UA | RU
06 липня 2020, 10:39 612

Дануца Олександр

Керівник Кіровоградської обласної організації партії «Слуга народу»
Керівник Кіровоградської обласної організації партії «Слуга народу»

Народний депутат України 9-го скликання, Член Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, голова підкомітету з питань організації охорони громадської безпеки і порядку, медіа-менеджер.

Народився 29 січня 1980 року у м. Мала Виска, Кіровоградської області.

Профіль у Facebook

Особистий профіль у Facebook

Освіта

Закінчив Кіровоградський технічний університет за спеціальністю "Менеджмент організацій".

Кар’єра і бізнес

Кар`єру журналіста Дануца розпочав ще в студентські роки. Сам нардеп так описує початок своєї професійної діяльності: "У медіа я потрапив випадково. Один приятель-бізнесмен запропонував очолити газету "Країна рад". А до ЗМІ я тоді не мав ніякого відношення. Але він каже: "Ти ж часто на телебаченні буваєш, ось і з газетою впораєшся" (тоді Олександр Дануца був частим гостей в ток-шоу "Відкриті двері"). Потім я створював газету "Новий погляд". Але до 2004 року я вже зрозумів, що друковані ЗМІ відживають своє. Ось тоді ми: я, Вікторія Талашкевич і Ігор Саламаха, зважилися створити своє онлайн-видання. Ми буквально за копійки купили оригінальне доменне ім'я і створили сайт "Kirovograd.net".

Пізніше був головою правління у медіа-групі "Весь Кіровоград". Також працював у НАК "Нафтогаз України”. 

На момент обрання нардепом Дануца був відомим у Кропивницькому журналістом, автором та ведучим ТБ-програм, засновником та генеральним директором медіа-групи "Прайм-Тайм" у Кропивницькому.

Громадська діяльність

Президент Благодійного фонду підтримки незалежної преси.

Президент молодіжної організації "Кіровоградська обласна ліга інтелектуального розвитку".

Політичний бекграунд

Свою політичну кар'єру Дануца розпочав у Всеукраїнській громадській організації "Молодий рух", де згодом став заступником голови ВМГО "Молодий рух" та помічником-консультантом народного депутата В'ячеслава Кириленка.

Засновник Кропивницької громадської обласної організації "Українська студентська спілка”, Кіровоградської обласної організації партії "За Україну!”. 

2002 р. – Олександр Дануца балотувався від виборчого блоку "Наша Україна" по Голованіському мажоритарному округу. Програв вибори "співучому ректору" Михайлу Поплавському. Тоді ж балотувався до Кропивницької міської ради 4-го скликання від Українського Народного Руху.

2006 – 2007 рр. – Олександр Дануца очолює Кіровоградський міський виборчий штаб Блоку "Наша Україна", а наприкінці 2006 року лише 300 голосів не вистачає для його перемоги на перевиборах Кіровоградського міського голови. Також у 2006 році балотувався до Кропивницької міської ради 5-го скликання за списком Блоку "Наша Україна".

Після того, як "Наша Україна" почала втрачати позиції, Дануца вступає до лав "Сильної України" регіонала Сергія Тігіпко, підтримуючи, тоді на виборах в мери Кіровограда свого колегу Віктора Андреєва.

2012 р. – покинув "Сильну Україну" і балотувався до Верховної Ради 7-го скликання та до міської ради від партії "Україна-Вперед!”, якою опікувалася Наталія Королевська, за округом №99 (м.Кропивницький).

2015 р. – балотувався до Кропивницької міської ради 7-го скликання від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність” за округом №24. Був заступником голови Кіровоградської територіальної організації "БПП”.

Був помічником депутата Верховної Ради 8-го скликання Костянтина Яриніча та депутата Верховної Ради 4-го скликання Сергія Олексіюка на громадських засадах.

2019 р. – керівник Кіровоградського обласного штабу кандидата в Президенти України Володимира Зеленського на виборах. Обраний депутатом Верховної Ради 9-го скликання від партії "Слуга Народу” за виборчим округом №99 (м.Кропивницький). Член партії "Слуга Народу”.

Також відомо, що Дануца був одним із керівників успішних виборчих кампаній чинного мера Кропивницького Андрія Райковича та депутата Верховної Ради 8-го скликання Костянтина Яриніча.

Сім’я

Про сімейний стан Олександра Дануци нічого не відомо, у декларації жодних родичів нардеп не зазначив.

Декларація

Олександр Дануца у 2019-му задекларував квартиру у Кропивницькому (65,72 кв.м), житловий будинок у Малій Висці, яким він володіє у спільній власності з батьком (67,3 кв.м) та орендований номер в готелі площею 25,8 м.кв.

Дануца їздить на Chevrolet Lacetti 2005 року випуску, який він придбав за 50,5 тисяч грн. Крім цього, нардеп має право користуватися Hyundai Sonata 2011 року випуску, який належить Олені Дануці, ймовірно, родичці нардепа.

У Верховній Раді народний обранець отримав 158 тис 221 грн, ще 118,3 тис грн склали відшкодування,  пов'язані з виконанням депутатських повноважень. 17,5 тис грн Дануца вказав як матеріальне благо від політичної партії "Слуга народу” з оплати витрат на участь у навчанні. Крім того, за роботу в ТОВ "ПРАЙМ-ТАЙМ" Дануца отримав 78,2 тис грн.

Як відсотки за вкладом нардеп отримав 19,9 тис грн. Задекларував народний обранець і кредит у розмірі 47,9 тис грн від "ПриватБанку".

Також Дануца тримає готівкою 200 тис грн та $5 тис. На рахунку в банку має 184,8 тис грн.

Скандали

Більшість скандалів, пов`язаних з Олександром Дануцою – дрібні сварки містечкового масштабу, в основному стосуються того, що Дануца постійно змінював свої політичні уподобання і встиг побувати у командах багатьох політиків. Проте, одного разу йому все ж добряче дісталося за його професійну діяльність перед виборами президента у 2004 році.

19 листопада 2004 року, за повідомленням прес-служби Центрального штабу Віктора Ющенка, на Дануцу напали увечері у ліфті готелю "Турист", де розташована студія телекомпанії, в якій тоді працював журналіст. Нападники забрали відеокамеру та відеокасети з відзнятими сюжетами, які висвітлювали протизаконні дії місцевої влади напередодні другого туру виборів Президента України.

Олександр Дануца з численними травмами потрапив тоді до міської лікарні.

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Ракетна атака по Дніпропетровщині: у МВС розповіли про кількість загиблих та постраждалих
19 квітня 2024, 09:09
Ситуація на фронті та втрати росіян: інформація від Генштабу ЗСУ на 19 квітня
19 квітня 2024, 08:56
У Ставропольському краї РФ впав літак Ту-22М3, який атакував Україну
19 квітня 2024, 08:43
На Дніпропетровщині у лікарні померла дитина, постраждала внаслідок ракетної атаки
19 квітня 2024, 08:29
Гуменюк звільнили з посади речниці Сил оборони Півдня
19 квітня 2024, 08:20
У Дніпрі ракета зруйнувала п'ятиповерхівку: є загиблі та поранені
19 квітня 2024, 08:03
Реформа житлової політики: Шуляк розповіла про законопроєкти, над якими ведеться робота
19 квітня 2024, 06:55
На Вінниччині судили за ухилення від мобілізації чоловіка, якого двічі відмовлялися брати на службу
19 квітня 2024, 03:12
Рушниці і тротил: у жителя Чернігівщини вилучили незаконну зброю
19 квітня 2024, 01:38
Прикордонники за допомогою дрону знищили на півдні човен окупантів
19 квітня 2024, 00:22
 
Соколовий Вячеслав Петрович
Голова Вінницької обласної ради
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »