Рада Європи остаточно затвердила виділення Україні 50 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility. За її умовами, Україна повинна провести ряд важливих структурних реформ і реформа застарілого, радянського житлового законодавства - одна з них. Ми маємо це зробити вчасно та результативно, інакше не зможемо отримати кошти, необхідні для відновлення. Саме тому, нині йде активна робота над створенням трьох рамкових законів щодо цього", - зазначила Шуляк.

За словами парламентарки, перший з трьох законопроєктів - "Про основні засади житлової політики" нині проходить обговорення із залученням всіх стейкхолдерів в ході публічних консультацій. Після отриманого від них фідбеку, усіх зауважень і побажань, законопроєкт доопрацюють, зможуть зареєструвати і винести на голосування у Парламенті. Саме тому - задля більш швидкого і легкого проходження цього законопроєкту у сесійній залі, до публічних консультацій запросили всіх стейкхолдерів та представників різних гілок влади.

"Особливо важливим фідбеком будуть для законотворців думки щодо запропонованих змін з боку органів місцевого самоврядування, оскільки успіх у реалізації нового житлового законодавства залежатиме від того, яку відповідальність вони будуть готові на себе взяти", - пояснила Олена Шуляк.

Нове житлове законодавство, зазначила вона, запровадить низку різних інструментів житлової політики, оскільки ринкова економіка європейської країни має враховувати, що різним категоріям населення не можуть підходити одні і ті самі інструменти - вони також повинні бути варіативними та створювати вибір.

Законопроєкт "Про основні засади житлової політики", пояснила Шуляк, перший з трьох рамкових. Другий, до створення якого незабаром приступить робоча група, буде стосуватись формування житлового фонду соціального призначення, без цього ефективна житлова політика неможлива взагалі. Третій присвячений особливостям управління цим житловим фондом.

"Головна відмінність України від країн ЄС в сфері житлового законодавства - те, що у нас 98% житлового фонду знаходиться у приватній власності через приватизацію, яка проводилась у 90-тих роках минулого століття. В ЄС такого не було, там не передавали свої житлові активи у приватну власність, тому їм є чим оператувати, а нам - майже ні”, - зауважила народна депутатка.

Вона зазначила, що житловий фонд в Україні будуть формувати з трьох джерел - державних активів, комунального житлового фонду, який перебуває на балансі громад, а також залучення приватного житлового фонду. Громадам доведеться мати справу з останнім, оскільки власних активів для цього не вистачить. Для врегулювання відповідних відносин розроблять низку нормативно-правових актів. Однак у подальшому фонд буде наповнюватись в тому числі за рахунок реконструкції існуючого житла, а також будівництва нового за кошти державного бюджету, а також коштів міжнародної технічної допомоги і коштів донорів.

Також в законопроєкті передбачили запровадження револьверного фонду - в ньому буде знаходитись житло, яке громадянин зможе викупити. Він буде формуватися з надходжень, які громадяни сплачуватимуть за оренду соціального житла і таким чином постійно оновлюватись. До фінансування револьверного фонду також залучатимуть кошти міжнародної допомоги.

Нагадаємо, раніше Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга народу” Олена Шуляк повідомила, що в Україні працюють над оновленням житлової політики – її реформа дозволить ефективно реалізовувати право українців на житло різними способами, зокрема через механізми соціальної оренди, пільгової іпотеки та державно-приватного партнерства для будівництва доступного житла.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності