UA | RU
26 жовтня 2023, 14:29

Нацбанк різко знизив облікову ставку

фото: facebook.com/pyshnyy

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знову знизити облікову ставку. З 27 жовтня 2023 року діятиме ставка на рівні 16%

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на брифінг голови НБУ Андрія Пишного.

"Національний банк встановив облікову ставку на рівні 16% і одночасно залишив незмінними відсоткові ставки за своїми операціями з банками", - зазначив він.

За його словами, облікова ставка на рівні 16% встановлюється з 27 жовтня 2023 року, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. Таким чином Нацбанк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі".

При такому дизайні облікова ставка визначатиме ставку за депозитними сертифікатами овернайт (16%), а ставки за іншими операціями НБУ з банками вибудовуватимуться вгору від облікової:

  • за тримісячними депозитними сертифікатами - "облікова ставка + 4 процентні пункти" (20%)
  • за кредитами рефінансування - "облікова ставка + 6 процентних пунктів" (22%)

"Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними", - додав Пишний.

Облікова ставка - це один із монетарних інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює орієнтир щодо вартості залучених та розміщених коштів для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку.

Облікова ставка також за своєю суттю є прямим показником інфляції та реального стану економіки. Якщо прогноз економічного розвитку оптимістичний, показники свідчать про зростання і немає причин очікувати на інфляцію, НБУ знижує облікову ставку.

На тлі повномасштабного вторгнення Росії до України Нацбанк у червні 2022 року підвищив її з 10% одразу до 25% річних. У липні вона знизилася до 22%, а з 15 вересня 2023 року діяла облікова ставка на рівні 20% річних.

Нагадаємо, раніше Державна служба статистики України оприлюднила цінову динаміку на ключові продукти в Україні за вересень 2023 року.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності