UA | RU
20 квітня 2023, 10:00

Яскравий спалах у небі над Києвом: що відомо про НЛО станом на зараз

Жителі Києва та області ввечері середи, 19 квітня, спостерігали у небі яскравий спалах. Через деякий час після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги. Наразі досі немає однозначного пояснення, що стало причиною цього явища
Жителі Києва та області ввечері середи, 19 квітня, спостерігали у небі яскравий спалах. Через деякий час після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги. Наразі досі немає однозначного пояснення, що стало причиною цього явища
Спалах в небі над Києвом

RegioNews повідомляє усі подробиці, що відомі про спалах у небі над Києвом станом на цю хвилину.

Що сталося

Увечері 19 квітня у соцмережах поширилися відео, як над Києвом та областю яскраво спалахує невідомий об'єкт. Про спалах також повідомляли і в Житомирській області, його спостерігали навіть на території Білорусі.

Пояснення влади Києва

У Київській міській військовій адміністрації заявили, що увечері, 19 квітня, у небі над столицею спостерігалося яскраве свічення повітряного об'єкта. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA.

"Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків - була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала",- заявив начальник КМВА Сергій Попко.

Вранці 20 квітня КМВА дала уточнений коментар. Адміністрація визнала, що упав не супутник, однак походження об'єкта досі залишається незрозумілим.

"Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі було зафіксовано падіння невідомого повітряного об’єкта. Після перевірки та уточнення, інформація щодо ймовірного застосування ворожих літальних апаратів чи повітряного удару ракетним озброєнням не підтвердилася. Але дуже яскраве світіння від падіння невідомого об’єкту викликало у киян хвилювання і занепокоєння.

Аби заспокоїти мешканців та гостей столиці, Київська міська військова адміністрація оприлюднила інформацію про ймовірне падіння американського сателіта і з поміткою "попередня інформація"! На той момент даних чи попереджень про можливе входження в атмосферу Землі значного за розмірами космічного тіла від жодного світового аерокосмічного агентства чи астрономічної обсерваторії не було. Проте було попередження від NASA про падіння на Землю їхнього космічного супутника.

Зараз, після офіційної заяви NASA ми можемо дати уточнену інформацію – це не був їхній супутник. Що саме це було – мають з’ясувати виключно фахівці. Але найголовніше це безпека Києва і спокій киян. Це не був ракетний обстріл, наша протиповітряна оборона не застосовувала наявне озброєння",- заявив Сергій Попко.

Коментар Повітряних сил ЗСУ

У Повітряних силах ЗСУ також поки не мають однозначної відповіді щодо причин незвичного явища у Києві.

"За попередньою інформацією, спалахи над містом Київ близько 22.30 пов’язані із падінням супутника/метеорита (уточнюється)", - зазначається у повідомленні.

Чи міг це бути супутник NASA

Раніше цього тижня космічне агентство США оголосило, що знятий з експлуатації супутник вагою 660 фунтів (300 кг) знову увійде в атмосферу в середу. Космічний корабель RHESSI, який використовувався для спостереження за сонячними спалахами, був запущений на низьку навколоземну орбіту в 2002 році і виведений з експлуатації в 2018 році, повідомляє NASA.

Але Роб Маргетта з Управління комунікацій NASA сказав BBC, що супутник все ще перебував на орбіті в той час, коли спостерігали спалах, і знову увійде в атмосферу Землі вночі.

NASA і Міністерство оборони США продовжують стежити за RHESSI, додав він.

Аналітики The Alpha Centauri також не згодні, що об'єктом, який упав у Києві, був супутник. Траєкторія цього космічного об'єкта проходить дуже далеко від України.

"Об'єкт, що впав біля Києва, – болід (метеор)", - йдеться у повідомленні.

The Alpha Centauri також оприлюднив і приблизний маршрут падіння апарата. У проєкті додають, що "на тому ж сайті можна спостерігати за іншими "свіжими" об'єктами, що падають з космосу. Жоден з них не пролітає над Україною".

Коментар від Космічного агентства України

Головний центр спеціального контролю Державного комічного агентства України зазначає, що над Києвом вибухнув "невідоме космічне тіло".

Як зазначили в центрі, 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області.

"Подія ймовірно пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється", - йдеться в повідомлені.

Реакція соцмереж

Після того, як пізно увечері 19 квітня у небі над Києвом було помічено беззвучний спалах, який супроводжувався яскравим заревом, українські користувачі в соцмережах опублікували свої жартівливі версії того, що могло відбутися в небі над столицею України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49