UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 455

Кучер Олексій

Голова Державної регуляторної служби України
Голова Державної регуляторної служби України

Попередні посади: народний депутат Верховної Ради України, адвокат, помічник судді.

Народився 23 березня 1985 року, с. Новорайськ, Бериславський район, Херсонська область.

Закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди, 2006 р., вчитель фізичної культури основної школи. Закінчив Національну юридична академію України імені Ярослава Мудрого, 2010 р., правознавство, юрист (диплом з відзнакою). Наразі є здобувачем Луганського державного університету внутрішніх справ імені Дідоренко, працює над дисертаційним дослідженням.

Профіль на Facebook (особистий)

Профіль на Facebook (офіційний)

Профіль у Wikipedia

Профіль в Instagram

Канал у Telegram

Youtube канал

Кар’єра

03.2005 - 08.2006 - прокуратура Київського району м. Харкова

08.2007 - 01.2008 - секретар судового засідання Дзержинського районного суду м. Харкова

01.2008 - 01.2011 - помічник заступника голови Дзержинського районного суду м. Харкова

01.2011 - 06.2011 - помічник судді Дзержинського районного суду м. Харкова

07.2011 - 08.2019 - індивідуальна адвокатська діяльність. У 2011 році отримав адвокатську ліцензію. Олексій Кучер є засновником двох юридичних компаній. "Юридичну фірму "Аурум" Олексій заснував у 2010 році. Через два роки Кучер відкрив "Юридичну компанію "Дартлі Груп". Викладає у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

Політичний бекграунд

29.08.2019 - 11.2019 рр. - народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання від партії "Слуга народу". Виграв вибори в Раду в одномандатному окрузі № 179 у Харківській області - 50,71%.Член однойменної фракції. Член Комітету з питань правової політики.

5 листопада 2019 року Президент України Володимир Зеленський Указом №806/2019 призначив Кучера Олексія Володимировича головою Харківської ОДА. Представлений Президентом Володимиром Зеленський 6 листопада 2019 року.

Казус при призначенні. 9 жовтня на сайті Кабміну була опублікована інформація, що на посаду голови ХОДА вже нібито погодили Кучера. Проте через 10 хвилин публікація пропала. У Кабміні це пояснили технічною помилкою. Однак депутат ЄС Олексій Гончаренко, який був присутній на засіданні, повідомив, що кандидатуру нібито погодили, однак передумали після того, як прем'єр-міністр Олексій Гончарук отримав SMS. Наступного дня Володимир Зеленський повідомив, що ситуація з призначенням глави Харківської області "досить складна - на цю посаду розглядають дві кандидатури". 20 жовтня кандидатуру Кучера таки узгодили в Кабміні.

27 листопада 2020 р. -- указам президента України Олексія Кучера звільнено з посади голови Харківської ОДА.

Незабаром після звільнення з посади голови ХОДА Олексій Кучер заявив, що залишається в Харківських політичних процесах, але при цьому розглядає "ряд запропонованих можливостей бути корисним Президенту в Києві".

13 січня 2021 р Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписав Розпорядження КМУ №12-р Про призначення Кучера А.В. Головою Державної регуляторної служби з 14 січня 2021 року.

У січні 2021 посля призначення Главою ДРС склав повноваження депутата Харківської міської ради.

Родина

Дружина – Кучер Вікторія Олександрівна.

Доньки – Амелія і Стефанія.

Декларація

Згідно з декларацією, у 2020 році зарплата Кучера в Харківській ОДА склала 517 797 гривень. Кучер також задекларував доходи від відчуження рухомого і нерухомого майна на загальну суму понад 2,5 млн грн.

У липні 2020 року дружина Олексія Кучера Вікторія придбала Mercedes-Benz GLE 300D 2019 року випуску за 1 млн 821 тисяч 150 гривень. Крім цього автомобіля, в родині є Audi Q5 2011 випуску і Volkswagen Passat 2011 випуску.

Сім'я зберігає готівкою 284 тисяч доларів і 304 тисяч гривень. Крім того, у власності у екс-голови ХОДА - 77 біткоїни, вартість яких оцінюється в більш, ніж 13 мільйонів гривень.

Окрім того, Олексій Кучер володіє 11 акціями ПАТ "Миколаївцемент” ціною 0,25 грн за акцію та двома годинниками Rolex.

Також Кучер задекларував право власності та користування на 3 земельні ділянки, 2 житлові будинком на 62 кв.м та 219,6 кв.м, три квартири (68,6 кв.м., 61,9 кв.м., 95,5 кв.м) і готельним номером.

Зв’язки

За інформацією програми "Схеми" Кучер пов'язаний з бізнесменом Вадимом Слюсаревим, також він сам підтвердив журналістам цю інформацію. За даними журналістів Схем, Слюсарев мав вплив на кадрову політику в Харківській області, зокрема на формування списку мажоритарників від Слуги народу в цьому регіоні. Слюсарев тривалий час займав керівні посади в харківській прикордонній службі, в Раді п'ятого і шостого скликань був помічником Артема Пшонки - сина екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Крім того, за даними Схем, одна з фірм Слюсарева фігурувала в кримінальних виробництвах, пов'язаних з контрабандою сигарет з Росії. Зв’язок з Олексієм Кучером, - в 179-му окрузі інтереси партії "Слуга народу" представляв Вадим Беліченко - інженер фірми Слюсарева ТОВ "Тієра". Автори розслідування припускали, що Кучер допомагав евакуювати з України майно Януковича.

dt.ua: Біля Олексія Кучера сформувалися дві конкуруючі групи впливу: "З одного боку, на лояльність Кучера розраховують і підтримують з ним контакт колишні харківські прикордонники Вадим Слюсарєв і Павло Сушко. З іншого ― голову ОДА активно консультують агробізнесмен Всеволод Кожем'яко і близький до нього екс-голова обласної організації "Самопомочі", депутат Верховної Ради восьмого скликання Роман Семенуха", - пише Сергій Жуков.

Кучер, у свою чергу, вибудовує політичні зв'язки, щоб зміцнити свої позиції. Він докладає зусиль для налагодження прямої комунікації з Зеленським, якої донедавна в нього не було. Намагається заручитися підтримкою очільника МВС, спертися на голів ОТГ і підібрати нові кадри для заміни голів районних адміністрацій.

Телеграм (Анонімус): Слюсарева продвигал замглавы ОП, ранее продюсер "95-го Квартала" Сергей Трофимов. Против Слюсарева был Арсен Аваков. Переход Светличной на СНБО в пакете с назначением губернатором депутата Верховной Рады от СН по округу №179 Алексея Кучера усиливает позиции Министра внутренних дел Арсена Авакова. Теперь вместо одного губернатора (Светличной), он получает замсекретаря СНБО и сохраняет контроль над родной областью. К тому же новый губернатор Алексей Кучер намного ближе к главе МВД, чем покровитель Светличной Игорь Райнин — бывший глава Администрации Президента Петра Порошенко, исчезнувший из публичной политики и закрепившийся в орбите Авакова. Кучер защищал сына Авакова как адвокат в "деле рюкзаков".

Вести: Олексія Кучера можна назвати компромісною фігурою. Главу Харківської ОДА довго не могли призначити через розбіжності зацікавлених осіб. Мабуть, люди Авакова не подобалися Кернесу і Коломойському, люди Коломойського - Авакову. В результаті була знайдена кандидатура Олексія Кучера. Його сильними сторонам напевно є "здатність домовлятися". Він тепло відгукувався про "адвокатів Кернеса, а також про "суддів Януковича" ("Судді Януковича" - клеймо, яким відзначені судді, призначені "минулим президентом". Суддів "режиму" давно бажає звільнити міністр юстиції Петренко. Їх, які працюють, залишилося близько тисячі. На його думку, це обов'язкова частина судової реформи. Деструктивна критика судової влади , що граничить з дурістю, улюблене заняття міністра). Він знаходив спільну мову з депутатами і чиновниками, які опинилися в немилості. Це означає, що у нього налагоджені контакти з Харківськими елітами, які працюють в зв'язці з Кернесом, а також людьми, лояльними до групи Авакова і Давтяна.

Скандальні факти

Кучер був адвокатом одного з фігурантів справи по "рюкзаків Авакова" Володимира Литвина. (У 2014-2015 роках МВС уклало договір купівлі на 5 тис. рюкзаків вартістю майже 15 млн грн., в т.ч. з ПП Плігачова на 1 тис. рюкзаків вартістю понад 2 млн грн. ГПУ відкрила кримінальне провадження через можливі зловживання при придбанні рюкзаків для МВС і Нацгвардії. Справу передали в НАБУ. За інформацією ЗМІ, рюкзаки придбали через підприємство, підконтрольне Олександру Авакову, син міністра МВС. У лютому 2016 року з'явилися відео з прихованої камери, на якій нібито син міністра внутрішніх справ домовлявся з, ймовірно, екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про постачання рюкзаків для підрозділів міністерства. У жовтні 2017 року після обшуків в цій справі затримали 3 людини: Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру на поставку рюкзаків Володимира Литвина і Олександра Авакова. У підсумку Литвин повністю визнав свою провину в шахрайстві і підробці документів. У ЗМІ писали, що Литвин взяв на себе провину реальних ідеологів схеми, в числі яких називалися керівники МВС і їх родичі.

Інші адвокатські справи. Кучер захищав: 1) депутата Харківської міськради Бориса Бароніна, підозрюваного в участі в "кооперативній схемі", у цій справі, крім Бароніна, серед підозрюваних виявився і одіозний ексглава Харківської ОДА Михайло Добкін; 2) суддю Дзержинського райсуду Сергія Лазюка, підозрюваного у хабарництві (2016 року затримали на під час передачі 300 доларів за вирішення земельного спору на користь позивача і підозрюється в отриманні ще $ 3000); 3) Олега Ширяєва, підозрюваного в рейдерстві і захопленні елеватора восени 2018 року; 4) Антона Саввова, якого звинувачували, що він продавав нагороди різним підприємствам, в тому числі - Харківському метрополітену; 5) депутата Харківської міськради Романа Сальникова (звинувачується в отриманні хабаря в розмірі 20 тисяч гривень), якого затримали при одержанні неправомірної вигоди від харківського підприємця; 6) слідчого Шевченківського райвідділу Михайла Сагайдака (звинувачується в отриманні хабаря в розмірі $ 1 тисячі); 7) суддю Слов’янського міськсуду Ігоря Мінаєва.

Харків Report: Кучера звинувачують у порушенні законодавства. Його спочатку призначили незаконно, а потім підмінили документ. Існує два розпорядження про призначення Олексія Кучера головою Харківської області. Обидва документи мають однаковий номер, але різні дати – 7 листопада та 8 листопада (розміщений на сайті ХОДА). Річ у тім, що відповідно до закону, голови місцевих державних адміністрацій не можуть бути народними депутатами України, як і народний депутат не може одночасно бути на державній службі. Тобто Олексій знаходився на посаді голови ХОДА, одночасно порушуючи Статтю 12 Закону про місцеві Державні адміністрації та Статтю 3 Закону про статус народного депутата.

Харьковские известия: Кучер не лише хвалить себе самостійно, а й застосовує ботів. Зокрема, у Фейсбуці з'явилася сторінка "За Кучера", на якій пишуть гарні відгуки про роботу губернатора та захищають його від критики, користуються новоствореними, або пустими акаунтами. Коментарі про рюкзаки Авакова знищуються. Рейтинг ресурсу швидко зростає завдяки платній рекламі. На власній офіційній сторінці губернатора Харківщини ситуація схожа, критика і там знищується, а лайки збираються. Хроники: Рекламную кампанию финансирует некий Евгений Боровик. С 18 по 24 ноября аккаунт Боровика потратил на рекламу сообщений "За Кучера" более 600 долларов США.

Заяви та обіцянки

За даними аналітичного порталу "Слово і діло": 1) 27 листопада 2019 року пообіцяв проводити регулярні зустрічі з людьми; 2) 26 листопада 2019 року пообіцяв, що в області буде запроваджено посаду бізнес-омбудсмена; 3) 29 листопада 2019 року пообіцяв навести лад в обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні; 4) 3 грудня 2019 року пообіцяв, що Харківська область буде на першому місці за обсягом машинобудування; 5) 3 грудня 2019 року пообіцяв особисто відвідати всі промислові підприємства Харківської області; 6) 7 грудня 2019 року пообіцяв виправити ситуацію з порушенням правил пожежної безпеки у коледжі мистецтв у Лозовій; 7) 19 грудня 2019 року Кучер пообіцяв придбати додатково 50 слухових апаратів для дітей; 8) 23 грудня 2019 року розповів про плани налаштувати онлайн-спостереження за кожним великим інфраструктурним проектом у області.

Сайт Харківської ОДА: 08 січня 2020 року Кучер пообіцяв відновити колишню базу "Металіста" у Високому.

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Олексій Кучер отримав 6 балів з 25 можливих і зайняв 37 місце серед 47 учасників.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »