UA | RU
09 червня 2020, 10:29 5051

Бойченко Вадим Сергійович

Міський голова Маріуполя
Міський голова Маріуполя

Народився 5 червня 1977 року в м. Маріуполь.

Освіта

2001 р. – закінчив Приазовський державний технічний університет. Кваліфікація Спеціаліст з транспортних технологій.

2015 р. – закінчив Донецький національний університет. Кваліфікація – магістр з бізнес-адміністрування.

2015 р. – французька бізнес-школа INSEAD, "Стратегічна програма розвитку". 

2016 р. – The Aspen Institute Kyiv, програма – "Відповідальне лідерство".

2016 р. – навчався у Школі мерів за інноваційно-освітньою програмою, яку використовували для підготовки чинних міських голів та кандидатів у мери разом з їхніми командами.

Кар'єра і бізнес

1995-2010 рр. – металургійний комбінат "Азовсталь". Пройшов шлях від помічника машиніста тепловозу до начальника відділу транспортних цехів служби заступника директора з мотивації.

2010-2013 рр. – компанія Метінвест. Пройшов шлях від експерта з кадрів та мотивації до начальника управління дирекції з персоналу.

2013-2015 рр. – Маріупольський металургійний комбінат. Пройшов шлях від заступника генерального директора з розвитку до директора з персоналу та соціальних питань.

Політичний бекграунд

2015 р. – обраний Маріупольським міським головою як безпартійний самовисуванець. За нього проголосували майже 73% виборців.

2019 р. – балотувався до Верховної Ради від партії "Опозиційний блок" 5 номером у списку як безпартійний.

У травні 2020 року в Україні з`явилася політична партія "Блок Вадима Бойченка", зареєстрована у Маріуполі. До 24 лютого 2020 року партія мала назву "Соборність" і нею керував адвокат Фелікс Аронович. Після перереєстрації її очолив депутат маріупольської міської ради Михайло Орличенко.

Вадима Бойченка називають ставлеником Ріната Ахметова. Власнику "Метінвесту" необхідний був у Маріуполі "свій мер". Після втрати донецьких заводів саме маріупольські меткомбінати ім. Ілліча і "Азовсталь" стали оплотом в металургії Ахметова.

Але до 2015 року його позиції в місті були не такими міцними, як у Донецьку. А після захоплення сепаратистами і російськими військами частини Донбасу, Маріуполь перетворився в індустріальну столицю і морські ворота східних областей України. Тому Ахметову потрібна була молода, енергійна людина на чолі міста, без зв’язків з "регіоналами" і сепаратистами. Нею і став Вадим Бойченко.

Результати виборів мера в 2015 році здивували багатьох маріупольців. Адже ще за півроку до початку виборчої кампанії про Вадима Бойченка в місті майже ніхто не знав, а у підсумку він зміг набрати рекордні для місцевих виборів 73% голосів. Тому в ЗМІ писали, що реальні результати голосування були прикриті "каруселлю", яку влаштував "Метінвест".

2020 р. – вдруге переміг на місцевих на виборах Маріупольського міського голови з результатом 64,7% голосів. Під час російського вторгнення в Україну 2022 року Бойченко покинув Маріуполь.

Сім’я

Дружина – Галина Бойченко, працює у фінансовій службі "Метінвесту" Ріната Ахметова.

Син Сергій – навчався у військовій академії сухопутних військ у Одесі, офіцер української армії. Дочка Наталія – випускниця Київського національного університету ім. Шевченка.

Скандали

У грудні 2015 року Бойченко відмовився визнати Російську Федерацію агресором, а самопроголошені "республіки" – терористичними організаціями. Коли депутат Маріупольської міської ради Олександр Ярошенко запропонував поставити на голосування це питання, то Вадим Бойченко відмовився. Він заявив, що депутати минулого скликання вже прийняли це рішення. Хоча раніше міський голова заявляв, що дане питання може бути винесено на голосування повторно.

Вадиму Бойченку закидають також тендерні махінації, а саме необґрунтоване проведення закупівлі "в одного учасника". Як пише "Укр.ав" із посиланням на інтернет-видання "ІА Вчасно", влада Маріуполя виділила майже 2 млн грн на річну передплату газети "Приазовский рабочий" без проведення тендеру. Вона належить ПрАТ Ріната Ахметова.

Ще один скандал виник стосовно працевлаштування дружини Бойченка Галини. Поки її чоловік був високооплачуваним топ-менеджером холдингу "Метінвест", Галина не працювала. Однак як тільки Бойченка обрали мером Маріуполя, вона одразу ж влаштувалася у фінансову службу того ж холдингу, не маючи навіть відповідного стажу роботи. Більше того, вона за перший же рік почала отримувати мільйонні зарплати. За даними відкритих джерел, сам мер з цього приводу зауважив, що його дружині просто пощастило, і вона вирішила його підтримати.

24 травня 2022 року видання "Бабель" взяло інтервʼю про те, як місто готується до можливої повномасштабної російської агресії. Мер запевняв, що війни не буде, а місто готове до будь-яких обставин. Через 15 годин після розмови росія атакувала Україну, а ще за кілька годин почалися обстріли Маріуполя.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »