UA | RU
12 травня 2023, 16:25

Українські військові просунулись вперед на 2 км: що відбувається на Бахмутському напрямку

Ситуація поблизу Бахмута динамічна: упродовж тижня нашим захисникам вдалось не лише не полишити жодну із позицій, а й просунутись вперед на 2 кілометри. Ворогу не вдається реалізувати свої плани, він продовжує зазнавати великих втрат живої сили
Ситуація поблизу Бахмута динамічна: упродовж тижня нашим захисникам вдалось не лише не полишити жодну із позицій, а й просунутись вперед на 2 кілометри. Ворогу не вдається реалізувати свої плани, він продовжує зазнавати великих втрат живої сили
Фото: Facebook

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона зазначила, що ворог поширює фейки про нестачу зброї, чим намагається виправдати реальну ситуацію своїх втрат та поразок у Бахмуті, інформує RegioNews.

"Аналіз повідомлень показує, що для ворога це місто має надважливе значення. Майже сакральне. Як ворог висвітлює інформацію про бої у Бахмуті? Хвалить себе, розповідає про нібито успіх та вигадує сюжети про наше військове командування", - констатує вона.

Насправді ж реальна ситуація протягом тижня, за словами Маляр, така, що попри наявність зброї:

  • ворогу не вдалось реалізувати свої плани;
  • ворог зазнав великих втрат у живій силі;
  • наші оборонці просунулись на Бахмутському напрямку вперед на 2 км;
  • жодної позиції у Бахмуті цього тижня ми не втратили.

Вона наголосила, що "ворог дає неправдиву інформацію про нестачу зброї, чим ймовірно має на меті виправдати реальну ситуацію".

Так, ще 10 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські захисники змогли провести ефективні контратаки на Бахмутському напрямку, у результаті чого окупанти на окремих ділянках відступили на відстань до 2 км.

"Завдяки продуманій обороні на Бахмутському напрямку, ми отримуємо результати ефективних дій наших підрозділів. У тому числі проводимо ефективні контратаки. На окремих ділянках фронту ворог не зміг втримати натиск українських захисників та відступив на дистанцію до 2-х кілометрів", - повідомив Сирський.

За його словами, саме грамотне проведення оборонної операції виснажило підготовлені сили пвк "вагнер" та змусило на певних напрямках замінити їх гірше підготовленими підрозділами регулярних військ рф, котрі зазнали поразки та відійшли.

"Попри значну концентрацію військ та гучні заяви російських військових злочинців про наміри взяти Бахмут до 9-го травня, ворог так і не зміг захопити українське місто. Наші сили оборони надійно тримають фронт та не дають ворогу просунутись вперед. Битва за Бахмут триває", - зазначив Сирський.

Він окремо відзначив роботу 3-ї окремої штурмової бригади, яка в бою завдала ворогу потужного удару та показала міць української армії.

Секретар РНБО Олексій Данілов також заявив, що українські військові мають частковий успіх у районі Бахмута на Донеччині та відсувають російських окупантів. Таким чином він підтвердив слова командувача Сухопутних військ Олександра Сирського про ефективні контратаки ЗСУ на Бахмутському напрямку.

"Заява нашого генерала Сирського абсолютно відповідає дійсності. Ми їх потроху відсуваємо, але майте на увазі, що 41 кв. км - площа Бахмута. Там є чим працювати, є де працювати. Наші військові відпрацьовують усі ці питання. Маємо успіх частковий, військові роблять заяви", - наголосив секретар РНБО.

Також він вкотре заявив, що Україна не збирається здавати це містечко на Донеччині. За його словами, військове керівництво "працює за своїм планом".

"Триматимемо його (Бахмут - ред.) стільки, скільки військові вважатимуть необхідним для тактичних і стратегічних цілей, які має наше військове та військово-політичне керівництво", - додав Данілов.

Зеленський: Відкинули ворога на кількох напрямках

Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Коментуючи його, президент підтвердив успішну контратаку ЗСУ під Бахмутом.

"Ставка. Почули доповідь генерала Сирського, чиї підрозділи надзусиллями зупинили ворога та навіть відкинули його назад на деяких напрямках. Доповідав і генерал Тарнавський щодо актуальної ситуації в ОСУВ "Таврія". ОСУВи "Одеса", "Північ" - також під контролем. Визначили їхні першочергові потреби й ознайомилися з темпами комплектування технікою та боєприпасами нових бригад", - зазначив Зеленський.

За його словами, також були важливі доповіді главкома Залужного, міністра Резнікова, генштабу та міністра стратпрому Камишина.

Також Зеленський заявив, що він вірить в успіх контрнаступу.

"Зараз я більше вірю в успіх. Так, є втомленість певна, як і в будь-яких живих людей. Ми живі люди. Є втомленість. Є певна недовіра до деяких країн, які постійно балансують", – додав президент.

Череватий: Ворог виснажується та знекровлюється

Оборонна операція на Бахмутському напрямку триває успішно, ворог виснажується та знекровлюється. Про це повідомив речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

"Лише протягом минулої доби тут відбулося 40 боєзіткнень, в результаті яких знищено 190 окупантів, 244 дістали поранення та ще 15 потрапили у полон. Також знищено три танки, бойову машину піхоти, три гаубиці "Мста-Б" та 5 складів з боєприпасами. Це свідчить про те, що наша оборонна операція триває успішно, ворог виснажується та знекровлюється. Жоден дедлайн "Вагнер" не виконав, Бахмут не захоплений", - сказав Череватий.

За його словами, не допомагає противнику й те, що подекуди вимотані й розбиті у боях підрозділи терористично-кримінального угруповання "Вагнер" замінюються частинами регулярних військ Росармії, мотострілецькими та повітрянодесантними підрозділами. Адже і вони переважно укомплектовані мобілізованими, які мають вкрай низьку мотивацію, а успіхи підрозділів Сил оборони України впевненості й мотивації їм аж ніяк не додають.

"У результаті успішних бойових дій на різних напрямках ворога розбито й відкинуто на відстань від 250 метрів до 1,5 кілометра - Бахмут тримається, і наші оборонці знищують ворога й місцями женуть його", - підсумував Череватий.

Маляр про ситуацію на сході

Заступниця міністра оборони Ганни Маляр розповіла, що війська ворога намагаються наступати на сході на декількох напрямків. Наші воїни успішно обороняються й потужно знищують окупантів.

Як відзначила Маляр, оборонні дії ЗСУ включають також контрштурм та активні дії.

"Що зараз відбувається? Ми здійснюємо оборону. Оборонні заходи включають не лише в прямому сенсі оборону, а й контрштурм та активні дії. Попри те, що ворог сильний, наші оборонці не дають йому просуватись та подекуди відкидають ворога назад і потужно знищують", - повідомила Маляр.

За словами заступника міністра оборони, така ситуація на сході спостерігається вже останні декілька місяців.

Карта бойових дій навколо Бахмута

Аналітики Deep State повідомляють, що за останні дні ворог втратив свої позиції біля Ступочок та Іванівського на південь від Бахмута. Також зафіксовано також втрату позицій і біля Білогорівки (Донецької області).

Deep State наголошує, що дані дії носять більше тактичний характер, ніж оперативно-стратегічний. Зараз тривають бої біля Іванівського, Хромового та у самому місті Бахмут.

Раніше повідомлялось, що на Бахмутському напрямку проти українських сил воює 25,6 тисячі російських окупантів, також ворог залучив до боїв десятки танків та 450 бронемашин.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Будинки, літаки та авто: суд конфіскував майно колаборанта Балицького та його родини
23 квітня 2024, 22:19
Як повернути після війни українців, які виїхали за кордон: основні фактори
23 квітня 2024, 21:41
Військовий на Волині розстріляв двох колег по службі: суд обрав йому покарання
23 квітня 2024, 21:11
Припинення видачі документів за кордоном: в МЗС виступили з роз'ясненнями
23 квітня 2024, 20:51
Ворог 17 разів намагався прорвати оборону на Новопавлівському напрямку: зведення Генштабу ЗСУ
23 квітня 2024, 20:24
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в ОВА уточнили дані про постраждалих та показали наслідки
23 квітня 2024, 19:56
Кличко розкритикував тимчасову спецкомісію по Києву та заявив про "спроби дискредитації"
23 квітня 2024, 19:36
Військовий зі Львівщини за 17 тисяч доларів відправляв ухилянтів за кордон
23 квітня 2024, 19:14
Чи підвищаться тарифи на газ для українців: у "Нафтогазі" ухвалили рішення
23 квітня 2024, 19:02
Кабмін виділив понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
23 квітня 2024, 18:38