UA | RU
20 січня 2021, 12:02 291

Біленький Олександр Юрійович

Голова Полтавської обласної ради
Голова Полтавської обласної ради

Публічна сторінка у Facebook

Приватна сторінка у Facebook

Профіль в Instagram

Канал у Telegram

Сторінка у Wikipedia

Народився 3 червня 1974 року в місті Решетилівка Полтавської області

Освіта

У 1991 році закінчив Решетилівську середню школу.

У 1991-1992 роках навчався в Решетилівському ПТУ № 52.

1992-1994 – служба в ЗСУ, старший сержант.

2001 рік – Полтавський державний педагогічний університет імені Короленка, учитель історії.

2017 рік – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, юрист.

2018 рік – Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, магістр державного управління.

Кар’єра і бізнес

Із 1994 року працював керівником гуртків Решетилівського Центру туризму та краєзнавства учнівської молоді.

Із 2006-го до 2014 року – засновник, генеральний директор ТОВ "Петрівсько-Роменський цегельний завод” на Полтавщині.

У 2013 році заснував ТОВ "СПІКО” (Бердичівський завод безалкогольних напоїв), із 2014 року – виконавчий директор підприємства.

У 2015 році створив громадську організацію "Патріоти Решетилівщини”.

Політичний бекграунд

Із 1998-го до 2006 року – помічник-консультант народного депутата України Кирила Поліщука.

У 2010 році балотувався до Житомирської обласної ради 6-го скликання від "Демократичної партії України".

У 2012 році йшов кандидатом у народні депутати по 112 мажоритарному округу в Луганській області, однак не був обраний.

Під час парламентських виборів 2014 року балотувався по 114 округу також в Луганській області, але також безуспішно.

Із 2014 року – активіст волонтерського руху, допомагає військовослужбовцям, малозабезпеченим, інвалідам та їхнім сім'ям.

Під час місцевих виборів 2015 року балотувався до Полтавської обласної ради від партії "Блок Петра Порошенка". Виграв і згодом очолив обласну раду.

Вже під час наступних місцевих виборів 2020 року знову пройшов до Полтавської облради, але від партії "Довіра". Тоді ж вдруге став головою облради.

Сім'я

Одружений на полтавській фотографині Аліні Титаренко (Біленька). Разом подружжя виховує сина Аліни – Гордія Титаренка. У своїй декларацію політик вказав, що його дружина також працює в обласному комунальному підприємстві "Полтававодоканал", яке підпорядковане якраз голові облради. Там Аліна Титаренко заробила 2023 року 123 тис. грн, тобто отримувала вона в межах 10 тис. грн на місяць.

Також від першого шлюбу Біленький має двох синів – Єгора (1999 року народження) й Олександра (2010 року народження).

Декларація

Олександр Біленький тримає в готівці 8,2 млн грн та 425 тис. доларів. Його дружина Аліна – 880 тис. грн.

Володіє голова обласної ради автівкою Jeep Wrangler (2013 року випуску). А ось Аліна Біленька протягом 2020-2022 років стала власницею трьох іномарок: Toyota FJ Cruiser (2010 року випуску), вказана вартість у декларації – 45 тис. грн; Mitsubishi L200 (2005 року випуску), вказана вартість у декларації – 290 тис. грн; Toyota Camry (2022 року випуску), вказана вартість у декларації на момент купівлі – 1,1 млн грн.

Має Біленький також чотири коштовні ікони, а його дружина – дві. Також вона володіє низкою прикрас із дорогоцінним камінням, власницею яких вона стала протягом 2011-2014 років.

Скандали

У листопаді 2016 року 11 депутатів обласної ради від фракції "БПП" висловили недовіру голові облради Олександру Біленькому, було здійснено спробу його усунення з посади. Депутати вважали, що у Олександра Біленького "відсутні організаторські здібності, комунікативні навички, що призводить до неможливості організувати ефективну роботу пленарних засідань та апарату обласної ради".

Восени 2016 року розгорнувся конфлікт між полтавською ОДА та облрадою. Олександр Біленький заявляв, що керівник фракції "БПП" Андрій Пісоцький втратив вплив на фракцію, а окремі особи почали займатися "договорняками". Своєю чергою, Андрій Пісоцький наполягав, що це голова облради має багато популізму та особистих амбіцій, а також не може організувати співпрацю із депутатами.

У 2017 році Октябрський райсуд Полтави задовольнив клопотання поліції щодо вилучення документації ТОВ "СПІКО". Управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки Нацполіції України спільно із Полтавським обласним Тервідділенням АМКУ тоді досліджували можливі антиконкурентні узгоджені дії стосовно реалізації через аптечну мережу "Полтавафарм" (обласна комунальна мережа, нині – ліквідована) води "Ельза", яку виробляло саме ТОВ "СПІКО", засновником на керівником якого свого часу був Біленький.

У жовтні 2020 року в розпал передвиборчої кампанії на місцевих виборах голова Полтавської облради Олександр Біленький заявляв, що за його будинком здійснюють незаконне стеження. За його словами, стеження здійснювалося щодня із припаркованого поруч із будинком автомобіля. Також він стверджував, що над його будинком помічали квадрокоптер.

За інформацією інтернет-видання "Полтавщина", на початку грудня 2020, щоб розрахуватися з фракціями-партнерами за своє обрання головою облради, умовна більшість створила нові посади заступників голови облради, яких обрали того ж дня. Раніше, у 2016 році, Біленького звинувачували у створенні посади заступника голови Полтавської облради для свого земляка і товариша Анатолія Ханка. Такі дії називали "розмінною картою в торгах Біленького зі "Свободою" і "витрачанням коштів обласного бюджету".

На початку 2023 року ім’я Олександра Біленького фігурувало у розслідуванні ДБР щодо закупки військових модульних будиночків для 116 бригади ТрО за завищеною ціною. Модулі, ймовірно, насправді були переробленими старими морськими контейнерами з необґрунтованою націнкою.

Голова облради Олександр Біленький назвав оприлюднену журналістами інформацію маніпулятивною, а також порадив акцентувати увагу на заявниках у справі.

Того ж 2023 року ЗМІ провели аналіз і дослідили, що з обласного бюджету Полтавщини в період із середини 2021-го до 2022 року була профінансована діяльність волейбольного клубу "Решетилівка" на суму 6,2 млн грн. Засновником цього ВК є саме Біленький.

Навесні 2023 року Олександра Біленького звинуватили в залученні адмінресурсу для втручання у голосування щодо перейменування вулиці Маршала Бірюзова в Полтаві. Перемогу отримав варіант "вулиця Решетилівська" (мала батьківщина Олександра Біленького) — 61,8%. На другому місці — вулиця Дмитра Пругла (учасник російсько-української війни) із результатом 22,9%. Після завершення голосування у соцмережах опублікували скріншоти листування, де керівники різних державних та комунальних закладів наказували підлеглим проголосувати за назву "Решетилівська". Було оголошено переголосування, внаслідок якого перемогла все ж таки вулиця Решетилівська.

У листопаді 2023 року, наприкінці другого року повномасштабної війни рф проти України, попри рекомендації Держказначейства щодо обмеження капітальних видатків на закупівлю обладнання, профільна комунальна установа Полтавської облради все ж поповнила власний автопарк черговим електромобілем.

Олександр Біленький відмічав економію на бюджетному паливі, яку вдасться досягти завдяки електромобілю. Посадовці облради наголошували, що це планова закупівля для робочих цілей. Журналісти порівнювали ціни з іншими дилерами електрокарів і припустили переплату в межах 200-300 тис грн.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Вдарили цеглиною по голові: у Києві судитимуть чоловіків, які побили військового
19 квітня 2024, 13:55
На Одещині морські прикордонники збили Shahed
19 квітня 2024, 13:44
Хотіли продати Росії секретні українські розробки: у Харкові затримали інженерів-конструкторів
19 квітня 2024, 13:37
Зеленський проінспектував будівництво фортифікацій в Донецькій області
19 квітня 2024, 13:06
Удар по Дніпропетровщині: інформація про смерть третьої дитини не підтвердилася
19 квітня 2024, 12:50
Зеленський відвідав Донеччину: про що говорив із бійцями ЗСУ
19 квітня 2024, 12:34
Після збиття російського Ту-22М3 другий літак з ракетами розвернувся, – ГУР
19 квітня 2024, 12:29
Знищення Ту-22М3 – відповідь на масовану атаку мирних українських міст, – Євлаш
19 квітня 2024, 11:58
Росіяни атакували критичну інфраструктуру Одещини ракетами та "шахедами"
19 квітня 2024, 11:56
У Львові співробітники ТЦК скрутили на землі і побили чоловіка: коментар військкомату
19 квітня 2024, 11:39
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »