UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 3372

Ярославський Олександр Владиленович

Український бізнесмен
Український бізнесмен

Олександр Ярославський народився 5 грудня 1959 року в Маріуполі.

Освіта

У Маріуполі родина Ярославських жила до початку 70-х років, а потім переїхала на постійне місце проживання до Харкова, де Олександр і закінчив школу. Також майбутній бізнесмен отримав фах технолога, закінчивши Харківський інститут громадського харчування. За часів Радянського Союзу два роки був строковиком у збройних силах СРСР, але потім ще один рік відслужив за контрактом, і було це у соціалістичній Угорщині.

За деякими даними, Ярославський був там співробітником офіцерської їдальні. Після армії він повертається до України та проходить юридичні курси при МВС, а вже після цього рік йому довелось працювати інспектором у Відділі боротьби з розкраданням соціалістичної власності. Наприкінці 80-х років Ярославський закінчив аспірантуру в Одеському технологічному інституту. Має ступінь кандидата технічних наук. Також майбутньому бізнесмену довелось попрацювати і в Харківському харчовому інституті, але у відкритих джерелах немає даних, ким він там працював.

Бізнес 

Бізнесом Олександр Ярославський почав займатися на початку 90-х років, але достеменно невідомо, який саме напрямок це був. Подейкують, що тоді він забезпечував охорону торгових точок на ринку Барабашово у Харкові. Справи Ярославського різко пішли вгору, коли він у першій половині 90-х років одружився на доньці Олександр Масельського, який наприкінці 80-х років був дуже впливовим партійним функціонером, будучи членом ЦК Комуністичної партії України, а також народним депутатом СРСР. З 1983 до 1991 років Масельський був головою виконавчого комітету Харківської облради. Після розпаду СРСР він також обіймав посаду віцепрем'єр-міністра Української РСР, куруючи сільське господарство. З 1992 до 1995 років Масельський був постійним представником президента у Харківській області, що відповідало посаді очільника регіону. До 1996 року Олександр Масельський рік був очільником Харківської обласної державної адміністрації.

Такий впливовий тесть одразу дав поштовх до бізнесового злету Олександра Ярославського, і він став віцепрезидентом одного з акціонерних товариств. Також, за деякими даними, Ярославський почав скуповувати ваучери та купувати пакети акцій різноманітних підприємств. До того ж, у сферу його роботи входив бартер енергоносіїв, а ще – банківський сектор.

У 1996 році Ярославський стає власником найбільшого пакету акцій "УкрСибБанку", а вже за два роки він стане президентом цієї фінустанови. Саме з того часу Ярославський починає будувати свою бізнес-імперію. Так, згодом він стає власником таких ласих підприємств як "Черкаський Азот" і "Черкаське хімволокно", а також купує Дніпровський металургійний завод, що свого часу мав назву Меткомбінат ім. Дзержинського та належав групі "Приват" олігарха Ігоря Коломойського. Також свого часу Ярославський був акціонером мобільного оператора "Київстар", а ще власником низки підприємств на Харківщині, серед яких була, наприклад, "Мереф'янська скляна компанія" та такий промисловий гігант як Харківський тракторний завод. Крім цього, Ярославський є одним з акціонерів Кременчуцького нафтопереробного заводу (нині – тимчасово націоналізований).

Всередині 2000-х років Олександр Ярославський продає частку акцій "УкрСибБанку" французькій фінансовій компанії, а вже у 2010 році французи викуплять у Ярославського всі акції українського банку. Скільки коштів за цю операцію отримав сам Ярославський, він не казав, але можна припустити, що це була дуже пристойна сума, адже "УкрСибБанк" на той час входив до когорти лідерів серед банківських установ України. Втім, у 2020 році Ярославський знову стане власником банку, коли купить банк "Кредит Дніпро" у зятя колишнього президента України Леоніда Кучми Віктора Пінчука. 

Вже після продажу свого банку в 2010 році Олександр Ярославський починає вкладатися у різносторонні бізнеси. Наприклад, свого часу він став власником мережі гіпермаркетів "Караван", що мали свої ТРЦ у Києві, Харкові та Дніпрі. Також Ярославський збудував один з перших п'ятизіркових готелів у Харкові.

Досить багато своїх коштів Ярославський вклав під час підготовки Харкова до Євро-2012. В межах цього процесу, наприклад, був реконструйований стадіон "Металіст", на якому грав однойменний футбольний клуб, що належав саме Олександру Ярославському. ФК "Металіст" він придбав ще у 2004 році в іншого харківського бізнесмена Олександра Фельдмана. Сам Ярославський досить багато коштів вклав у своє футбольне дітище, що принесло непогані результати, адже наприкінці нульових та на початку 10-х років клуб був одним з лідерів чемпіонату України з футболу, а також регулярно грав у єврокубках. Футбольна казка для харківських вболівальників закінчилась у 2012 році, коли Ярославський продав ФК "Металіст" бізнесмену з орбіти родини Януковича Сергію Курченку.

Статки

Олександр Ярославський почав регулярно потрапляти до списку найбагатших українців, починаючи з кінця нульових. Це збіглося по часу із заснуванням Ярославським фінансово-промислової групи DCH, яка фактично і керує всім бізнесами, що належать харківському бізнесмену. Загалом майже 10 років поспіль журналісти оцінювали статки Ярославського у 800-900 млн доларів.

Наприклад, у 2021 році статки Ярославського оцінювалися у 820 млн доларів, тоді він посів 9-те місце у списку найбагатших людей України. Перед повномасштабним вторгненням рф харківський мультимільйонер придбав активів на 350 млн доларів. За 6 місяців війни, за розрахунками журналістів, вартість його активів упала на 62% – до 390 млн доларів. Найбільше подешевшали активи, які зазнали обстрілів російськими військовими. Так, аеропорт "Харків" подешевшав на 81% – до 15 млн доларів, "Харківський тракторний завод" на 75% – до 10 млн доларів. Втім, компанія DCH, що належить Ярославському, не розкриває фінансових і виробничих показників своїх підприємств під час війни.

У лютому 2024 року Олександр Ярославський з 210 млн доларів посів передостаннє місце у рейтингу ТОП-30 найбагатших громадян України від журналу NV.

Сім'я

У квітні 2023 року ЗМІ стало відомо про розлучення Олександра Ярославського зі своєю третьою дружиною Мариною після 16 років спільного життя. Заяву про розставання в Instagram Stories зробила сама Ярославська, але при цьому не стала називати причини цього рішення. Наголосивши лише на тому, що вони розлучилися більш ніж рік тому. Варто наголосити, що різниця у віці між екс-подружжям становить 29 років і за роки стосунків у них народилося дві доньки та син.

Скандали

У ніч на 10 лютого 2022 року на трасі Чугуїв – Мартове автомобіль з кортежу олігарха Ярославського збив на смерть чоловіка та втік із місця ДТП. Джерела видання "Українська правда" у правоохоронних органах повідомили, що жертву переїхали двічі. Зранку до управління поліції в Харківській області звернувся водій підприємства, що належить Ярославському. Він стверджував, що був за кермом автомобіля, що збив пішохода. Сам же бізнесмен заявив, що спав вдома у момент аварії. Але поліція провела низку обшуків: у готелі та за місцем мешкання харківського бізнесмена та адресою проживання водія. Крім того, Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо спроби фальсифікації справи. Експерти з’ясували, що до моменту вилучення автомобілів із кортежу бізнесмена Ярославського окремі їх елементи замивали, ймовірно, щоб приховати сліди смертельного наїзду на людину. Тоді ж через спробу фальсифікації справи міністр внутрішніх справ Денис Монастирський звільнив начальника поліції Харківської області Станіслава Перліна. Цю частину справи розслідує Держбюро розслідувань.

За рік після скоєння ДТП правоохоронці провели понад 60 експертиз, але підозри нікому не оголошували. Адвокат Роман Лихачов, який представляє інтереси ексдружини загиблого у ДТП, каже, що протягом року правоохоронці не викликали та не опитували потерпілу. Адвокат припускає, що розслідування затягують. Натомість ексдружина загиблого у ДТП Катерина Овчаренко боїться, що правоохоронці "зам'яли провадження". Також жінка стверджувала, що до неї не звертався ні Олександр Ярославський, ні його представники. І допомоги або матеріальної компенсації їй не пропонували.

Олександр Ярославський залишив Україну, вилетівши на власному літаку до Лондона за 14 днів до повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року. За даними ЗМІ, харківський мільярдер може мати підданство Великої Британії. Журналіст Михайло Ткач у фільмі "Батальйон "Лондон" показав у центрі Лондона будинок, що належить компанії Ярославського. Нерухомість розташована по сусідству з російським олігархом Олегом Дерипаскою. Також Ткач зазначив, що "за даними британського реєстру нерухомості, компанія Ярославського придбала цей будинок у 2013 році майже за 55 млн фунтів. При цьому фігурує український мільярдер у британському реєстрі компаній як громадянин Великої Британії, а не України".

В Україну бізнесмен ненадовго повернувся 12 липня, перетнувши кордон зі Словаччиною. Мета приїзду – бізнесові справи, стверджували у пресслужбі DCH, яку очолює Ярославський. У прокуратури ж була інша версія – здача біологічних зразків для ДНК-експертизи і явка на допит у прокуратуру.

Після початку великої війни Ярославський заявив, що планує продати свою яхту Kaiser ціною 50 млн доларів задля відновлення зруйнованого Харкова.

Однак у лютому 2023 року брокерська фірма Worth Avenue Yachts видалила оголошення про продаж яхти, що належить Ярославському. У серпні того ж року ЗМІ написали про те, що шістдесятиметрова яхта Ярославського уже місяць не заходить в порти, побувала біля всіх берегів Італії й втретє повернулась на Сардинію. Як заявили в Харківській обласній військовій адміністрації, Ярославський ще в перший тиждень російського вторгнення заявив, що не має можливості надавати допомогу Силам оборони України.

У вересні 2022 року Бюро економічної безпеки України викрило компанію українського бізнесмена в ухилянні від сплати податків на 20 млн гривень. Згідно з джерелами серед правоохоронців, мова йде саме про харківського бізнесмена Олександра Ярославського, пишуть ЗМІ.


17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
ЗСУ збили майже 60 російських дронів: ППО працювала у 12 областях
23 жовтня 2024, 09:18
Сумська податківиця позичила у 12-річного сина чималу суму та отримала дві квартири від матері-росіянки
23 жовтня 2024, 08:57
ЗСУ ліквідували ще майже 1,5 тисячі окупантів: дані про втрати ворога на 23 жовтня
23 жовтня 2024, 08:39
У поліції розповіли, у яких областях зафіксували найбільше підпалів військових авто
23 жовтня 2024, 08:33
На кордоні з Польщею в двох мікроавтобусах виявили заховані гаджети на 1,5 млн гривень
23 жовтня 2024, 08:30
На Прикарпатті суд виніс вирок багатодітній матері, яка адмініструвала Viber-групу про повістки
23 жовтня 2024, 08:17
ЗСУ показали, як німецькі танки Leopard знищують бронетехніку росіян
23 жовтня 2024, 08:03
Під Рівним трактор перекинувся у полі та на смерть причавив водія
23 жовтня 2024, 07:45
Українські бійці знищили вогневі позиції окупантів на Запорізькому напрямку
23 жовтня 2024, 07:20
Жительку Сваляви на Закарпатті судитимуть за колабораціонізм
23 жовтня 2024, 06:44
 
Барсук Марина Анатоліївна
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Верещук Ірина Андріївна
Заступниця керівника Офісу президента
Всі досьє »