UA | RU
07 листопада 2023, 12:41

Загибель помічника Залужного: Ким був Геннадій Частяков та усі обставини трагедії

Напередодні під Києвом помер майор Геннадій Частяков – помічник главкома ЗСУ Валерія Залужного. Військовий загинув від вибуху гранати, яка була в подарунку до його дня народження
Напередодні під Києвом помер майор Геннадій Частяков – помічник главкома ЗСУ Валерія Залужного. Військовий загинув від вибуху гранати, яка була в подарунку до його дня народження
фото: instagram.com/gennadiichastiakov

RegioNews розповідає деталі трагедії.

Інцидент стався ввечері 6 листопада в селі Чайки неподалік Києва. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначає, що Геннадій Частяков учора ввечері повернувся додому з подарунками, які йому вручили колеги на день народження. Він вирішив показати родині один із пакунків, де перебували бойові гранати західного зразка.

"Спершу до рук боєприпас взяв син та почав крутити кільце. Далі військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух", – повідомив Клименко.

13-річний син Частякова отримав тяжкі поранення, його шпиталізували. Вдома перебували дружина та донька військового. Вони не постраждали. Міністр додав, що в квартирі поліція знайшла ще 5 таких нерозірваних гранат. Їх відправили на експертизу.

Разом із тим правоохоронці вже провели обшук у колеги-військовослужбовця, який вручив фатальний подарунок. У його кабінеті вилучили ще 2 аналогічні гранати. За даними українських ЗМІ, подарунок Частякову презентував інший помічник Залужного – полковник Тімченко.

Він дав свідчення та розповів, що в подарунковий коробку поклав пляшку віскі "Black Label" та 6 гранат. Тімченко запевняє, що такий подарунок – виключно його ініціатива.

Троє свідків підтвердили, що полковник дійсно вручав Частякову подарунок зі словами: "Тебе здивувати важко, тому дарую бойові гранати та пляшку гарного віскі".

Найімовірніше, говорять джерела в ЗМІ, Частяков сприйняв це як жарт і подумав, що гранати – не бойові, а лише чарки специфічної форми. Оскільки згодом військовий забрав дітей зі школи та почав розпаковувати з ними подарунки.

Валерій Залужний підтвердив загибель помічника і те, що вибуховий пристрій перебував в одному з подарунків. "Із початку повномасштабного вторгнення Геннадій був для мене надійним плечем, повністю присвятивши своє життя Збройним Силам України і боротьбі з російською агресією", – зазначив головнокомандувач.

Досудове розслідування триває, однак із великою долею вірогідності загибель Частякова – це трагічний випадок. Поки немає жодних підстав говорити ні про замах, ні про російський слід. Хоча рф вже намагається видати загибель Частякова за конфронтацію між президентом і главкомом, яка перейшла у відкриту фазу після гучної статті Валерія Залужного в журналі The Economist. Мовляв, убивство Частякова – це "привіт" від Зеленського.

На такі "вкиди" вже відреагував голова Офісу президента Андрій Єрмак, який таку російську тактику назвав розколом. "Це те, що робить російський ворог зараз. Вони робили це і понад 100 років тому. Ми розуміємо кожен їх крок. В них не вийде".

У відкритих джерелах про Геннадія Частякова інформації небагато. Йому було 39 років, народився він у Донецькій області. Закінчив військовий ліцей, потім Одеський інститут Сухопутних військ, служив у Новоград-Волинській бригаді, потім займався бізнесом. Зокрема з ним повʼязані кілька компаній, що займаються продажем пального та будівництвом.

У 2012 році балотувався у нардепи як самовисуванець на виборчому окрузі №19, що на Волині. Однак тоді він поступився кандидату-свободівцю.

Із прізвищем Частякова також пов’язані два скандали. В 2014 році, як писали "Наші гроші", майже 84 млн грн на поставку палива для Міноборони отримала фірма Частякова, якого на той час пов’язували з родиною тодішнього начальника Генштабу Михайла Куцина. Тоді журналісти заявляли про ризик того, що компанія Частякова не поставила паливо військовим.

За даними видання "Коментарі", в 2020 році Частяков, який разом із низкою білоруських компаній започаткував представництво концерну "Белавтодор" в Україні, міг брати участь у блокуванні тендерів на будівництво ділянки автодороги Н-03 у Житомирській області. Кілька учасників торгів, які начебто були афілійовані з Частяковим, подали скарги до Антимонопольного комітету практично одночасно в останній день подання, що може свідчить про змову.

Вже з початком повномасштабної війни в 2022 році став помічником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. В Частякова залишилася дружина та четверо дітей.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності