UA | RU
12 січня 2024, 17:52

Як ухилянти намагаються втекти з України: перевдягаються у жінок, голяка "штурмують" річки та беруть рожеві фламінго

Деякі чоловіки, аби не ставати на захист держави, воліють втекти за кордон і для цього вдаються до різних екстравагантних схем
Деякі чоловіки, аби не ставати на захист держави, воліють втекти за кордон і для цього вдаються до різних екстравагантних схем
Фото: Державна прикордонна служба України

Regionews зібрав найбільш незвичайні спроби перетинання кордону ухилянтами.

Ловлять за допомогою дронів

Останнім часом прикордонники дедалі більше ловлять ухилянтів за допомогою дронів. Наприклад, днями в Чернівецькій області оператор БПЛА прикордонного відділу "Кельменці" моніторив державний кордон. Під час обльоту він виявив двох чоловіків, які рухалися в бік кордону з Молдовою. Група швидкого реагування одразу виїхала на перехоплення порушників, якими виявилися чоловіки з Київської та Чернівецької областей.

Також на початку року прикордонники Ізмаїльського загону на Одещині також затримали двох чоловіків призовного віку, які хотіли перетнути державний кордон біля села Нагірне. Як тільки ухилянти побачили прикордонників, то одразу почали тікати і навіть хотіли подолати спеціальний протитранспортний рів. Один з прикордонників швидко підняв у небо безпілотник, за допомогою якого скоординував дії своїх колег, які і затримали порушників — двох жителів Запорізької області.

Фіктивний шлюб

Популярним методом серед чоловіків, які хочуть незаконно втекти за кордон, є фіктивні шлюби. Наприклад, наприкінці грудня 2023 року на кордоні з Польщею вчергове викрили таку схему. На пункт пропуску "Рава-Руська" прийшли 20-річний чоловік та 19-річна жінка. Під час перевірки вони надали свідоцтво про шлюб, а також посвідчення жінки про наявність в неї інвалідності ІІ групи. Вже під час спілкування з прикордонниками жінка зізналася, що вона уклала фіктивний шлюб з ухилянтом, аби він виїхав за кордон як такий, що супроводжує особу з інвалідністю.

Ще один подібний випадок стався у пункті пропуску "Грушів", що на кордоні з Польщею. Тут вже свідоцтво про шлюб надали 33-річний чоловік та 44-річна жінка, яка ще й до того мала посвідчення особи з інвалідністю ІІІ групи. Під час перевірки документів жінка визнала, що шлюб вони уклали лише для того, щоб чоловік зміг виїхати за кордон.

На матрацах за кордон

На початку грудня 2023 року прикордонники на Закарпатті зловили ухилянта, який хотів подолати річку Тису на великому надувному матраці. Оскільки 29-річний чоловіка має невеличкий зріст, він надягнув на голову рожеву шапку, видаючи себе за дитину. Мовляв, прикордонники не звернуть на нього увагу. Втім, звернули і затримали. Виявилося, що житель Коломиї Івано-Франківської області вже вчетверте намагався незаконно перетнути державний кордон. Причому двічі він це намагався зробити на Одещині.

Фото: mvs.gov.ua

А в листопаді 2023 року двоє чоловіків намагалися втекти до Румунії через річку Тису. Один із них був жителем Закарпаття, а інший – Полтавщини. Оскільки закарпатець є місцевим, то він пообіцяв своєму товаришу за 3200 доларів допомогти з подоланням кордону, що проходить саме по річці. Жителя Полтавщини одягли в гідрокостюм, а також він мав надувне коло. Сам же закарпатець надягнув на себе надувні дитячі нарукавники з рожевими фламінго. Чоловіків було затримано, але вони навряд чи подолали б Тису, адже в цьому місці вона завширшки понад 50 метрів, а глибиною — 4 метри.

У січні 2024 року вже на Вінниччині прикордонники затримали чоловіка, який намагався через холодний Дністер дістатися кордону з Молдовою. Для цього прикордонники навіть задіяли човен. Оскільки ухилянт наражав себе на небезпеку, його витягли з води і відвезли до відділку прикордонників, де напоїли гарячим чаєм.

Хотів видати себе за ковдру

Влітку 2023 року прикордонники у пункті пропуску "Ягодин" на кордоні з Польщею вирішили більш ретельно перевірити вантажівку. Коли прикордонники з ліхтарем зайшов до кабіни вантажівки, то побачив на спальному місці ковдру. Як тільки прикордонник підняв її, він побачив голі ноги ухилянта. Чоловік думав, що просто накриється ковдрою, а перевіряти, що під нею, не будуть. В ході бесіди виявилось, що ухилянт обіцяв 5 тис. доларів далекобійнику за те, що той вивезе його до Польщі. Обох чоловіків затримали.

Дають хабарі

Звісно, прикордонники фіксують випадки, коли ухилянти вже після затримання намагаються дати хабаря, щоб їх все ж відпустили за кордон. Наприклад, перед самим Новим роком у пункті пропуску "Дяківці" біля румунського кордону з’явився 49-річний громадянин України, який не мав законних підстав для виїзду за кордон. Втім, він вирішив підкупити старшого зміни прикордонних нарядів за допомогою 1 тис. євро. Прикордонник відмовився і навіть викликав поліцію, яка затримала ухилянта.

А восени 2023 року жителька Сумської області разом зі своїм 20-річним сином прибула у пункт пропуску "Краківець", що на кордоні з Польщею. Під час проходження посту жінка надала посвідчення особи з інвалідністю ІІІ групи. Після роз’яснення вимог законодавства щодо порядку супроводу через державний кордон осіб з інвалідністю чоловікові було відмовлено у перетині кордону. Одразу після цього жінка вирішила запропонувати хабаря у розмірі 4 тис. доларів за те, що їх випустять за межі України. Прикордонники відмовились і викликали поліцію. Жінку із сином затримали.

На початку осені 2023 року прикордонники Білгород-Дністровського загону на Одещині затримали одразу 18 ухилянтів. Серед них були жителі Харківської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської та Одеської областей. Усі вони зв’язалися з організаторами схеми незаконного виїзду за кордон, які фактично в режимі онлайн інформували про маршрут слідування до кордону. Причому в деяких випадках ухилянтам доводилося по декілька діб сидіти у лісах, а деяких до місця збору навіть привозили у причепах із зерном. Усіх цих ухилянтів було затримано та доставлено до ТЦК.

Фото: mvs.gov.ua

Переодягнулися в жінок

Бувають також випадки, коли чоловіки навіть переодягаються у жінок, щоб пройти через кордон, аби втекти від проходження служби в армії. Один з таких випадків стався рік тому на кордоні з Угорщиною. Там прикордонники відділу "Вилок" зупинили трьох чоловіків, які хотіли залишити Україну поза пунктами пропуску. Усі затримані були військовозобов’язаними, а один з них навіть вдавав із себе жінку. Після затримання усіх їх мали доправити до ТЦК.

Фото: facebook.com/zahidnuy.kordon/

Ще один подібний випадок стався навесні 2023 року на Одещині. Увагу прикордонників привернула жінка у сонцезахисних окулярах в темну пору доби. Коли прикордонники вирішили перевірити документи у "красуні", виявилось, що це чоловік перевдягнений у жінку. Ухилянт пояснив, що перед Великоднем повернувся до України, щоб відсвяткувати разом з родичами, але потім вирішив знову виїхати за кордон. Прикордонники вручили йому повістку.

Бувають навіть випадки, коли ухилянти хочуть залишити межі України ледь не голяка. Так сталося наприкінці 2023 року поблизу кордону з Молдовою. Один із прикордонників моніторив територію за допомогою дрону з тепловізором, виявивши біля однієї з річок людину. Туди одразу направилися прикордонники, але одразу затримати ухилянта не вдалося, адже він ховався в очереті. Порушник намагався подолати річку Кучурган вбрід і навіть встиг перекинути деякі речі на інший берег. Проте, прикордонники завадили йому це зробити. Ухилянт не зміг довго знаходитися у холодній воді, а тому вийшов з очерету. Він був без верхнього одягу й увесь мокрий. Затриманим виявився житель Донеччини.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38
Росіяни завдали понад 270 ударів по Сумщині: фото наслідків
03 травня 2024, 11:27
Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА
03 травня 2024, 11:19
У Луцьку через отруєння невідомою речовиною померла 2-річна дитина
03 травня 2024, 10:58
Російська армія фугасами обстріляла Курахове: є загиблі та поранені
03 травня 2024, 10:49
Росіяни за добу майже 350 разів обстріляли Запорізьку область
03 травня 2024, 10:38
Шпигував за позиціями ЗСУ під виглядом прогулянок з собакою: СБУ затримала харків'янина
03 травня 2024, 10:19
Втрата Часового Яру – це лише питання часу, – представник ГУР
03 травня 2024, 09:59
На Львівщині на трасі зіткнулися вантажівка та кросовер: троє постраждалих
03 травня 2024, 09:41
У Карпатах рятувальники допомогли травмованому туристу зійти з гори
03 травня 2024, 09:15