UA | RU
05 квітня 2021, 13:07 490

Густєлєв Олександр

Заступник голови Київської міської державної адміністрації
Заступник голови Київської міської державної адміністрації

Народився 6 вересня 1971 року в містечку Зимогір'я Луганської області.

Профіль у Facebook.

Офіційна сторінка на сайті КМДА

Освіта

Закінчив у 1993 році Харківський автомобільно-дорожній інститут (ХАДІ) за спеціальністю "Автомобілі та автомобільне господарство".

Пізніше, в цьому ж вузі, після зміни назви на Харківський національний автомобільно-дорожній університет, отримав ще одну спеціальність - "автомобільні дороги та аеродроми".

У 2019 році отримав науковий ступінь кандидата технічних наук. 

Кар’єра  і бізнес

1990 р. – слюсар механоскладальних робіт II розряду цеху МС-1 Харківського заводу тракторних самохідних шасі (ХЗТСШ). Пізніше працював водієм, механіком і начальником автоколони.

2003 р. – заступник начальника Служби автомобільних доріг у Луганській області.

У 2005 році, у віці 33 років, посів пост начальника Служби автомобільних доріг Луганської області (ДП "Луганський облавтодор"), де пропрацював два роки.

У 2007 році - начальник ПС ШРБУ комунальної корпорації "Київавтодор".

У 2008 році повернувся на посаду начальника ДП "Луганський облавтодор".

2011 – 2013 рр. – голова правління дорожнього підприємства ПАТ "Черкаський асфальтобетонний завод". Тоді підприємство постачало матеріали для ремонту доріг в Черкасах.

У травні 2014 року претендував на посаду голови управління "Укртрансінспекція" в Київській області, але відбір не пройшов.

2014 – 2015 рр. – заступник  генерального директора комунальної корпорації "Київавтодор".

З 16 березня 2015 року - виконував обов'язки гендиректора "Київавтодору". Колишній гендиректор корпорації - Володимир Жуков був викритий в багатомільйонних розтратах, але звільнений "по-тихому" - на пенсію. Тоді громадськість ще сподівалася, що нового директора "Київавтодору" призначать через відкритий конкурс, але цього не сталося.

15 квітня 2015 року мер Києва Віталій Кличко призначив Густєлєва генеральним директором комунальної корпорації "Київавтодор".

19 лютого 2020 року Кабмін погодив призначення Густєлєва на посаду заступника Київського міського голови і розпорядженням мера № 99 від 21 лютого 2020 року він був призначений заступником голови КМДА переведенням з КК "Київавтодор".

Сім

Одружений. У декларації політика вказаний син Павло, але за даними соцмережі Facebook, у нього є двоє синів: Олександр і Павло.

Декларація

Згідно з даними декларації за 2020 рік, сім'я Олександра Густєлєва володіє квартирою в Києві площею 74,6 м², а також місцем в підземному паркінгу 32,1 м². При цьому, у останній декларації не значиться квартира площею 121,8 м², яка була вказана у попередніх деклараціях посадовця.

Він також задекларував два автомобілі: LEXUS RX 350 2010 року випуску та Меrcedes-Benz SL500 2004 року випуску. Також у власності чиновника мотоцикл SUZUKI VZR 1800 2009 року випуску.

Гутєлєв зберігає готівкою $25 тис. і 25 тис. євро. На банківських рахунках Густєлєви розмістили $90 тис. і 65 тис. євро. Також, у дружини є 95 тис. євро готівкою. При цьому зарплата самого Густєлєва за 2020 рік склала понад 1 мільйон гривень (із них — понад 408 тисяч грн у Київавтодорі, 611 224 грн у КМДА та 28 353 грн у Національному транспортному університеті), а його дружини — понад 464 тис. грн. Також родина отримала відсотки зі своїх вкладів – 45 585 грн і 807 781 грн.

Подаючи декларацію на пост заступника мера, Густєлєв вказав, що в "Київавтодорі" заробив 184 323 грн.

Скандали

У 2005 році, за інформацією ЗМІ, Густєлєв був головою "Служби автодоріг" в Луганській області, де пропрацював два роки. Однак його нібито зняли з цієї посади на вимогу трудового колективу. Так, повідомляється, що начальник звільняв професіоналів, розчищаючи місця для своїх людей. Пізніше спливли нові звинувачення, зокрема в привласненні бетонних плит зі складу Слов'яносербського райавтодору (начальник нібито запозичив їх для огорожі своєї дачі). Але, незважаючи на такі "проколи", в 2008 р Густєлєва знову призначили керувати луганським "Облавтодором".

В кінці весни 2015 року стало відомо, що столичні комунальники продовжують купувати асфальт у рідної фірми екс-глави "Київавтодору" Володимира Жукова. Угода на 41 млн гривень за результатами тендеру була укладена між ТОВ "ССМУ" Підряд", власником якого виступала його дочка - Анна Скіценко, і підконтрольним" Київавтодору "Комунальним автотранспортним підприємством № 273904.

31 серпня 2015 року КК "Київавтодор" уклала договір на реконструкцію вулиць на Подолі з компанією "КИЇВШЛЯХБУД", яку пов'язують з бізнес-групою екс-глави фракції "Партії регіонів" в Одеській міськраді, мера Одеси Геннадія Труханова. Сума операції склала більше 25,7 мільйонів гривень.

10 вересня 2015 року ряд КП "Шляхово-експлуатаційного управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них", підпорядкованих КК "Київавтодор", уклали договори на поставку солі на три роки вперед. Загальна сума угод склала понад 10,7 мільйона гривень, а постачальником виявилися ТОВ "Торговий дім Укрснабресурс", ТОВ "Торговий дім Артемсіль" і ТОВ "К-2" Інвестмент", а ніяк не рекомендоване столичними депутатами — ДП "Артемсіль", яке пропонувало сіль набагато дешевше.

9 жовтня 2015 року прогримів новий корупційний скандал: посадові особи "Київавтодору" заплатили ТОВ "Колор С.І.М." 12 млн грн за нанесення дорожньої розмітки, що не відповідає стандартам. А саме, в фарбу не додано необхідний пігмент, що дозволяє розмітці світитися в темряві. За даним фактом слідчим відділом Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві було порушено кримінальну справу.

Незважаючи ні на що, КК "Київавтодор" 27 жовтня уклала новий договір з ТОВ "Колор С.І.М." про надання послуг з нанесення горизонтальної розмітки на дорогах столиці. Загальна сума цієї угоди склала 3,7 млн грн.

Депутат Київської міської ради VIII скликання Ілля Сагайдак доповідав Кличку про поганий стан доріг в Києві, але той, мовляв, все ігнорував, так як сильно дружить з головою КК "Київавтодор" Олександром Густєлєвим. За словами депутата, експертиза Шулявського моста ні разу не проводилася за п'ять років, у чому, мовляв, винні виключно "балансоутримувачі": "Київавтодор" і Дирекція дорожньо-транспортних споруд, яка була замовником робіт з реконструкції розв'язки. Про це Сагайдак розповів виданню "НВ".

Також ЗМІ повідомляло про близьку дружбу Олександра Густєлєва і мера Києва Віталія Кличка. "Вони разом відпочивають, разом катаються на мотоциклах, разом ходять в баню. Крім того, Густєлєв - один з головних "гаманців” Кличко. Саме тому столичний мер постійно відмазує главу "Київавтодору” від звинувачень в корупції і кримінального переслідування. Навіть після скандалу з Шулявським мостом, на якому Олександр Густєлєв зі скандальним екс-главою "Укрбуду” Максимом Мікітасем вкрали мільйони”, - писали ЗМІ.

27 лютого 2017 року Києві сталася надзвичайна подія - обрушилася частина Шулявського шляхопроводу, після чого Густєлєв написав заяву на звільнення, хоча і не вважав себе винним у цій події. Деякі експерти вважали звільнення Густєлєва питанням вирішеним, однак, на відміну від Сагайдака, звільненого 20 червня 2017 року, він свою посаду успішно зберіг. При цьому, замість ремонтів проблемних ділянок доріг, "невстановлені особи" лише видаляли повідомлення про них в соцмережах.

Протягом 2017 року Густєлєв спромігся ухилятися від участі в засіданнях Антикорупційної комісії Київради, щоб надати депутатам перелік актів виконаних робіт по ремонту київських доріг за півтора року. Тоді у зазначеній комісії порахували, що гендиректор навмисно уникає їх компанії - кожен раз, коли його запрошують на засідання, він виявляється "у відпустці” і із затребуваними документами ніхто ознайомитися не міг.

28 лютого 2019 року голова фракції "ВО" Свобода "в Київраді Юрій Сиротюк з трибуни Київради заявив, що "комісія з питань протидії корупції вже більше тижня вимагає від "Київавтодору" інформацію про тендерні закупівлі, акти, договори. Але жодного документа не надходило".

14 березня 2019 року за будівлею КМДА відбувся лежачий протест столичної велоспільноти через смерть киянина, якого збила машина на велопереїзді. Організатори вимагали прискорити створення велосипедної інфраструктури в столиці. Відповідальний за це директор КК "Київавтодор" Олександр Густєлєв лише виправдовувався: будувати велодоріжки йому заважає "підла" система "Prozorro", через яку складно оперативно знайти виконавців робіт.

6 лютого 2020 року, на тлі новини про призначення Валентина Осипова директором Департаменту транспортної інфраструктури КМДА біля будівлі київської мерії відбувся мітинг з вимогою звільнення Осипова та Олександра Густєлєва. Присутні тримали плакати "Осипов і Густєлєв - злодії", "Осипова і Густєлєва - на нари!"

 

 


28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25
Співробітника Київського ТЦК викрили на "схемі" з автомобілями
28 березня 2024, 21:02
Внаслідок обстрілів Харківщини поранені троє людей
28 березня 2024, 20:34
У високопоставленого київського митника виявили необґрунтовані активи на 8,6 млн грн
28 березня 2024, 20:16
Росіяни протягом дня десять разів обстрілювали Дніпропетровщину — фото руйнувань
28 березня 2024, 19:48
Ворожі обстріли та удари ЗСУ по позиціях росіян: актуальні дані Генштабу про ситуацію на фронті
28 березня 2024, 19:21
"Джавелін" проти танка: Військові показали "вибухове" відео з передової
28 березня 2024, 19:04
Житель Тернополя став "багатодітним" батьком трьох литовських дітей за $4500
28 березня 2024, 18:43
Зеленський сказав, коли Росія може піти у новий контрнаступ
28 березня 2024, 18:27
 
Шарій Анатолій Анатолійович
Проросійський пропагандист; підозрюваний у державній зраді
Данілов Олексій Мячеславович
Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »