UA | RU
24 липня 2020, 10:46 369

Верещук Ірина

Віцепремʼєр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
Віцепремʼєр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Народний депутат України 9-го скликання від партії "Слуга народу". Член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з державної безпеки та оборони.

Народилася 30 листопада 1979 року у Раві-Руській, Жовківського району Львівської області.

Профіль у Instagram

Профіль у Facebook

Освіта

1997 – 2002 рр. – навчалася у Військовому інституті при Львівській політехніці, який закінчила з відзнакою за спеціальністю "Міжнародна інформація". Спеціаліст з міжнародної інформації, референт-перекладач, офіцер військового управління тактичного рівня.

2002 – 2006 рр. – навчалася на правничому факультеті Львівського університету ім. Франка за спеціальністю "правознавство".

2008 – 2010 рр. – була слухачем у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. За результатами навчання влітку 2009 року проходила стажування у Секретаріаті Кабінету Міністрів України, після чого була внесена у кадровий резерв працівників КМУ.

2011 р. – навчалася в аспірантурі Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, який закінчила з відзнакою.

2015 р. – захистила дисертацію на тему: "Організаційно-правовий механізм удосконалення адміністративно-територіального устрою України" за прикладом проведення реформ у Польщі та отримала ступінь кандидата наук з державного управління.

2015—2016 рр. – була стипендіаткою Польсько-американського фонду Свободи за програмою ім. Лейна Кіркланда. Під час стажування продовжувала дослідження досвіду реформ децентралізації у Польщі. Успішно захистила дипломну роботу в Центрі Східноєвропейських студій Варшавського університету на тему: "Участь громадян в здійсненні представницької влади в Польщі. Рекомендації для України" та отримала диплом із відзнакою. У липні 2016 р. отримала диплом Крайової школи адміністрації публічної.

Кар`єра

Після закінчення військового інституту 5 років проходила службу на офіцерських посадах в Збройних Силах України.

2007 – 2008 рр. – працювала юристом Рава-Руської міської ради.

2010 року — заступник голови Жовківської РДА з гуманітарних питань та зовнішньої політики.

30 жовтня 2010 року обрана мером Рава-Руської від партії "Сильна Україна", яка належить олігарху Сергію Тігіпку, екскерівнику Партії регіонів, як безпартійна.

17 лютого 2015 р. – склала повноваження міського голови Рави-Руської через постійний тиск, за її визначенням, "псевдопатріотів".

У квітні 2015 року виступила одним з ініціаторів і організаторів соціальної платформи "Важливий кожен", автором пропозицій соціально-орієнтованих реформ, у її складі презентувала програму реформ у різних містах України.

2016 р. – в  Брюсселі презентувала план діяльності Центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик в Європарламенті.

2016 – 2019 рр. – була президентом Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик.

Політичний бекграунд

2014 р. – кандидат у народні депутати на позачергових виборах народних депутатів України по №122 округу як безпартійна самовисуванка. Посіла на цих виборах далеку 6 позицію, програвши відомому сотнику Майдану Володимиру Парасюку.

2019 р. – обрана народною депутаткою до Верховної Ради 9-го скликання від партії "Слуга народу". Член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з державної безпеки та оборони.

З 4 вересня до 15 листопада 2019 р. — представник Уряду у ВРУ. Склала повноваження в листопаді 2019 року. Перед цим заявляла, що прем'єр Олексій Гончарук планував звільнити її за критику держбюджету та дій Кабміну.

За рік Верещук подала 31 законопроєкт, 6 з яких набули чинності, майже 30 поправок до законопроєктів, найбільше – до закону про оборонні закупівлі, пропустила 10 засідань, відвідала 105. 

2019 – 2021 рр. – депутат Верховної Раді IX скликання. Член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з державної безпеки та оборони.

4 листопада 2021 року Верховна Рада призначила Ірину Верещук віцепремʼєр-міністром – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Це рішення підтримало 260 депутатів.

Як повідомляють відкриті джерела, колишня градоначальниця Рави-Руської  викрита у отриманні хабара у розмірі $200 тис ще у 2013-му році. Видання зазначає, що вона потрапила до списку команди "Зе", яку очолює новообраний президент Володимир Зеленський, заплативши $2 млн.

Засоби масової інформації називають Верещук ставленицею двох одіозних персонажів: кума Володимира Путіна Віктора Медведчука та його найближчого соратника Тараса Козака, який отримав формальний контроль над низкою ЗМІ.

Про зв`язки Верещук з регіоналами заговорили, коли одним з її помічників "на зарплаті" став Микола Більченко, колишній помічник ексрегіонала Віталія Барвіненка. Барвіненко голосував за закони 16 січня. "Ту сторону його (Більченка) біографії не знала. Я запитаю його, що він там робив", – пояснювала депутатка журналістам.

За іншою версією до "Слуги народу" Верещук потрапила завдяки спікеру парламенту Дмитру Разумкову, з яким, як каже депутатка, вони часто перетиналися та дебатували на різних ток-шоу. Після однієї з таких передач Разумков покликав її до "Слуги народу". Після зустрічі вона надала свої пропозиції щодо законопроєктів, пройшла співбесіду і була запрошена на з’їзд партії. Отримала прохідне 29 місце у списку. 

Нагороди і відзнаки

Подяка та почесна грамота Кабінету Міністрів України, орден св. Варвари.

Орден св. Почаївської Божої Матері.

Орден св. Миколая Чудотворця.

1 грудня 2011 року — ювілейна медаль "20 років незалежності України".

За підсумками місцевих виборів 2010 року — наймолодша жінка мер в Україні.

2016 р. – отримала запрошення та взяла участь у молитовному сніданку з президентом США у Вашингтоні.

Сім’я

Про родину, у якій виросла Верещук, відомо небагато. Її матір працювала у сфері торгівлі, батько встановлював високовольтні лінії. Сестра, як і Верещук, працювала у Збройних силах.

Ірина Верещук була одружена. З другим чоловіком, Михайлом Кухаренком, живуть у цивільному шлюбі. Обидва чоловіки — військові. Другий чоловік очолював львівський спецпідрозділ СБУ "Альфа" і, за словами Верещук, "у вільний від роботи час" силовими засобами допомагав дружині опанувати криміногенну ситуацію в Раві-Руській.

Виховує 16-річного сина Олега від першого шлюбу.

Декларація

У Верещук, згідно з останньою декларацією, чимало майна: 4 квартири (3 з яких у співвласності), розташовані у Броварах, Львові та Раві-Руській. Квартиру в Києві орендує з 2017 року. Має 3 земельні ділянки на Львівщині.

Право власності на всі квартири та земельні ділянки отримала в один і той самий день – 29 березня 2019 року.

З 2018 року володіє Toyota Camry того ж року випуску.

Була одним із засновників ТОВ "Українська бурштинова біржа", очолювала компанію з 15 травня 2017 року до 27 травня 2019 року, частка власності в підприємстві станом на 2018 рік складала 22,5 %.

Скандали

У 2011 році від президента Януковича Верещук отримала медаль до 20-річчя незалежності. Нині Верещук запевняє: принципово не забирала її півроку, поки керівник не пояснив, що за її відмову отримає догану. Це викликає сумнів, адже зазвичай про державні нагородження попереджають завчасно.

Серед найвідоміших історій мерства Верещук – лист до Європарламенту з проханням "укласти угоду про асоціацію між Європейським Союзом та територіальною громадою міста Рава-Руська". 

Іншими словами Верещук просила взяти Раву-Руську до ЄС в обхід усієї України, оскільки уряд регіоналів готуватися до підписання Угоди про асоціацію передумав. 

Сама Верещук говорила, що про "ніяке відділення від країни не йшлося", а до асоціації з ЄС містяни попросилися, бо повністю відповідають євростандартам. 

Верещук розмовляючи з журналістами російського журналу "Огонек" у грудні 2013-го, коли в Україні вирувала Революція гідності, але окупція Криму та війна на Донбасі ще не розпочалася, назвала Росію "авторитаризмом з демократичним обличчям" і водночас зізналася: "Але якби в нас був такий Путін, я б за нього голосувала. Він робить для Росії добре".

Після початку війни у 2014 році Верещук разом зі своїм маленьким сином знялася у відео-заклику до російських жінок, аби змотивувати їх виступити за мир і "зберегти життя їхнім синам, чоловікам, батькам".

У 2014 р. ряд ЗМІ повідомляли про те, що Ірину Верещук пограбували. Це сталося біля дитсадка у Раві-Руській, де мер міста припаркувала своє авто і відійшла від машини. У цей момент двоє невідомих розбили лобове скло та вкрали сумку.

Але найцікавіше, що, крім документів на виділення земельних наділів, у сумці було 30 тисяч доларів. У зв'язку із цим відкриті джерела припускають, що ця сума - на "не зовсім законне" виділення землі. Адже малоймовірно, щоб людина так просто носила у сумочці величезну суму грошей.

З посади міського голови Верещук пішла за власним бажанням в лютому 2015. Пояснила це рішення тим, що мер самотужки не змінить систему. 

Останньою краплею назвала приїзд у Раву-Руську Володимира Парасюка, який нібито привселюдно сказав про Верещук: "Якщо я законодавчо не зможу задавити її, то задавлю, як це робилося на Майдані". Парасюк звинувачував Верещук у тому, що вона нібито віддала своїм родичам землю, яка мала піти під будівництво школи.

Через Верещук побилися два її однопартійця – Гео Лерос та Максим Бужанський. Лерос нібито написав образливі речі щодо Верещук у партійному чаті, а Бужанський кинувся захищати Верещук.

2 травня 2020 року, на власній сторінці в Facebook, закликала просити пробачення у загиблих під час подій в Одесі 2014 року, що викликало обурення користувачів мережі.

Резонанс у ЗМІ викликало звинувачення Іриною Верещук п'ятого Президента України Петра Порошенка у привітанні Володимира Путіна з Днем Росії після початку російської агресії, у відповідь на що Порошенко звинуватив Верещук у брехні та поширенні кремлівських фейків. Це сталося 6 липня 2020 року. Згодом Верещук пояснила, що інформацію взяла з сайту "24 каналу". Незважаючи на те, що інформація в ЗМІ подана зі слів прессекретаря російського президента Пєскова, котрий згодом спростував інформацію, депутатка впевнена у своїй правоті.

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Під ворожий вогонь потрапила церква: у прокуратурі показали наслідки нового обстрілу Вовчанська
19 квітня 2024, 15:18
В Україні діють обмеження споживання електроенергії: ситуація в регіонах
19 квітня 2024, 14:39
У Дніпрі кількість постраждалих зросла до 24 людей
19 квітня 2024, 14:29
Лікарка зі Львова організувала схему оформлення фіктивної інвалідності військовозобов’язаним, — ДБР
19 квітня 2024, 14:11
В Одесі прогриміли вибухи
19 квітня 2024, 14:02
Вдарили цеглиною по голові: у Києві судитимуть чоловіків, які побили військового
19 квітня 2024, 13:55
На Одещині морські прикордонники збили Shahed
19 квітня 2024, 13:44
Хотіли продати Росії секретні українські розробки: у Харкові затримали інженерів-конструкторів
19 квітня 2024, 13:37
Зеленський проінспектував будівництво фортифікацій в Донецькій області
19 квітня 2024, 13:06
Удар по Дніпропетровщині: інформація про смерть третьої дитини не підтвердилася
19 квітня 2024, 12:50
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »