UA | RU
18 січня 2024, 12:47

Кіпер Олег Олександрович

Начальник Одеської обласної військової адміністрації
Начальник Одеської обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Народився 1 травня 1980 року в місті Тимкове в Одеській області.

Освіта

Закінчив Одеську національну юридичну академію за спеціальністю Правознавство (2002 рік). Кандидат юридичних наук (2017 рік).

Кар’єра

Олег Кіпер має багаторічний досвід роботи в органах прокуратури. Службу він розпочав на рідній Одещині, де влаштувався на першу роботу в 2001 році, ще навчаюсь у виші. Спочатку був слідчим Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області та працював у прокуратурі області. Згодом перевівся до столиці, в Генеральну прокуратуру України, пізніше очолював управління прокуратури Івано-Франківської області, де дослужився  до заступника прокурора.

У 2014 році Кіпер потрапив під люстрацію через роботу в ГПУ під керівництвом ексгенпрокурора та фігурант реєстру держзрадників Віктора Пшонки, отримав заборону працювати в органах державної влади аж до 2024 року. Тому деякий час займався приватною юридичною практикою та бізнесом. Адвокатське посвідчення отримав у 2016 році, потім заснував адвокатське об’єднання "Астрея ОВС".

Згодом, у 2019 році, Олег Кіпер повернувся до Генпрокуратури, де керував одним з відділів. Він зумів відновитися через скандальний Окружний адміністративний суд міста Києва (нині ліквідований), який назвав його люстрацію незаконною. Також суд зобов'язав державу виплатити Кіперу "компенсацію за прогул" у розмірі 800 тис. грн.

Того ж року Кіпер став співвласником двох енергетичних фірм: ТОВ "Геліос групп "Хриплин-5" та ТОВ "Ренто-Техно", які мають сонячні електростанції на Івано-Франківщині. Його партнеркою в цьому бізнесі була Марина Кізь – дружина скандально відомого ексзаступника генпрокурора Сергія Кізя, який, подейкують, також є кумом Кіперу.

Вже 2020 року Олег Кіпер очолив столичну міську прокуратору. На цю посаду його призначила тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Політична діяльність

Політичну кар’єру Олег Кіпер намагався розпочати в 2015 році, коли брав участь у виборах мера Одеси як самовисуванець. Однак тоді він набрав лише 106 голосів.

Реалізуватися в державному управлінні та великій політиці Кіпер зумів у травні 2023 року, коли його призначили начальником Одеської обласної військової адміністрації. Деякі ЗМІ повідомляли, що на той момент він був також позаштатним радником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Скандали

Найгучніші скандали довкола Олега Кіпера розгорнулися якраз під час повномасштабного російського вторгнення. Один із них – 10-денна відпустка на новорічні свята 2023 року, які чиновник провів за кордоном. Кіпер підтвердив, що виїжджав з України, але тільки "за сімейними обставинами" й для цього подавав необхідні документи й отримав дозвіл.

Згодом визнав, що й раніше виїжджав за кордон. Влітку 2022 року він відвідав австрійську столицю нібито через те, що потребував лікування в тамтешній клініці.

Кіпер запевняє, що їздив за кордон таємно з міркувань безпеки, оскільки його дружина Ірини Кіпер мала російське громадянство та якраз змінила його на українське влітку 2022 року. Щоправда, в базі мвс росії паспорта Ірини Кіпер у переліку недійсних немає. Так само дійсний і її індивідуальний номер платника податків, свідчить база Федеральної податкової служби.

Деякі видання звертають увагу на приголомшливий фінансовий зліт родини Кіпер. Якщо у 2011 році подружжя жило на одну зарплату, то до кінця десятиліття сімʼя перетворилися в мільйонерів. Лише майно, яке вказував прокурор у декларації, оцінювалося свого часу в 29 млн грн. Цікавим є й той факт, що в 2020 році Ірина Кіпер позичила 25 млн грн у громадянки Євгенії Осипової. Журналісти припускають, що у такий спосіб подружжя легалізувало свої ймовірні нелегальні доходи.

За даними журналіста Андрія Коваленка, у Кіпера є кримінальне минуле. У 2010 році він на своєму авто на смерть збив дитину на трасі Київ-Одеса. Однак, використовуючи всі важелі впливу, Кіпер домігся не тільки того, що проти нього не завели кримінальну справу, але навіть того, щоб батьки загиблої дитини заявили про те, що не мають претензій до нього.

Родина

Олег Кіпер одружений. Його дружина Ірина молодша за свого чоловіка на п’ять років. Вона займалася різною підприємницькою діяльністю. Доньку Олега й Ірини звати Мілана.

Декларація

Найсвіжіша декларація Олега Кіпера, яку можна знайти в відкритих джерелах, – декларація за 2020 рік. Згідно з нею, родині належить чималий перелік нерухомості. Так, у власності Ірини перебувають дві квартири в Києві площею 151 кв. м і 90 кв. м, три паркомісця та ще одна квартира в Одесі площею 85 кв. м у спільному володінні. Також на Ірину Кіпер записані апартаменти в Яремче. Загалом більшість майна сім’ї набула в 2019 році. Згідно з тою ж декларацією, в 2020 році Ірина Кіпер також спільно з громадянином рф володіла квартирою в росії.

Олег Кіпер має квартиру в столиці, а також винаймає там будинок відпочинку. В його власності вказана автівка Toyota Camry (2020), вартістю близько 1,5 млн грн.

Родина володіє також криптовалютою загальною вартістю на той момент у 15 млн грн. У власності сімʼї зазначалися і коштовні годинники та ювелірні вироби: три Rolex, по одному Audemars Piguet і Patek Philippe, два комплекти ювелірних прикрас Van Cleef & Arpels.

Інші факти

У 2015 році Кіпер разом із дружиною взяв участь у ток-шоу "Говорить Україна", де близько години обговорювали його ніс. Програма була своєрідним конкурсом, на якому виборювали право на безкоштовну пластику від хірурга Едгара Камінського. Ірина тоді зізналася, що незадоволена своїм носом. Особливо тому, що її чоловік якраз має ідеальний ніс.

Олег Кіпер відзначений нагрудними знаками "За бездоганну службу в органах прокуратури" ІІІ та ІІ ступенів.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Херсонщині збили російський розвідувальний дрон Supercam
03 травня 2024, 12:49
Двох професорів Харківського університету нагородили орденом "Зірка Італії"
03 травня 2024, 12:44
На сайті ОП відмовилися публікувати петицію про надання американської зброї для "Азову"
03 травня 2024, 12:21
У Києві псевдоофіцер СБУ видурював гроші у сімей українських полонених
03 травня 2024, 12:09
Ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ оголосили нову підозру
03 травня 2024, 12:01
На Львівщині в горах заблукала група туристів з Києва
03 травня 2024, 11:59
На Хмельниччині у квартирі стався вибух: є постраждалий
03 травня 2024, 11:54
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38
Росіяни завдали понад 270 ударів по Сумщині: фото наслідків
03 травня 2024, 11:27
Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА
03 травня 2024, 11:19
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »