UA | RU
14 серпня 2020, 16:26 181

Гайдай Сергій Володимирович

Начальник Мукачевської РВА, ексголова Луганської ВЦА
Начальник Мукачевської РВА, ексголова Луганської ВЦА

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Народився 6 листопада 1975 року в місті Сєвєродонецьк Луганської області (з літа 2022 року окуповане). Там провів дитинство та юність, а після закінчення школи проходив строкову службу в армії.

Освіта

У 2014 році закінчив Хмельницький економічний університет, отримав диплом бакалавра за спеціальністю Фінанси і кредит.  

Вже через п'ять років Гайдай став дипломованим державним службовцем, коли з відзнакою закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, отримав диплом магістра за спеціальністю Публічне управління та адміністрування.

Кар’єра і бізнес

Із початку 2000-х років Сергій займав керівні посади в столичних приватних фірмах. У 2005 році він очолив будівельну компанію "Дембуд".

Політичний бекграунд і скандали

За спиною у Сергія Гайдая – серйозний управлінський і політичний досвід, який розпочався задовго до Луганської ОДА. У 2008-2010 роках він був помічником тоді ще депутата Київради, а пізніше міністра оборони (2021-2023) Олексія Рєзнікова.

З 2014 до 2015 рік працював радником голови Обухівської районної державної адміністрації в Київській області, а з 2015 до 2018 був головою Мукачівської РДА, а також свого часу радником голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка.

Перші публічні скандали застали Сергія Гайдая якраз під час роботи в Мукачівській РДА. В 2019 році ЗМІ називали його "опальним аферистом із Сєвєродонецька" та "людиною 15%". Зазначалося, що за час своєї роботи в Мукачеві з фірм та підприємств, які виконували держзамовлення або вигравали тендер у районі, чиновник начебто брав 15% "відкату".

Того ж року депутати Закарпатської облради у колективному зверненні попросили президента Володимира Зеленського не призначати Гайдая першим заступником голови ОДА, на посаду якого він розглядався, а знайти "людину з більш високими моральними та діловими якостями".

Попри таку критику Сергій Гайдай все ж отримав нову посаду. Його призначили головою Луганської військово-цивільної адміністрації. Областю Сергій Гайдай керував майже 3,5 роки, з жовтня 2019-го до березня 2023 року, тому вважається одним із найдосвідченіших "губернаторів" України.

До початку повномасштабного вторгнення, як і більшість голів ОДА, Гайдай переважно займався інфраструктурними проєктами, які реалізовували під брендом президентської програми "Велике будівництво". Мова йде про оновлення, ремонти та зведення доріг, шкіл, садочків, лікарень й інших суто специфічних проєктів, наприклад, як встановлення 150-метрової телевежі, яка мовила на окуповані території області.

На реалізації інфраструктурних проєктів він "набив руку". Він разом зі своїм колегою, на той час керівником Донеччини Павлом Кириленком, вважалися передовиками "ВБ" й часто ділили 1-2 місця у закритому рейтингу регіонів за масштабами й темпами втілення президентської програми.

До того ж, держава всіляко намагалася зробити Луганщину та Донеччину певною мірою "вітринними" областями й продемонструвати контраст із терористичними квазідержавними утвореннями "ДНР" і "ЛНР". Тому в Луганську та Донецьку області активно вливали кошти держбюджету та закордонних партнерів. Тому досвід роботи з державними та міжнародними інвестиціями в Гайдая серед інших "губернаторів" чи не найбільший.

Все це перекреслило повномасштабне російське вторгнення. Луганщина стала єдиною областю України, яку майже повністю захопили росіяни. Російський президент путін свого часу оголосив про повне "захоплення" регіону, однак такі заяви не виправданні, оскільки кілька населених пунктів на межі з Харківщиною та Донеччиною все ж таки перебувають під контролем українських військових. Тим не менше, Гайдая інколи називали "губернатором без області".

На цьому фоні влітку 2022 року Гайдай потрапив у гучний скандал і піддався критиці навіть із лав пропрезидентської партії. На тоді депутатка від "Слуги народу" та заступниця голови комітету Ради з нацбезпеки Мар'яна Безугла заявила, що начальник ОВА "погано підготував" регіон до захисту. "Я вважаю, що у військовій адміністрації не була проведена робота в цьому напрямку. І це є предметом досліджень", – говорила парламентарка.

Гайдай тоді відреагував досить жорстко: "Для мене незрозуміло, що ця особа робить на лінії фронту чи в зоні бойових дій, хто вона така, які вона має повноваження. Вона взагалі несповна розуму, тому що пропонувала, наприклад, мені депортувати 15 тисяч людей під обстрілами".

У розпал скандалу Безугла закликала звільнити Гайдая з посади. Це звільнення сталося аж через півроку, в березні 2023-го, але не через позицію Безуглої. Тоді сам Гайдай пояснював своє звільнення плановою ротацією, мовляв центральна влада вирішила використати його знання і досвіт там, де потрібно "підсилити інший напрямок", а жодних претензій до роботи Гайдая на чолі Луганщини в Президента не було. І справді, у публічному просторі не з'являлася інформація про можливі питання до роботи Гайдая.

Навесні 2023 року, одразу після звільнення, багато писали про можливість призначення Гайдая послом України в Казахстані, про такі перспективи говорив і сам Гайдай, але за кілька місяців стало зрозуміло, що питання заглухло. Тоді висувалася версія, що через брак дипломатичного досвід Казахстан не надав погодження не призначення Гайдая.

Втім, доволі очевидно, що таке призначення не сталося не через відсутність у українського посадовця дипломатичного досвіду, а з одного боку через позицію рф, з іншого через небажання Казахстану зайвий раз дратувати агресивного сусіда. Очікувалося, що Казахстан мав погодити призначення Гайдая після позачергових парламентських виборів, які відбулися 19 березня 2023 року, однак цього не сталося. Питання поставили на паузу якраз після візиту президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва до Москви 9 травня і його зустрічі з Путіним.

Тому в історії з відрядженням Гайдая до Казахстану в Офісі президента вирішили остаточно поставити крапку й підшукали йому нову, але доволі зрозумілу посаду. В березні 2024 року президент призначив Гайдая начальником Мукачевської РВА. Звісно, після "губернаторської" посади повернення на Закарпаття можна оцінити як свого роду пониження, однак не варто виключати, що це може бути проміжна й тимчасова ланка на шляху до іншої, вищої посади.

Родина

Інформації про особисте життя Сергія Гайдая у відкритому доступі обмаль. Відомо, що він неодружений, однак має доньку Ксенію 1993 року народження. Вона народилася у Львові, наразі начебто проживає в Ізраїлі. З огляду на вік дочки ексголова ВЦА став батьком ще у 17 років.

У 2014 та 2015 роках Гайдай у своїх соцмережах активно публікував фотографії разом із жінкою на ім'я Анастасія Судовцова. Вона родом з Маріуполя, має юридичну освіту. Жінка також хизувалася спільними фото. Які стосунки між ними зараз, невідомо.

Доходи та статки

Офіційно Сергій Гайдай не має власного житла, тому орендує квартиру в Києві на 55 "квадратів". Володіє автівкою Toyota FJ Cruiser, яку придбав на початку 2021 року за 850 тис. грн. Готівкою чиновник зберігає 40 тис. євро, має й рахунки у банках, але у своїй найсвіжішій декларації він не вказав, про яку суму йде мова. Також за три місяці роботи в Луганській ВЦА перед звільненням у березні 2023 року заробив понад 364 тис. грн.

Відзнаки

Нагороджений низкою орденів і відзнак від різних силових відомств України, зокрема має Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2022).


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »