UA | RU
14 квітня 2023, 17:05

Підтоплені села та розмиті дороги: що відбувається в областях України через повінь

В Україні у низці областей спостерігається підвищення рівня води у річках, що супроводжується затопленням населених пунктів та порушенням транспортного сполучення. Вода вже розмиває греблі та обрізає сполучення між населеними пунктами. Рятувальники попереджають, що ситуація найближчими днями через негоду ситуація продовжить погіршуватись
В Україні у низці областей спостерігається підвищення рівня води у річках, що супроводжується затопленням населених пунктів та порушенням транспортного сполучення. Вода вже розмиває греблі та обрізає сполучення між населеними пунктами. Рятувальники попереджають, що ситуація найближчими днями через негоду ситуація продовжить погіршуватись
Фото: ДСНС України

Рятувальники попереджають про подальше підвищення рівнів води в річках на півночі та заході України, пише RegioNews.

ДСНС про ситуацію з підтопленнями

Пресофіцер державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий розповів, що у зв'язку з паводками відсутнє транспортне сполучення з деякими населеними пунктами.

Він розповів, що є затоплення заплав і окремих ділянок, зокрема у Новгород-Сіверському, Корюківському, Чернігівському та Ніжинському районах Чернігівської області.

"У нас річка Дніпро підтоплена в Чернігівському районі - 275 господарств у семи населених пунктах. Це саме дворогосподарства, підтоплень житлових будинків немає", - сказав Хорунжий і додав, що з деякими населеними пунктами порушене транспортне сполучення.

Щодо річки Десна, то там тимчасово припинене транспортне сполучення до 10 населених пунктів Новгород-Сіверського та Корюківського районів.

"І річка Сейм - там також припинено рух транспорту... Відсутнє транспортне сполучення до дев'яти населених пунктів Ніжинського району", - повідомив пресофіцер ДСНС.

Відповідаючи на запитання щодо повідомлення про загрозу паводків, Хорунжий розповів, що ситуація контрольована. ДСНС взаємодіє з Українським гідрометцентром, попереджає місцеві органи влади та людей про можливі підйоми рівнів води.

"Такі попередження ми робили перед підйомами, які сталися в останні дні... Це ділянки Дністра, Галич - Заліщики. Там продовжуватиметься і наразі підвищення рівня води на 1,2-1,7 метра над поточними відмітками... Сьогодні-завтра у нас: верхній Дніпро в межах країни - триватиме ріст рівнів води на 0,1-0,3 метра", - сказав представник ДСНС.

Повінь на Київщині

Через потоп, що стався в Іванкові Київської області у четвер, 13 квітня, підтопило тимчасову переправу до селища. Ситуація наразі лишається напруженою. Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

"Тимчасову переправу до селища Іванків підтоплено. Ситуація зі стихійним лихом лишається напруженою", - розповів він.

За словами очільника поліції Київської області, зараз об’їзд до Іванкова здійснюється через село Кухарі.

"Закликаємо громадян бути обережними. Поліція забезпечує правопорядок та допомагає громадянам подолати наслідки стихійного лиха", - додав Нєбитов.

Внаслідок підняття рівня води у річці Десна, у Броварському районі 14 квітня підтоплено село Погреби Зазимської територіальної громади.

Рятувальниками проведено евакуацію сім’ї, в складі двох дорослих, двох діток та песика, які опинились заблокованими в межах свого домоволодіння внаслідок розливу річки вночі.

Загалом підтоплено більше ніж 10 присадибних ділянок. Рятувальники постійно здійснюють моніторинг рівня води та надають допомогу населенню.

Також відомо, що у четвер, 13 квітня, в Києві значно підтопило прибережну частину міста. Зокрема, вода залила набережну на Микільській слобідці.

Так, у Київській міській державній адміністрації з посиланням на Український гідрометцентр попередили, що днями унаслідок весняного водопілля через Київську гідроелектростанцію може піднятися рівень води у Дніпрі.

У КМДА запевнили, що столичні служби моніторять ситуацію та готові застосувати усі необхідні засоби, якщо виникне загроза підтоплень.

Повінь в Черкаській області

Весняна повінь підтопила населені пункти у Черкаській області. Рятувальники евакуювали декілька людей. Про це повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

Через підвищення рівня води у Дніпрі підтопило кілька сіл Черкаського та Золотоніського районів, розташованих поблизу річки.

"Вздовж русла Дніпра працюють оперативно-мобільні групи для моніторингу ситуації та швидкого реагування. Також залучаємо правоохоронців", - зазначив Табурець.

Минулої доби рятувальники евакуювали трьох дорослих та дитину. Також у підтоплені будинки доставляють продукти та ліки.

За прогнозами, пік весняної повені очікується у період з 18 по 28 квітня.

Повінь у Чернігівській області

Через значне підвищення рівня води в Десні раніше було порушено автомобільне сполучення на трасі Т2502 Новгород-Сіверський-Шостка, в районі села Путівськ Чернігівської області. Об'їзд був через Короп.

13 квітня рятувальники повідомили, що вода порушила транспортне сполучення вже з дев'ятьма населеними пунктами. Загалом у Чернігівській області підтоплено 275 господарств у семи населених пунктах.

"Порушено транспортне сполучення з 9 населеними пунктами, і для надання допомоги залучаються підрозділи ДСНС, у тому числі плавзасоби", – повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

14 квітня очільник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус заявив, що повінь у Чернігівській області може бути наймасштабнішою за останні 10 років. Влада не виключає евакуацію населення.

Він зазначив, що у Чернігівській області щороку навесні спостерігаються паводки. Найпотужніший був у 2013 році. Цьогоріч масштаби повені можуть бути ще більшими.

"Найкритичніша ситуація по річці Дніпру. І якщо вода буде далі підійматися, а такі прогнози у нас є, то під ризик підтоплення підлягають 22 населені пункти, де мешкає понад 4000 людей", - сказав Чаус.

Наразі поблизу Дніпра затоплені вже 7 населених пунктів. За словами очільника ОВА, проводяться заходи, щоб люди отримали необхідну допомогу. Чаус не виключає, що у разі погіршення ситуації можлива евакуація населення.

"Якщо евакуація буде потрібна, то ми її зробимо", - наголосив голова області.

Повінь у Рівненській області

На Рівненщині з початку поточного тижня річки виходять з берегів, затоплюють городи та поля. До великої води в регіоні навесні звикли, але такого, як зараз, давно не бачили.

"Вперше за 10 років ми маємо повінь, справжню повінь", - розповіли місцеві жителі для телеканалу Рівне-1.

Територію Дубенського району вже підтоплено через річку Іква, яка вийшла з берегів.
Складна ситуація і в інших районах області, але найгірше на Поліссі. З висоти пташиного польоту помітно вода всюди - на присадибних ділянках і у дворах будинків.

Експерти пояснили, що все це через різке танення снігу та рясні дощі - у березні випало майже 62% опадів річної норми. За словами чиновників, на Рівненщині існує загроза підтоплення майже 77 населених пунктів.

ДСНС попереджає про затоплення на півночі та заході

У ДСНС попередили громадян про подальше підвищення рівнів води в річках на півночі та заході країни.

"14-17 квітня на Верхньому Дніпрі в межах країни триватиме ріст рівнів води на 0,1-0,3 м за добу з подальшим затопленням заплави, порушенням транспортного сполучення, обтопленням та відрізанням від основних шляхів сполучення, частковим затопленням окремих населених пунктів та можливим початковим затопленням житлових будинків водами Дніпра та Сожу в ряді прирічкових сіл у Чернігівському районі Чернігівської області (ІІІ рівень небезпеки - червоний)", — сказано у повідомленні.

Також 15-18 квiтня очікується підвищення рiвнiв води на 0,1-0,5 м на рiчках басейну Прип'ятi.

У ДСНС повідомляють, що збережеться рiвень затоплення сільгоспугідь та господарських споруд в прирiчкових населених пунктах Ковельського та Камiнь-Каширського районiв Волинської областi. Можливе затоплення сільгоспугідь та господарських споруд в Луцькому районі Волинської областi та Сарненському районi Рiвненської областi – I рiвень небезпеки - жовтий.

На рiчках басейнiв Сяну, Днiстра, (у Львiвській та Iвано-Франкiвській областях) очiкується пiдвищення рiвнiв води на 0,2 - 1,2 м над поточними відмітками, без негативних наслiдкiв.

Як повідомлялось, у четвер, 13 квітня, в Іванкові (Вишгородський район, Київської області) через значні опади розмило дамбу. Водою підтопило дві вулиці.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Зеленський провів кадрові перестановки в обласних управліннях СБУ
02 травня 2024, 07:20
Кількість постраждалих від ракетної атаки по Одесі зросла до 14: фото та відео з місця влучання
02 травня 2024, 06:24
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27
У Сухопутних військах назвали втрати РФ за квітень
02 травня 2024, 00:45