UA | RU
13 травня 2020, 13:03 2020

Сєнкевич Олександр

Міський голова Миколаєва
Міський голова Миколаєва

Сєнкевич Олександр народився 4 лютого 1982 р. в Миколаєві.

Профіль Facebook

Освіта

Має дві вищі освіти.

2004 р. - закінчив Миколаївський державний університет імені Петра Могили.

2007 р. - закінчив Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут".

Кар'єра і бізнес

2002 р. – викладач у Миколаївській філії приватного підприємства "Комп'ютерна академія "ШАГ".

2005-2015 рр. – працював в ТОВ "Квадролоджик". Спочатку займав посаду інженера-програміста, потім був директором з кадрів та побуту. А грудні 2006 р. очолив ТОВ "Квадролоджик".

2014 р. - заснував громадську організацію "Голос громади".

24 листопада 2015 р. - обраний Миколаївським міським головою.

Сім'я

Дружина Катерина та двоє дітей – донька Марія та син Максим.

Політичний бекграунд

2015 р. – міський голова Миколаєва. Здобув перемогу в ході другого туру місцевих виборів. При повторному голосуванні за молодого IT-шника-мільйонера Олександра Сєнкевича проголосувало 54,9% виборців

2017 р. - позачергова сесія Миколаївської міської ради визнала незадовільною роботу мера Олександра Сєнкевича і достроково припинила його повноваження. Ще в липні недовіру керівнику Миколаєва ініціював його однопартієць, депутат від "Самопомочі" Сергій Ісаков. Цю ініціативу підтримали фракції "Наш край" та БПП "Солідарність" у міській раді.

2018 р. – Центральний районний суд Миколаєва задовольнив позов колишнього мера Миколаєва Олександра Сєнкевича до Миколаївської міської ради про скасування рішення про дострокове припинення його повноважень і ухвалив, що рішення міськради не відповідає законодавству.

Декларація

Голова Миколаївської міської ради Олександр Сєнкевич за 2020 рік задекларував  668 017 грн зарплати та подарунок за 798 гривень від профспілки виконкому.

Водночас його дружина отримала 4 млн 466 тисяч гривень від підприємницької діяльності, 100 тисяч гривень заробітної плати по основному місцю роботи та понад 11 тисяч гривень зарплати за сумісництвом.

Окрім того, готівкою дружина мера має 30 тисяч доларів США та 29 160 гривень. На банківському рахунку вона має 3642 гривні. У самого Сєнкевича на банківських рахунках 1400 євро та 47 444 гривень.

У власності Сєнкевича дві квартири в Миколаєві одна - площею 54,5 кв. м, друга – площею 69,9 кв. м і три земельні ділянки (дві у Миколаєві по 1 тисячі кв. м кожна та ще одна у Новій Каховці у 2622 кв.м.). Також мер задекларував комплекс будівель загальною площею 261,2 кв.м.

Мешкає подружжя в орендованому будинку площею 271,5 кв.м. Вартість оренди - 180 тисяч гривень.

Також Сєнкевич задекларував автомобіль VOLVO XC90 2018 року випуску, орендований його дружиною у ПП "Лєда”. Вартість оренди - 314 820 грн.

Скандали

 2016 р. - розгорівся "Сміттєвий скандал". Стало відомо, що Олександр Сєнкевич потай від усіх підписав розпорядження про прийняття львівського сміття в місті.

Після цього інформацію про прийом сміття офіційно підтвердив і сам мер Миколаєва. На своїй сторінці у фейсбук Сєнкевич повідомив, що це тимчасові заходи. Відходи будуть приймати по тарифам, затвердженим міськрадою.

Самі миколаївці про ввезення відходів дізналися, коли перші фури вже вивантажили сміття зі Львова на миколаївському звалищі. У місті піднявся протест. Депутати заблокували інші фури.

14 вересня, мер зупинив потік фур, а після і зовсім скасував своє рішення про ввезення в міста львівського сміття.

На думку Сєнкевича, події з ввезенням сміття лише зіграли на руку, так як увага миколаївців було додатково залучено до "сміттєвої" проблеми і чистоту в місті в цілому.

2017 р. – з'явилася інформація, що міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, якому повинні були вручити адміністративний протокол про корупцію, сховався від правоохоронців через вікно свого кабінету.

За інформацією ЗМІ у адміністратора Сєнкевича поліцейським з Департаменту захисту Національної економіки поліції повідомили, що він може взяти їх не раніше 16:00. В цей час мер переліз через вікно свого кабінету на балкон лівого крила будівлі і опинився в кабінеті департаменту енергетики. Після цього він покинув будівлю. Висловлювалися припущення, що Сєнкевич міг виїхати в автомобілі охорони тодішнього голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка.

Через кілька днів меру вручили протокол про корупційне порушення. Він звинувачувався в тому, що при голосуванні на сесії міськради 24 листопада 2015 року про нарахування йому заробітної плати він не заявив про конфлікт інтересів. Сам Сєнкевич назвав себе "суперменом", коли розповідав про свою "втечу" від правоохоронців

Основний скандал, пов'язаний з ім'ям Олександра Сєнкевича - його звільнення з посади мера в 2017 році. ЗМІ писали для того, щоб відновитися на посаді мера, Сенкевичу довелося помиритися з опонентами, які ініціювали його відставку. Як повідомляє видання "Ліга.net", "за кілька днів до відновлення Сєнкевич приїжджав до Києва, де відбулася його зустріч з нардепами-мажоритарниками від Миколаївської області Олександром Жолобецьким і Борисом Козирем, а також одним з організаторів "імпічменту" — Макарьяном.

На Банковій помирили ворогуючих, але з однією умовою. Після відновлення в посаді Сєнкевич не повинен публічно критикувати екс-президента і тепер уже екс-голову Миколаївської ОДА Савченко. І нібито саме цим пояснюється дружні відносини, а також часті візити президента до Миколаєва відразу ж після відновлення Сєнкевича".

2018 р. – мер Миколаєва Олександр Сєнкевич оголосив про вихід з партії Самопоміч. Публічно в "Самопомочі" до вирішення Сенкевича поставилися з розумінням. Лідер партії, мер Львова Андрій Садовий заявив, що меру Миколаєва доводиться витримувати тиск з боку екс-регіоналів і БПП.

Сам Сєнкевич заявив що партія негативно поставилася до його рішення і тільки фракція у міськраді - з розумінням і повагою. Водночас частина нардепів від Самопомочі вважають, що Сєнкевич зламався як політик. Політолог Федір Левченко вважає, що рішення Сєнкевича про вихід з партії пов'язане з політичним тиском з боку Адміністрації президента. 

2019 р. – департамент ЖКГ Миколаївської міської ради уклав договір з одеською фірмою "БВК "Пік - Буд" на 88,3 мільйона гривень з реконструкції центральної площі у місті – "Соборній".

У відповідності з договором компанія "БВК "Пік - Строй" повинна була виконати всі заплановані роботи до 9 вересня 2019 року. При цьому фірма протягом 10 років зобов'язується усунути будь-які дефекти, що можуть виникнути після проведення реконструкції.

У вересні минулого року український видеоблогер Анатолій Шарій зняв відео про реконструкцію Соборної площі у Миколаєві, в якому розповів, що фірма-підрядник підвищила свою тендерну пропозицію з 81 до 88 млн грн. Після цього в Департаменті ЖКГ провели обшуки. Видання НикВести повідомляло, що обшуки були з-за того, що на реконструйованій Соборній площі після проведення новорічних свят потріскалася нова гранітна плитка.

За даними на грудень 2019 року, на об'єкті роботи були завершені лише на 90%. Також стало відомо, що вартість реконструкції площі збільшилася до 105 млн грн, а також проект перебуває на коригуванні. Варто відзначити, за коригування проекту реконструкції Соборної площі департамент ЖКГ Миколаєва віддасть понад 800 тисяч гривень.

2020 р. – Сєнкевич заявив, що реконструйовану Соборну площу в Миколаєві можуть здати в експлуатацію вже в червні 2020 року.

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Військовий на Волині розстріляв двох колег по службі: суд обрав йому покарання
23 квітня 2024, 21:11
Припинення видачі документів за кордоном: в МЗС виступили з роз'ясненнями
23 квітня 2024, 20:51
Ворог 17 разів намагався прорвати оборону на Новопавлівському напрямку: зведення Генштабу ЗСУ
23 квітня 2024, 20:24
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в ОВА уточнили дані про постраждалих та показали наслідки
23 квітня 2024, 19:56
Кличко розкритикував тимчасову спецкомісію по Києву та заявив про "спроби дискредитації"
23 квітня 2024, 19:36
Військовий зі Львівщини за 17 тисяч доларів відправляв ухилянтів за кордон
23 квітня 2024, 19:14
Чи підвищаться тарифи на газ для українців: у "Нафтогазі" ухвалили рішення
23 квітня 2024, 19:02
Кабмін виділив понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
23 квітня 2024, 18:38
Росіяни вдарили артилерією по Сумщині, є поранені
23 квітня 2024, 18:35
Повітряні сили показали, як вночі збивали російські дрони на Півдні
23 квітня 2024, 18:06
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »