UA | RU
25 серпня 2020, 14:24

Банк "Аркада" віднесли до проблемних: що відомо

Власником 74,8% акцій банку "Аркада" був Костянтин Паливода, однак він передав їх
Власником 74,8% акцій банку "Аркада" був Костянтин Паливода, однак він передав їх

Правління Національного банку ще 6 серпня віднесло банк "Аркада" до категорії проблемних. Крім того, регулятор запровадив особливий режим контролю за діяльністю банку "Аркада" та призначив куратора. 

Про це йдеться в матеріалах Печерського районного суду, повідомляє RegioNews з посиланням на Finbalance.

Цією судовою ухвалою на вимогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в рамках забезпечення позову було накладено арешт на головний офіс банку "Аркада" (площею 14,1 тис. кв. м), який знаходиться в центрі Києва (за адресою вул. Ольгинська, 3-А), та земельну ділянку під ним (площею 0,53 га).

Також суд заборонив власнику цих об’єктів нерухомості вчиняти будь-які дії, спрямовані на відчуження майна, перехід права власності, надання в забезпечення тощо, а також заборонив держреєстраторам вчиняти відповідні реєстраційні дії.

Наразі в держреєстрі речових прав на нерухоме майно власником будівлі банку "Аркада" та земельної ділянки під ним вказаний Олег Нелін (право власності зареєстроване в липні 2020 року після зняття арешту, який накладався в рамках кримінального провадження щодо можливих зловживань посадовців банку "Аркада" та заволодіння коштами довірителів фонду фінансування будівництва).

Також у держреєстрі зазначається, що Олег Нелін передав вказане нерухоме майно в іпотеку для Тараса Бурдейного. Цих двох осіб пов’язують з Миколою Злочевським - ексміністр екології часів Януковича, власником газовидобувної компанії Burisma.

За даними НБУ, на 01.06.2020 власником 74,8% акцій банку "Аркада" був Костянтин Паливода.

За даними ФГВФО, у вересні 2019 року банк "Аркада" передав в іпотеку для Неліна свій офіс та земельну ділянку під ним як забезпечення боргових зобов’язань ТОВ "Будеволюція" (особа, пов’язана з банком "Аркада"; забудовник ЖК "Патріотика" та "Патріотика на Озерах") за договором позики на 260 млн грн (як зазначається, ринкова вартість офісу - 554,8 млн грн, земельної ділянки - 65,6 млн грн).

"АТ "АКБ "Аркада" безоплатно позбувся свого майна на суму понад 600 млн грн, маючи проблеми з ліквідністю, що ставить під загрозу інтереси вкладників та вказані дії спрямовані на порушення їхніх конституційних прав", - йдеться у матеріалах справи.

Фонд гарантування має намір звернутися до суду з позовом до банку "Аркада", ТОВ "Будеволюція" та згаданих вище фізосіб про визнання недійсними відповідного договору позики та іпотечного договору.

4 березня 2020 року Окружний адмінсуд м. Києва відмовився задовольнити позов банку "Аркада" до НБУ про скасування рішення правління Нацбанку, яким до 01.01.2021 зупинено операції банку "Аркада" із залучення коштів від фізосіб (у т.ч. шляхом розміщення депозитних сертифікатів).

Згідно з судовими матеріалами, своє рішення НБУ мотивував тим, що в банку "Аркада" "немає ефективної системи управління ризиками, яка в подальшому забезпечуватиме виявлення, ідентифікацію та належну оцінку, моніторинг і контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях, про що свідчать визначені "Аркадою" нереалістичні припущення показників бізнес-моделі, а прогнозні показники … підтверджують неспроможність до генерації доходів АТ АКБ "Аркада" в 2019-2020 роках, що несе загрозу своєчасному виконанню банком зобов`язань перед вкладниками, зупинення операцій із залучення у вклади коштів фізичних осіб (крім залучення вкладів від пов`язаних із банком осіб) є адекватним рівню загрози інтересам вкладників чи інших кредиторів АТ АКБ "Аркада"".

За оцінками НБУ, зупинення операцій із залучення коштів від фізосіб (крім залучення вкладів від пов`язаних із банком осіб), "сприятиме своєчасному виконанню банком зобов`язань перед вкладниками та підтримці належного фінансового стану АТ АКБ "Аркада"".

У травні 2020 року під НБУ, Офісом президента, КМДА відбулися мітинги інвесторів житлових проектів банку "Аркада".

За інформацією банку "Аркада", він зупинив будівництво трьох житлових масивів у Києві ("Патріотика", "Еврика", "Патріотика на озерах"), у спорудження квартир в яких вклали кошти понад 12 тисяч громадян (йдеться про майже 40 багатоповерхових житлових будинків).

Банк "Аркада" звинувачує в проблемах з будівництвом КМДА та НБУ.

Правоохоронці розслідують кримінальні провадження щодо можливих зловживань при реалізації будівельних проектів банку "Аркада".

Нагадаємо, 5 червня на Хрещатику біля київської міської державної адміністрації відбувся масовий мітинг протесту постраждалих інвесторів банку "Аркада".

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14
На Вінниччині чоловіка, який ремонтував каналізацію, на смерть засипало ґрунтом
25 квітня 2024, 00:45
Здетонувала вибухівка: у Миколаєві постраждали п'ятеро рятувальників
25 квітня 2024, 00:05
ДТП на Черкащині: одна людина загинула, ще одна – в лікарні
24 квітня 2024, 22:41
США таємно передали Україні ракети ATACMS, а ЗСУ вже застосували їх
24 квітня 2024, 21:43
Росіяни розстріляли жінку на Херсонщині, а після намагалися спалити її будинок
24 квітня 2024, 21:26
Уряд заборонив пересилати за кордон паспорти чоловіків призовного віку
24 квітня 2024, 20:48
За добу відбулося понад 80 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті
24 квітня 2024, 20:15
Росіяни запустили по Нікопольщині 6 дронів, били артилерією
24 квітня 2024, 19:52
Мешканець Дніпра намагався доплисти до Молдови на надувному матраці
24 квітня 2024, 19:26