UA | RU
29 березня 2024, 12:44

Карауш Андрій Петрович

Голова Рівненської обласної ради
Голова Рівненської обласної ради

Сторінка у Facebook

Профіль у Instagram

Народився Андрій Карауш 11 листопада 1976 року в місті Новоукраїнка Кіровоградської області.

Освіта

Після того, як у 1992 році закінчив дев’ять класів школи, вступив до Чернігівської юридичного коледжу, де навчався за спеціальністю "Бюджетний облік".

У 1995-1996 роках проходив службу у військових частинах міліції внутрішніх військ МВС України, що базувались у Донецьку.

У 1998 році Андрій Карауш вступив до Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут", де отримав диплом юриста.

У 2006 році закінчив також Інститут розвитку фондового ринку України Київського національного економічного університету за спеціальністю "Фінанси". У 2013-2014 роках отримав післядипломну освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування за спеціальністю "Водопостачання та водовідведення".

Кар’єра

У 2001 році Андрій Карауш почав працювати інспектором з охорони в одній з приватних компаній Києва. Через рік він же влаштувався на роботу юрисконсультом "Українського громадського благодійного фонду соціального захисту працівників нафтогазової промисловості, їх сімей та пенсіонерів". Паралельно з цим Андрій Карауш був юрисконсультом у фірмі "Центр науково-технічних інновацій Української нафтогазової академії" у Києві. Пізніше він пішов на підвищення у цій компанії, обійнявши посаду заступника директора на якій працював до 2006 року. Того ж року Карауш став уже заступником директора фірми під назвою "Водне господарство", а згодом він був вже очільником цього ТОВ.

Із 2008 до 2011 років Андрій Карауш працював директором ДП "Кіровоградтепло".

У 2012 році Карауш переїжджає на роботу до Рівного, де стає директором комунального підприємства "Рівнеоблводоканал". На цій посаді він працював аж до серпня 2022 року, коли був обраний головою Рівненської обласної ради.

Політичний бекграунд

Андрій Карауш ще до приїзду на роботу в Рівне, у 2012 році, мав досить тісні зв’язки з політичними елітами цього містам. В одному з інтерв’ю Карауш зазначав, що на посаду директора "Рівнеоблводоканал" його рекомендував тодішній мер Рівного Володимир Хомко, який керував містом з 2008 до 2020 років. Цікаво, що до свого мерства саме Хомко був директором "Рівнеоблводоканалу", яке і очолив у 2012 році Карауш.

Андрій Карауш намагався піти у велику політику після Революції Гідності. Восени 2014 року він балотувався до Верховної Ради, як самовисуванець по одному з мажоритарних округів у Рівному. Втім, тоді молодий політик не зміг стати народним депутатом.

У 2020 році на місцевих виборах він балотувався до Рівненської обласної ради під №1 у списку партії "Слуга народу". Зрештою Андрій Карауш навіть став головою провладної фракції. Цю посаду він обіймав аж до 12 серпня 2022 року, коли його обрали головою Рівненської обласної ради. Примітно, що за це призначення свої голоси віддали 45 депутатів з 48, які брали участь у голосуванні.

Критика

Ще перебуваючи на посаді директора "Рівнеоблводоканал" Андрій Карауш потрапив у гучний скандал. Тоді очолюване ним підприємство у 2016 році мало придбати деталі до водогінних мереж, але чомусь воно через систему "Прозорро" обрало найдорожчу пропозицію серед 11-ти наявних. Причому журналісти тоді з’ясували, що фірма, у якої мала відбутися закупівля деталей, була створена усього за кілька місяців до самого тендеру і місцем її реєстрації була котельня "Рівнетеплоенерго". Загалом на тендер "Рівнеоблводоканал" закладав 880 тис. грн, а зрештою закупівлю здійснили за 819 тис. грн. Хоча серед інших учасників тендеру була пропозиція вартістю 295 тис. грн. Тобто підприємство, яким керував тоді Карауш, могло зекономити більш ніж пів мільйона гривень. Навіть тодішній заступник міністра економіки Максим Нефьодов критично висловився про цей тендер, назвавши його "зрадою тижня". Сам Андрій Карауш навсі звинувачення тоді просто заявив, що тендер є абсолютно законним.

Рівненські ЗМІ часто пов’язують Андрія Карауша з місцевим забудовником Романом Курисом, якого також називають дуже впливовою фігурою на рівненській політиці. Крім цього, дружина Карауша Юлія та дружина Куриса Олена є засновниками та власниками фірми "Панакея фарма", що з згідно системою YouСontrol має право займатися роздрібною торгівлею медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах. Хоча сам Андрій Карауш заявляв журналістам, що разом з дружиною не веде жодних бізнесів із родиною Курисів, але сім’ями вони дійсно товаришують.

Також є цікава історія щодо премій Андрія Карауша. Так-от, коли під час обговорення його кандидатури на посаду голови Рівненської облради влітку 2022 року депутати запитали Карауша, чи буде він брати собі премії під час воєнного стану, той заявив, що всі ці премії віддаватиме на підтримку ЗСУ. Вже у вересні 2023 року Карауш як очільник Рівненської облради мав звітувати перед депутатами за свою роботу протягом року. Тоді ж один з депутатів взяв слово, заявивши, що коли Андрія Карауша обирали головою обласної ради, він пообіцяв не брати премій, але натомість взяв собі допомогу на поліпшення соціально побутових умов. Не встиг депутат договорити, як йому просто вимкнули мікрофон у сесійній залі.

Ще один скандал пов’язаний із шоколадними цукерками, яких у грудні 2022 року аж 5 тисяч кілограмів придбав "Рівненський обласний центр з надання соціальних послуг" для дітей-переселенців. На це було витрачено майже 1 мільйон бюджетних гривень, але закупівля відбувалась без конкурсу. Причому згодом з’ясувалось, що деяким дітям-переселенцям цукерки так і не дійшли, а в деяких наборах, що все ж дісталися дітям, замість частини шоколадних цукерок були льодяники, що значно нижчі за вартістю. Втім, після того, як усе це стало відоме громадськості, Рівненська облрада, яку тоді вже очолював Карауш, навіть не призначила службове розслідування щодо закупівлі цукерок. Натомість облрада звернулась до Держаудитслужби, щоб вони провели перевірку. Хоча експерти-юристи вже тоді казали, що саме облрада мала б призначити службове розслідування і в разі виявлення порушень під час закупівлі цукерок, відсторонити або звільнити очільника "Рівненського обласного центру з надання соціальних послуг", яке і проводило закупівлю. Сам же Карауш на питання журналістів про цей скандал просто казав, щоб вони надсилали офіційні запити до пресслужби Рівненської облради. 

Статки

Згідно з декларацією за 2023 рік, Андрій Карауш має земельну ділянку площею трохи більше 1 тис. кв. м на Рівненщині, також нежитлове приміщення на 17 "квадратів" і гараж у Рівному. Навесні 2023 року він отримав у власність земельну ділянку площею понад 77 тис. кв. м у місті Новоукраїнка на Кіровоградщині, де народився.

На дружину Карауша записано квартиру на 184 "квадрати" та нежитлове приміщення на 69 кв. м у Рівному, а ще земельну ділянку площею 1 тис. кв. м у Рівненській області.

Восени 2022 року дружина Карауша стала власницею автомобіля MERSEDES-BENZ GLE 350DE 2022 року випуску, що коштував на той момент понад 3,1 млн грн. Сам голова Рівненської облради у тому ж 2022 році став власником CHEVROLET NIVA 2004 року, а в у 2023 році він придбав FORD F-150 2007 року і HYUNDAI TUCSON 2006 року випуску.

Протягом 2023 року Андрій Карауш на посаді голови Рівненської облради отримав трохи більше 900 тис. грн. Також він записав у декларацію 18 тис. грн, отриманих від надання майна в оренду. Дружина голови облради отримала трохи більше 20 тис. грн від надання майна в оренду.

У 2023 році Андрій Карауш тримав у готівці 85 тис. доларів та 200 тис. грн. На його рахунках у банках розміщено 67 тис. грн та 1300 доларів. Дружина чиновника тримає в готівці 15 тис. доларів та 350 тис. грн, а в банку має 1300 доларів.

Сім’я

Про родину Андрія Карауша відомо небагато. Його дружину звати Юлія, і вона на 12 років молодша за чоловіка. Раніше ЗМІ писали, що Юлія Карауш свого часу була керівником сектору зовнішніх зв’язків у "Рівнеоблводоканалі", де директором був сам Андрій Карауш.

Подружжя виховує двох доньок – Катерину 2013 року народження та Мілану 2019 року народження.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »