UA | RU
19 липня 2023, 14:30

Як народити під час війни: Обстеження у бомбосховищах, пологи в комендантську годину та догляд за немовлям в умовах відключень світла

Повномасштабна війна в Україні кардинально змінила побут усіх українців, але життя триває і люди підлаштовуються під нові реалії. Незважаючи на усі проблеми, в Україні народжуються діти.
Повномасштабна війна в Україні кардинально змінила побут усіх українців, але життя триває і люди підлаштовуються під нові реалії. Незважаючи на усі проблеми, в Україні народжуються діти.
Фото: pexels.com

Лише протягом 2022 року на світ з’явились понад 200 тис. маленьких українців. RegioNews з’ясував з якими проблемами в умовах повномасштабної війни можна зіштовхнутися в Україні під час народження дитини.

Народження дитини за кордоном

Найбезпечніше, звісно, коли в Україні триває повномасштабна війна виїхати з країни, аби народити за кордоном. Втім, навіть не беручи до уваги фінансовий аспект справи, для багатьох українок народжувати в Європі – не вихід.

Відсутність авіаційного сполучення залишає тільки автомобільний або залізничний шлях виїзду в Європу, що з багатьох регіонів України займає надто багато часу та є не особливо комфортним, тим більше для вагітної жінки.

Не спонукають до таких виїздів і обмеження для військовозобов'язаних чоловіків на виїзд за кордон, мовний бар'єр, інші стандарти медицини тощо. Тож зрештою більшість українок, попри усі пов'язані з бойовими діями ризики, народжують на Батьківщині. Тим більше, що в центрі та на заході країни зараз відносносно безпечно.

З чого потрібно починати вагітній жінці, перебуваючи в Україні

По-перше, коли жінка дізналася, що вагітна, їй потрібно стати на облік у поліклініці, де вона обслуговується, або ж у пологовому будинку. Можна також стати на облік у приватній клініці.

Загалом постановка породіллі на облік є безкоштовною, але якщо це приватний заклад, то звісно доведеться сплатити щонайменше 10 тис. гривень. За ці гроші надається мінімальний перелік послуг: регулярний огляд у лікаря протягом усієї вагітності та проходження деяких досліджень, як, наприклад, скринінги, щоб дізнатися, як розвивається дитина в утробі матері.

Фото: Facebook/Сергій Бакшеєв

Тому потрібно бути готовим до регулярних оглядів у медичних фахівців, які "ведуть" вашу вагітність. І тут можна зіштовхнутися з першою проблемою, адже під час повітряних тривог, як приватні лікарні, так і державні зачиняються, а усі їхні працівники йдуть до укриття. Тобто, потрібно бути готовим до того, що огляд у лікаря, що триває зазвичай 15-20 хвилин, може розтягнутися на цілий день, враховуючи, що під час тривоги потрібно пройти в укриття, потім з нього вийти, а потім знову може бути тривога.

Аналізи доводиться здавати довше

Звісно, протягом усієї вагітності жінці доведеться здати дуже велику кількість аналізів. Направлення на проходження безкоштовних аналізів може надати лікар у якого жінка стоїть на обліку. Проте, слід розуміти, що не завжди той чи інший аналіз можна швидко здати. У більшості випадків потрібно чекати кілька днів, а може й тиждень. Тому здебільшого аналізи здають у приватних лабораторіях, де не потрібно чекати. Проблема лише в тому, що інколи за цю послугу потрібно заплатити не одну тисячу гривень – кількість аналізів може бути дуже великою.

Крім цього, у деяких випадках більш серйозні аналізи, як, наприклад, дослідження на можливий аутизм у дитини, відбуваються за допомогою імпортних реагентів та біохімічних реактивів, які наразі є не у всіх лабораторіях. В таких випадках аналізи відправляють за кордон, а час на отримання результатів може доходити навіть до кількох тижнів. Хоча, до повномасштабної війни аналізи будь-якої складності можна було зробити в Україні.

Проходження скринінгів

Під час вагітності породіллі потрібно проходити регулярні скринінги, щоб дізнатися як розвивається дитина в утробі матері. Зазвичай за увесь період вагітності таких скринінгів призначають три-чотири, але бувають випадки, коли їх потрібно проходити щомісяця. Особливо так відбувається, коли дитина має обвиття пуповиною навколо шиї. Звісно, скринінг можна пройти у тому пологовому будинку, де породілля стоїть на обліку. Проте, не завжди такий скринінг буде включений до переліку безкоштовних послуг. Зазвичай процедура може коштувати близько 500 гривень, але є й приватні клініки, де за неї доведеться заплатити навіть більше тисячі гривень.

Фото: Facebook/Сергій Бакшеєв

Але тут немає ніякого вибору, адже якщо лікар підозрює проблеми з розвитком плоду в утробі матері, скринінг має бути обов’язковим.

Що робити в разі перебоїв зі світлом

Навіть минулого року, коли були масові відключення електроенергії, пологових будинків, зокрема, це не стосувалося: заклади охорони здоров’я та соціальної інфраструктури завжди мали безперебійне енергопостачання. Стосовно гарячого водопостачання та ж сама історія. Тобто, усі блага цивілізації у пологових будинках є навіть в самі критичні моменти.

Крім цього, в разі повітряної тривоги, що сповіщає про атаку дронами або ракетами, у пологових будинках є можливість спуститися в укриття.

Фото: Facebook/Сергій Бакшеєв

Вітаміни та психологічний релакс

Під час вагітності практично усім жінкам призначають вітаміни. Оскільки організм жінки працює, як кажуть, за двох, потрібно підтримувати його. Крім цього, з організму "вимивається" кальцій, який вкрай потрібен для жінки. Тому комплекс вітамінів за порадою лікаря потрібно обов’язково пропити.

Звісно, ні про які навантаження не може бути й мови. Працюючі жінки, починаючи з сьомого місяця вагітності, йдуть у декретну відпустку. Тому лікарі радять у цей час побільше відпочивати та тримати психологічний баланс. Хоча в наш час це і важко робити, зважаючи на постійні обстріли території України.

Як доїхати до пологового будинку під час комендантської години

У багатьох виникає питання, що робити, коли дружина народжує вночі і потрібно під час комендантської години їхати до пологового будинку. По-перше, можна викликати швидку допомогу, яка доставить вагітну жінку за місцем призначення. По-друге, якщо ви маєте власний автомобіль, можна їхати самому. Звісно, краще подзвонити до патрульної поліції та вказати, що їдете з вагітною дружиною до пологового будинку і маєте слідувати наступним маршрутом. Проте, якщо поїдете і самі, без попередження – нічого страшного. Патрульні зазвичай нормально ставляться до того, що якась автівка з пасажирами вночі їде до лікарні чи полового будинку. Головне на першу ж вимогу поліцейських зупинитися і пояснити ситуацію. Або ще краще, коли бачите патрульних, які стоять на узбіччі чи на блок-посту, самому, навіть без вимоги, зупинитись і швидко пояснити, що до чого.

Як бути після виписки з пологового будинку

Звісно після того, як матуся з малюком виписуються з пологового будинку, вони можуть зіштовхнутися з проблемами. Потрібно тримати в голові сценарій, що був минулої зими, коли світло вмикали на кілька годин на добу і відповідно гаряче водопостачання теж було по годинах, адже надання цієї послуги напряму залежить від електропостачання. І от коли, у квартирі є тільки газ та холодна вода, дійсно потрібно пометушитися. Та й тут можна прилаштуватися, заздалегідь набравши гарячої води у термоси, або ж просто у пластикові пляшки, обмотавши їх ковдрою. Таким чином гаряча вода надовго збереже свою температуру і в разі, коли потрібно помити малечу після справляння нею, скажімо, природніх потреб, у вас буде тепла вода.

Фото: Facebook/Сергій Бакшеєв

Про щеплення потрібно потурбуватися заздалегідь

Новонароджену дитину та її батьків в Україні можуть спіткати проблеми з відсутністю вакцин для щеплення. Наразі у багатьох поліклініках та у пологових будинках спостерігається нестача дитячих вакцин. Інколи доходить до того, що ту чи іншу вакцину доведеться шукати по усьому місту. Тому потрібно, як мінімум запитати у пологовому будинку, де будете народжувати, чи є в них вакцини для щеплення, адже деякі з них потрібно робити дитині у перші ж дні від народження.

Як бачимо, повномасштабна війна хоч і додала певних ризиків для вагітних жінок та молодих мам, усе ж у віддалених від лінії фронту регіонах країни народжувати можна майже у стандартних довоєнних умовах. А усі проблеми, пов'язані з воєнним станом, цілком вирішувані. Життя триває.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24
Telegram заблокував офіційний чат-бот українськї розвідки, — ГУР
29 квітня 2024, 08:04
Генштаб поінформував про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Авдіївському напрямку
29 квітня 2024, 07:46
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30