UA | RU
19 травня 2023, 18:00

ЗСУ перехопили ініціативу на Бахмутському напрямку і продовжують просування: карти бойових дій

Уже більш ніж тиждень триває наступ українських Сил оборони на Бахмутському напрямку. Офіційні представники Міноборони та Збройних сил звітують про все нові успіхи на цій ділянці фронту, а воєнні аналітики повідомляють, що українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута
Уже більш ніж тиждень триває наступ українських Сил оборони на Бахмутському напрямку. Офіційні представники Міноборони та Збройних сил звітують про все нові успіхи на цій ділянці фронту, а воєнні аналітики повідомляють, що українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута
45 ОАБр. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

RegioNews повідомляє, яка сьогодні ситуація у районі Бахмута.

Що відбувається у Бахмуті

Речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий в ефірі національного телемарафону розповів, що Збройні сили України перехоплюють ініціативу на Бахмутському напрямку та намагаються контратакувати, за цю добу на різних ділянках ЗСУ просунулись на відстань до 500 м.

На питання, чи правдиве твердження Американського інституту вивчення війни щодо перехоплення Україною ініціативи під Бахмутом, Череватий відповів:

"Ситуація дуже важка на цьому напрямку, але контрольована. Ми бачимо наміри ворога, прогнозуємо їх, упереджуємо. Можна сказати, що так – є певний, скажімо, елемент того, що ми перехоплюємо у них ініціативу і намагаємося контратакувати".

Череватий додав, що Бахмут залишається пріоритетною ціллю ворога. За цю добу відбулося 10 боєзіткнень, 477 разів ворог влучав по українських позиціях, здійснив 9 авіанальотів. 141 окупанта було знищено, 220 зазнали поранень, один потрапив у полон.

"Ворог продовжує проводити штурми безпосередньо у самому місті. Наші підрозділи, де є можливість, також тиснуть на ворога і продовжують просування по території. Зокрема, за цю добу на різних напрямках до 500 метрів вдалося пройти нашим захисникам", - сказав він.

Заступниця міністра оборони України Ганни Маляр в ефірі телемарафону відзначила, що російські окупанти регулярно стверджують про нібито "повний контроль" над Бахмутом Донецької області. Вкиди ворога є спробою видати бажане за дійсне.

"Певне просування є, це видно й зрозуміло. Разом з тим, це стиль росіян, в них завжди йде інформаційний фальстарт - видають бажане за дійсне й оголошують раніше ті цілі, яких вони хотіли б досягти. Власне, дуже часто виходить так, що вони їх не досягають", - заявила Маляр.

За її словами, ЗСУ сьогодні контролюють південно-західну частину Бахмуту. Тим часом Росія й справді найбільше концентрує інформаційні зусилля та військових саме на цьому напрямку.

"Натомість в Мар'їнці та Авдіївці такі самі бої тривають. Їхня (ворога, - ред.) задача взяти їх під контроль, тому вони дуже запекло воюють й там", - додала Маляр.

За словами Маляр, попри те, що росіян більше за числом та зброєю, наші воїни потужно зупиняють ворога.

"Якщо ми аналізуємо бої за Бахмут, які тривають з минулого серпня - з минулого ж серпня вони не можуть просунутись. Якщо вони просуваються в місті на якийсь там кілометр майже за рік, це можна назвати стоянням на місці", - додала заступник міністра оборони.

Збройні сили України виконали низку завдань на Бахмутському напрямку:

  • знищили професійний склад "Вагнера";
  • зменшили наступальний потенціал росіян;
  • зупинили просування ворога вглиб території України.

Карта бойових дій

За даними DeepState, українські військові продовжують просуватися в районі села Іванівське під Бахмутом у Донецькій області. Військовим вдалося відкинути ворога і звільнити нові території.

За даними карти, українським військовим вдалося звільнити території в районі села Іванівське.

Під контроль ЗСУ перейшла частина дороги, яка прямує в нині окуповане село Кліщіївка. Воно знаходиться на півдні від Бахмута.

На інших ділянках фронту значних змін поки що не фіксується.

За даними британської розвідки, українські військові тримають під контролем південно-західну частину Бахмута. Втім запеклі бої тривають.

Українські військові змогли просунутися на півночі та півдні у Бахмутському районі приблизно на 20 квадратних кілометрів. Так, за минулу добу наші бійці звільнили приблизно 500 метрів на півночі від Бахмута та 1 кілометр - на півдні.

Тим часом росіяни намагаються вести обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк, а також на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна у Луганській області.

Водночас ситуація у Херсонській та Запорізькій областях залишається стабільною. Проте окупанти продовжують бити по українських позиціях.

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута під час контратаки 18 травня. Ці операції є продовженням локалізованих контратак, які українські сили ведуть протягом кількох днів, і не відображають початку бойових дій великої нової операції.

Кілька російських "воєнкорів" стверджували, що українські війська пройшли через російські оборонні лінії на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута) з північного заходу. Вони також стверджують, що російські війська відступили з позицій на північ від Сакко і Ванцетті (15 км на північ від Бахмута) на позиції на південь від населеного пункту, але українські сили до цього населеного пункту ще не увійшли.

Втрати ворога

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що російські окупанти на Бахмутському напрямку втрачають по батальйону на день - а це від 400 до 800 військових. Загалом росіяни втратили під Бахмутом близько 70 тисяч осіб.

"За нашими оцінками, росіяни по батальйону в день там втрачають і продовжують це робити", - заявив Олексій Резніков.

За його словами, українські військові зменшують наступальний потенціал російських окупантів і не дають їм піти в наступ на інших ділянках фронту.

"Якщо порахувати, я думаю, на сьогодні до 70 тисяч втрат росіяни зазнали лише на Бахмутському напрямку, маю на увазі вбитих та поранених разом", - наголосив Резніков.

Інтенсивність боїв у Бахмуті настільки велика, що всі довколишні поля та околиці населеного пункту вкриті тілами російських загарбників. При цьому, як розповів в ефірі телемарафону командир самохідної артилерійської батареї 30-ї окремої механізованої бригади Андрій Свирида ("Уж"), росіяни мають незначні успіхи у місті.

"Частково ворог зайняв невеликі будинки у Бахмуті, але просування дуже повільне. При цьому, ворог витрачає велику кількість живої сили. Ми це реально спостерігаємо, тому що поля та околиці усіяні тілами, - розповів Свирида.

Він зазначає, що росіяни не збільшили, проте і не зменшили тиск на місто.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під Бахмутом українські бійці здійснили прорив та завдали ворогу значних втрат.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики