UA | RU
26 травня 2020, 16:22 440

Хомко Володимир

Колишній міський голова Рівного
Колишній міський голова Рівного

Володимир Хомко народився 1 серпня 1957  у місті Рівне.

Офіційний сайт мера Рівного Володимира Хомка

Профіль Володимира Хомка у Facebook – не оновлювався з 2015 року.

Освіта

1975 – 1980 рр. - навчався в Українському інституті інженерів водного господарства.

Кар’єра і бізнес

1980 р. – працював в Тернопільському управлінні експлуатації меліоративних систем та протипаводкових споруд.

1982 -1989 рр. - асистент та молодший науковий співробітник в Українському інституті інженерів водного господарства.

1989 – 1991рр. - інженер-будівельник на підприємствах Рівного. У подальшому перейшов на роботу в "Рівнеоблводоканал", де пройшов шлях від начальника дільниці до головного інженера та першого заступника директора підприємства.

2001-2002 рр. - контрактер фірми CH2М Hill у програмі модернізації муніципального водопостачання в Україні, що фінансувались Агенцією з міжнародного розвитку США.

2002 р. - запрошений на посаду начальника управління водопровідно-каналізаційного господарства Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства. Брав участь у розробці законів України, постанов Кабінету Міністрів та інших нормативних актів у даній сфері.

2005 – 2008 рр. - директор РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал".

Політичний бекграунд

2006 р. - балотувався на посаду Рівненського міського голови, але програв тодішньому меру Віктору Чайці. Його кандидатуру пов’язували з головою ОДА Василем Червонієм. Хоча сам Хомко позиціонував себе безпартійним.

2008 р. - вперше обраний міським головою рівного як самовисуванець. Після смерті Віктора Чайки саме кандидатура Володимира Хомка стала результатом компромісу між різними групами впливу на Рівненщині. Колишній партнер Василь Червоній цього разу перетворився на основного опонента на виборах, втім, посів лише друге місце.

Новий глава міста створив в Рівненській раді власну фракцію із політиків, які балотувалися як висуванці від маловідомої партії "Всеукраїнський патріотичний союз”.

2010 р. – вдруге обраний міським головою від партії "Всеукраїнський патріотичний союз”. Тоді ж балотувався від "ВПС” до Рівненської міської ради. Сильних конкурентів на мерське крісло він цього разу не мав: змагався з молодим "свободівцем" Олександром Лащуком, директором Рівненського облмуздрамтеатру Володимиром Петрівим та адвокатом Андрієм Друзенком.

2012 р. - балотувався до Верховної Ради по 152 виборчому округу як безпартійний самовисуванець, але програв керівнику обласної "Свободи" Олегу Осуховському, підприємцю Олегу Червонюку і нардепу Віктору Матчуку.

2015 р. – втретє обраний міським головою як самовисуванець. Хомко набрав майже вдвічі більше голосів, ніж його конкурент – Дмитро Якимець.

2020 р . – не балотувався на місцевих виборах на посаду Рівненського  міського голови.

Сім’я

Вдівець, дружина Марія Мар`янівна померла у вересні 2019 року. Має двох дорослих доньок. Одна з доньок живе у США, інша разом з батьком.

Декларація

У декларації Володимира Хомка за 2019 рік дві квартири – одна у Києві та друга у Рівному, чотири земельні ділянки в селах Жеврів і Підліски Гощанського району Рівненської області (разом площа землі становить понад 50 тисяч квадратів), а також житловий будинок і тисяча квадратних метрів землі, записаних на покійну дружину.

Мер їздить на "Тойоті", 2018-го року випуску, яка належить його доньці Оксані Артуньян.

Зарплата мера Рівного за 2019-й рік становить 787,6 тис грн, пенсія – 111,3 тис грн. Серед інших доходів Володимира Хомка – понад 175,5 тис грн за надання майна в оренду різним фізичним і юридичним особам.

Дружина Хомка отримала 41 тис грн зарплати та 25 тис грн пенсії. Подружжя Хомків готівкою зберігало $145 тис та 40 тисяч євро. На рахунках в банку мер та його покійна дружина сумарно тримали майже 100 тис грн.

Скандали

У вересні 2015-го в соцмережі Facebook з’явилася група "Рівне без Хомка!", що критикувала роботу мера та згадувала всі негативні речі, що були з ним пов’язані. Учасники групи проводили публічні акції проти мера Рівного.

 22 вересня 2015 року ініціативна група з числа учасників руху "Рівне без Хомка!" встановила на центральній площі Рівного імпровізований "Пам'ятник пустим обіцянкам Володимира Хомка". На світанку наступного дня монумент прибрали працівники комунальних служб.

25 вересня у місті відбувся автопробіг "Рівне без Хомка!", організаторами якого став рівненський "Автомайдан". У такий спосіб активісти висловили недовіру міському голові та підтримали громадський рух "Рівне без Хомка!".

2016 г. - мер Рівного став відомим як герой "туалетного скандалу". Міський голова не зміг покарати винних за будівництво об’єкта на кладовищі "Молодіжне", через що потрапив під критику журналістів і активістів у 2016-му році.

Відповідне зобов’язання рівненського мера "Слово і Діло" зафіксувало в середині травня. Згідно з листом виконавчого комітету управління ЖКГ Рівненського міської ради від 24 жовтня, роботи по знесенню вбиральні на кладовищі "Молодіжне" виконані в III кварталі 2016 року, проте власник демонтованого об’єкту відповідальності за установку та експлуатацію не поніс.

Таким чином, Володимир Хомко не дотримав слово, бо ще 12 травня 2016-го пообіцяв, що вбиральня, яка розташована в метрі від поховань, буде знесена, а власник даного об’єкта понесе відповідальність.

У 2016-му році міський голова Рівного Володимир Хомко потрапив в скандал, назвавши депутатів від радикальної партії Олега Ляшка "гомосеками”. Такий вираз він вжив після перерви під час засідання міської ради. "Гомосеки прийшли?”, – запитав він. Відеозапис інциденту активно поширювався в соцмережах і викликав скандал. Народний депутат Радикальної партії Андрій Лозовий у відповідь назвав мера Рівного "старим пі..ом” і пообіцяв влаштувати йому "пекло на землі”. "Міський голова Рівного Володимир Хомко публічно образив більш півтора мільйона українців, які проголосували за Радикальну партію. ​​Якщо старий ##рас не вибачиться публічно сьогодні до 18:00 – подарую йому пекло. Welcome to hell!”, – написав Лозовій на своїй сторінці в Facebook.

"Рівне Вечірнє” подало офіційний коментар Володимира Хомка: "Побутова розмова, яка велася між мною і Сергієм Паладійчуком в перерві сесії, не передбачалася для запису і тим більше не для публікації в ЗМІ. Термін, який вживався в розмові, мав не медичне, а виключно побутове значення. І не торкався будь-якої партії. І останнє. З огляду на те, що згаданий сюжет викликав обурення представників Радикальної партії, хочу вибачитися перед її членами і повторно сказати, що розмова не мала ніякого відношення до вашої політичної сили, як і до будь-якої іншої політичної партії".

Однак скандал на цьому не вичерпався. Андрій Лозовий подзвонив безпосередньо до мера, і той йому нібито підтвердив, що говорив саме про депутата-радикала на перерві: "У телефонній розмові Володимир Хомко визнав факт свого висловлювання і його адресації. У разі необхідності – звернуся в МВС з офіційним запитом, щоб оприлюднити запис цієї розмови. 

Однак, біди Хомка стосовно людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією на цьому не закінчилися. На міськраду Рівного у лютому 2020-го подали до суду через заборону ЛГБТ-маршівПередувало позову те, що 24 грудня 2019-го року міська рада Рівного ухвалила рішення заборонити на території Рівного пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі так званих "маршів рівності", "прайдів", "фестивалів квір-культури", що проходять в місцях масового дозвілля сімей з дітьми. Також пропонували "унеможливити" проведення публічних кампаній і заходів, які "складають загрозу інституту сім'ї як складовій стратегії національної безпеки України".

Ініціатором рішення став депутат від "Свободи" Олег Карпяк. "Коли я вносив у порядок денний і голосував за це рішення – я був щирий. Я не хочу цього бачити в місті Рівному, маю на це повне право, – казав Олег Карпяк.

Мер Рівного Володимир Хомко погодився, що депутати перевищили свої повноваження, приймаючи таке рішення. "Я щасливий з того, що не був на тій сесії. Це не є повноваженням ради забороняти парад, незалежно від того, як ми до нього ставимося", – сказав мер.

Судове засідання з цього приводу, яке мало відбутися в кінці лютого, перенесли, а після оголошення карантину в березні 2020-го справа зависла.

У 2019 році проти мера Рівного Володимира Хомка порушено кримінальне провадження за зловживання владою. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив рівненський адвокат Роман Денисюк, як зазначає "112 канал"

Денисюк повідомив, що його викликали сьогодні в якості свідка у справі проти Володимира Хомка. Денисюк опублікував витяг з кримінального провадження, в якому зазначено, що в позові Хомка до Костянтина Лішенюка, чоловіка власниці кафе в центральному парку міста, щодо захисту честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації особисті інтереси Хомка представляють службові особи – начальник юрвідділу Рівненської міськради і юрист Рівнеради, а також, що частину судових витрат мер виплатив за рахунок держбюджету.

Зазначений позов Хомко подав  після скандалу в центральному парку, коли Лішенюк при журналістах і громадськості нагадав меру про суму в 10 тисяч доларів, яку той нібито згадував при затвердженні плану реконструкції кафе.Привселюдно Володимир Хомко поклявся, що такої розмови не було- Заявляю авторитетно. Не хочу клястися. Клянусь, що це брехня сама відверта, за що буде подано в суд.

До мене приходять сотні людей, які будують кафе. Найдіть хоч одного, кому я пропонував. Підіть і спитайте, - зазначив мер. - Ми будемо готувати документи. Це нахабство вищої норми.

В кінці лютого 2020-го року виник скандал між мером Хомком та журналістами щодо бану в соцмережах і цензури. Журналістка "Четвертої влади" Антоніна Торбіч з'ясувала, що міський голова заблокував її у Facebook. Після опитування серед рівненських колег виявилося, що забанених журналістів на сторінці мера багато: шеф-редакторка розслідувань на "Суспільному" Інна Білецька, журналістка Світлана Мельник-Куропій, фрилансер Денис Грищук, редактори "Четвертої влади" Антоніна і Володимир Торбічі та журналістка Алла Максимчук.

Міський голова Рівного Володимир Хомко сказав, що він заблокував багатьох людей на своїй сторінці, бо вони йому неприємні: "У Facebook моя приватна сторінка, і я приймаю в друзях тих, хто мені симпатичний. А для роботи в мене є сторінка khomko.rv.ua. Дуже прошу, звертайтесь. На фесйбуці в мене 5 тисяч друзів, мені вони приємні.

Адвокатка та медіаюристка Громадської організації "Платформа прав людини" Людмила Опришко називала блокування користувачів у соцмережах цензурою.

Народна депутатка України Соломія Бобровська 23 березня 2020 року поскандалила із міським головою Володимиром Хомком аж до виклику поліції, писало РВ.

Бобровська хотіла потрапити на засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС. Однак, ще при вході до міськради її зупинив охоронець і не пустив, виконуючи усне розпорядження Хомка.

Народна депутатка викликала поліцію і написала заяву на неправомірні, на її думку, дії міського голови Рівного. А також пообіцяла Хомку кримінальні переслідування та судові позови.

 

 

 

 


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »