UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 574

Веревський Андрій

Бізнесмен
Бізнесмен

Народний депутат України чотирьох скликань. Представник великого агробізнесу, президент холдингу "Кернел Групп". Разом з братом Романом посідають 14 місце у списку найбагатших людей України. Вважається одним з найбільш  непублічних олігархів.

Профіль у Facebook  не оновлювався від 2016 року.

Народився 25 липня 1974 року у місті Полтава.

Освіта 

1991- 1992 рр. – навчався на санітарно-технічному факультеті Полтавського інженерно-будівельного інституту, але покинув навчання. Згодом вступив до Оксфордського коледжу.

2001 р. – закінчив Національний аграрний університет, бакалавр агрономії.

Кар’єра та бізнес

1993 - 1998 рр. - заступник директора ОДП ДАК "Хліб України" у Полтаві, працював в приватній фірмі "Пальміра", був також заступником директора з комерційних питань підприємства "Полтавагропостач".

1998-1999 рр. – заступник гендиректора ПТВП "Зерноекспорт".

2000 р. – заступник директора з комерційних питань у ПП "Трансагроінвест".

2001 р. – консультант у представництві фірми "Луїс Дрейфус негос" (Франція) — найбільшого експортера зернових серед іноземних компаній в Україні, з філіалом у Києві.

2001-2002 рр. – голова наглядової ради полтавського ЗАТ "Соняшник".

2004 р. – створено акціонерний холдинг "Kernel Holding S.A." на базі кількох компаній. До нього увійшли ТОВ "Кернел Трейд", ТОВ "Юнігрейн", ПП "Зерноресурс", Полтавський МЕЗ, 23 елеватори і хлібокомбінати, а також ТОВ "Миколаївський зерновий термінал". Холдинг зареєстрували в князівстві Люксембург. "Кернел Холдінг С. А." виступає материнською компанією для ТОВ "Кернел-трейд" (мережа збутових підприємств), ТОВ "Кернел-капітал" (компанія з управління активами в Україні), СП ТОВ "Трансбалктермінал", ТОВ "Украгробізнес".

2011р.  – у володінні Андрія Веревського перебувало 41,23 % акцій холдингу "Кернел".

2017 р. —  У Веревського вже 39,47 % акцій холдингу "Кернел". За підсумками 2017 року бізнесмена назвали найбільшим землевласником України. Він, контролюючи "Кернел", володів земельним банком у 604,5 тис. га. Нині компанія "Кернел" випускає відомі в Україні марки соняшникової олії "Стожар", "Чумак Домашня", "Чумак Золота", "Щедрий ДАР", "Любонька", і є лідером на українському ринку бутильованої олії.

2018 р. – Веревський - один із найбагатших українців з активами в $785 млн

2019 р. – статки бізнесмена зменшилися на 15%. Згідно з рейтингом журналу "НВ" "топ-100 найбагатших українців", опублікованому у жовтні 2019 року, його з братом статки оцінено у $358 млн. – це 14 місце рейтингу найбагатших.

Звання, нагороди та благодійність

Андрій Веревський не має державних нагород, офіційно не є засновником жодного благодійного фонду, у меценатстві не помічений.

Сім'я

Батько, Михайло Іванович (1951 р.н.), екс-підприємець, підполковник запасу. Нині - пенсіонер. У 1998-1999 рр. представляв інтереси українського політика Олександра Мороза на Полтавщині.

Мати - Наталія Олександрівна (1951 р.н.). Приватний підприємець із дозволами на видавничу та рекламну діяльність. Очолює полтавський БФ "Відродження добра", який займається наданням допомоги малозабезпеченим верствам населення.

Брат - Руслан (1979 р.н.), депутат Полтавської міської ради, приватний підприємець із дозволами на оптову торгівлю та надання у оренду машин та обладнання.

Двоюрідний брат - Богдан Кириченко, загинув 29 червня 2014 року. Був одружений зі старшою дочкою мера Полтави Олександра Мамая Наталією.

Про сім’ю самого Андрія Веревського відомо лише, що має дружину, двох синів та доньку. 

Політичний бекграунд

2002 р. – Веревського обрано до Верховної Ради IV скликання від округу № 146 Полтавської області. На момент обрання був безпартійним. За час свого першого скликання змінив декілька депутатських фракцій та груп: "Єдина Україна" (05.–07.2002), "Європейський вибір" (07.2002–11.2003), "Регіони України" (11.2003–12.2004), позафракційний (12.2004. –06.2005), член фракції Блоку ЮліїТимошенко (з 06.2005).

2008 р. – радник прем'єр-міністра України на громадських засадах.

2012 р. – народний депутат, "Партія регіонів".

2013 р. – колегія суддів Вищого адміністративного суду України з огляду на несумісність депутатського мандата Андрія Веревського з іншими видами діяльності прийняла рішення про припинення його депутатських повноважень.
Дострокове позбавлення Андрія Веревського звання народного депутата відбулося за позовом голови ВРУ Володимира Рибака. 

Скандали

2015 р. –за даними опублікованими у виданні skelet-info банк "Аваль" несподівано відмовився продовжити із заводом "Соняшник", який  Веревський по-хитрому "віджав" ще в 2000 році договір. Банк зажадав повернути кредит сумою в 5 млн грн. У перекредитуванні заводу відмовили. Але тут Веревський запропонував погасити борги підприємства в обмін на 40% його акцій. Керівництво погодилося, проте пізніше з’ясувалося, що крім цих 40% у Веревського зосереджені ще 11% акцій, що давало йому контрольний пакет над всім підприємством.

Зчинився скандал, і Веревському довелося продати "зайві" акції керівництву "Соняшника". А ще через пару днів ті ж акції він передав в заставу в "Укрсоцбанк", з метою отримати кредит на три місяці. Сума цього кредиту була в 9 разів менше вартості закладених акцій. Побачивши можливість отримати прибуток, керівництво "Укрсоцбанку" заблокувало ці акції, залишивши їх "нових" власників ні з чим.

В цей же час Веревський висунув вимоги до керівництва заводу: повна зміна керівництва і отримання повного контролю над ним. Також Веревський привів на пост директора заводу Вікторію Матковську, дружину тодішнього глави податкової адміністрації Полтави.  

Веревському закидають також відмивання "брудних" грошей. Слідчі Державної фіскальної служби викрили найбільшого виробника соняшникової олії "Кернел” в організації схем з відмивання коштів. Про це писало інтернет-видання "ОЛІГАРХ” з посиланням на судові матеріали, опубліковані в ЄРДР. В ході слідства було встановлено, що з 2016 року в Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській та інших областях України діє організована злочинна група осіб, що легалізує "брудні” кошти шляхом фіктивних операцій з сільськогосподарською продукцією. Два елеватори, які проходять у справі, контролює група "Кернел”. 

"Члени групи, за попередньою змовою, створили і придбали фіктивні підприємства, реквізити яких використовують для прикриття незаконної діяльності з придбання, зберігання, транспортування і збуту за готівкові кошти сільськогосподарської продукції, в тому числі за межі митної території України ", – йдеться в матеріалах. Таким чином злочинці ухиляються від сплати податків в бюджет України, легалізуючи гроші за межами держави. 

Крім Веревського у цій справі фігурує також прізвище Віталія Хомутинника. З Веревським його пов’язує спільне політичне минуле – обидва вихідці з Партії Регіонів, обидва лобіювали інтереси "Кернела" у парламенті. 

2019 р. – у ЗМІ заговорили про нову угоду Веревського і Хомутинніка. Компанія "Cacique Limited" (м Лімассол, Кіпр) купила частки в статутному капіталі семи українських агропідприємств, кінцевим бенефіціаром яких є глава компанії "Кернел” бізнесмен Андрій Веревський. Власником 100% капіталу "Cacique Limited" є Віталій Хомутиннік.

Веревський – куратор Полтавської та Кіровоградської областей по боротьбі з COVID-19

19 березня президент Володимир Зеленський зустрівся з олігархами щодо допомоги державі в умовах пандемії коронавірусу.
Результатом зустрічі стало призначення "кураторів" від великого бізнесу над областями. Андрію Веревському дісталися Полтавська та Кіровоградська області

"Кернел Групп" спрямувала 55 млн грн на закупівлю експрес-тестів для виявлення коронавірусу.  

 

 

 

 

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »