UA | RU
16 квітня 2024, 11:54

Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині

З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїжджати волонтери з європейських країн. Причому подекуди вони не бояться навідуватися навіть до найбільш небезпечних регіонів. Саме про такого благодійника-волонтера, якого звати Роберто Фалетті, розповідає RegioNews.
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїжджати волонтери з європейських країн. Причому подекуди вони не бояться навідуватися навіть до найбільш небезпечних регіонів. Саме про такого благодійника-волонтера, якого звати Роберто Фалетті, розповідає RegioNews.

Переймається Харківщиною

Після 24 лютого 2022 року італієць Роберто Фалетті та його благодійна організація "La Memoria Viva” зробили вже кілька десятків благодійних місій до України. Багато допомагають Збройним Силам України, але не забувають і про мирне населення, зокрема на Харківщині. Наприклад, саме завдяки Роберто Фалетті вихованці дитячого будинку сімейного типу, що розташований у Богодухові, мали змогу відвідати Італію.

Краснокутська селищна громада на Харківщині є однією з тих, кому активно допомагають італійські благодійники. За словами голови Краснокутської селищної громади Ірини Карабут, з італійськими благодійниками вони почали співпрацювати через колег з Богодухівського району.

"Вперше я познайомилась з Роберто Фалетті, коли ми їздили на кордон з Польщею забирати мікроавтобус, який подарували нам італійські благодійники, – згадує Ірина Карабут. – Після цього було ще кілька зустрічей, а згодом я вже проводила для нього екскурсію Харківщиною. Одразу в нас якось з’явилися спільні інтереси і зав’язалась тісна співпраця”.

Вона також згадує, що коли на кордоні забирали подарований бус, він був повністю набитий гуманітарною допомогою.

"Її потім роздали вихованцям Богодухівського інтернату, де перебувають інклюзивні дітки. Мікроавтобус, подарований італійцями, згодом буде обслуговувати ті родини, які потрапили у скрутне становище”, – каже Карабут.

Чиновниця також розповідає, що Роберто Фалетті є досить шанованою людиною у себе в Італії.

"Наприклад, коли дітки з Богодухівського інтернату їздили до Італії, Роберто водив їх до Ватикану на зустріч з Папою Римським, а також знайомив з представниками влади Турину. В нього багато друзів там”, – каже Ірина Карабут.

О шостій ранку милувався краєвидами області

За словами Краснокутського селищного голови, вже невдовзі італійські благодійники на чолі з Роберто Фалетті подарують громаді автомобіль швидкої допомоги, який після отримання передадуть до Центру первинної медико-санітарної допомоги, а це дуже допоможе в обслуговуванні пацієнтів.

"Роберто дуже відчайдушний. Пам’ятаю, як в останній день лютого цього року він попросив мене показати йому Харківську область на світанку, – згадує Ірина Карабут. – О шостій ранку я забрала його з-під готелю у Харкові, де він проживав, і ми поїхали у Золочів, а потім – у село Одноробівка, ще буквально в п’яти кілометрах від кордону з росією. Там Роберто спілкувався з людьми і чув усі ці обстріли”.

Після цього італійському гостеві показали ще кілька населених пунктів на півночі Харківщини, серед яких – Сковородинівка, де розташований Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. В цьому селі похований видатний український філософ.

"Ця поїздка дуже вразила Роберто, а мене вразило те, що після повернення до Харкова він придбав продовольчі пакунки і просто роздавав їх людям на вулиці. Особливо вдячні йому були пенсіонери. Сам італієць сказав мені, що просто отримує задоволення від того, що допомагає людям”, – розповідає Ірина Карабут.

За її словами, Краснокутська громада на сьогодні налічує 26 тисяч жителів, але після 24 лютого 2022 року сюди також на проживання приїхали 18 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

"Ми в цілому спроможна громада і нам не стільки потрібна допомога від іноземних благодійників, а важливий саме обмін досвідом з країнами Євросоюзу через реалізацію спільних проєктів”, – зазначає Карабут.

Вона додає, що з Роберто Фалетті її познайомив народний депутат Олексій Красов, для якого Харківщина є рідною. Він сприяє у налагодженні міжнародного партнерства на території Краснокутської та інших громад області.

До речі, окрім машини "швидкої” благодійна організація Фалетті також невдовзі передасть на Харківщину автомобіль, який зможе вивозити домашніх тварин із-під обстрілів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...