UA | RU
28 лютого 2023, 13:00

Російська інформаційно-психологічна операція? Що відомо про рух ПВК "Редан" в Україні

В Україні з'явився новий молодіжний рух, який відрізняється агресивністю та схильністю до побоїщ. Поліція заявила, що це "операція російських пропагандистів"
В Україні з'явився новий молодіжний рух, який відрізняється агресивністю та схильністю до побоїщ. Поліція заявила, що це "операція російських пропагандистів"
Поліція запобігла масовій бійці у Харкові

RegioNews зібрав інформацію про цей рух та про його акції в Україні.

Що відомо про рух

Типові представники руху – це підлітки, які збираються великими групами та влаштовувати бійки. У них довге волосся, одяг темних тонів. Ще одна відмінна риса – зображення павука з цифрою "4".

Він з'явився у Росії у вересні 2022 року. Учасники РФ спілкуються в пабліку у соціальній мережі " ВКонтакте ". Популярність "Редана" з'явилася тільки зараз, у лютому 2023 року, коли представники субкультури почали влаштовувати масові бійки з футбольними фанатами у московських торгових центрах. Так, у ТЦ "Авіапарк" у Москві у бійках брали участь сотні підлітків.

ПВК – це приватна військова компанія. Жодної справжньої ПВК, звичайно, "Редан" не є. "Редан" – це злочинна організація, описана у японському коміксі Hunter x Hunter. Інша назва її – Павук. Символ "павук" та цифра 4 - це данина моді, культурі аніме.

"Редан" в Україні

Акції учасників руху "Редан" відбулися і в Україні. Так, 27 лютого, близько 17:00 біля ТРЦ "Микільський" у Харкові поліція запобігла масовій бійці. Переважна більшість учасників - підлітки. У бійці мало брати участь кілька сотень неповнолітніх підлітків. У поліції вважають, що за провокацією може стояти ФСБ Росії.

Правоохоронці в Харкові встановили особи 215 неповнолітніх і 30 повнолітніх, які готували масову бійку в центрі міста. На батьків неповнолітніх виписали адмінпротоколи. Як повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко, уточнені такі дані щодо збору підлітків біля ТЦ Нікольський, де планувалася масова бійка:

  • запрошено до відділів поліції - 245 осіб, з них: неповнолітніх - 215, з яких 149 - хлопці, а - 66 дівчата;
  • з них повнолітніх - 30;
  • раніше засуджених - 3;
  • вилучено ножів, кастетів, газових балончиків - 17.

Він також повідомив, що вже було складено 72 протоколи за фактом вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ст. 184 КУпАП (стосовно батьків неповнолітніх).

"Ця робота продовжиться сьогодні, завтра, післязавтра. Проведено близько 100 процесуальних та слідчих дій в рамках кримінального провадження за вказаним фактом, в тому числі невідкладні обшуки. Ця робота триватиме з метою встановлення всіх організаторів бійки, яка готовилась за участю неповнолітніх!" - додає Тимошко.

Зняли на відео "реданівців" і в центрі Києва - біля ТРЦ "Гулівер", але поліцейські запобігли бійці. У групі на Фейсбук поліції Києва з'явилася заява, що поява у столиці ПВК "Редан" - це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні".

Також 27 лютого правоохоронці в Одесі запобігли масовій бійці підлітків, які відносять себе до представників російської субкультури "ПВК Редан". Неповнолітні планували влаштувати сутички біля ТЦ "Панорама". Як пише видання "Думська", посилаючись на джерела у правоохоронних органах, у Київському районі міста біля ТЦ "Панорама" зібралася велика група молоді, представників заснованого у Росії руху "ПВК Редан", яка прийшла на так звану "стрілку" до іншого молодіжного руху "оффніки".

Втім перед цим поліцейські знайшли в Telegram-каналі під назвою "ПВК Редан Одеса", повідомлення про те, що 27 лютого має відбутися зіткнення між двома молодіжними рухами. Тож силовики завчасно попередили сутички між неповнолітніми. Наразі проведено профілактичні бесіди з майже 70 підлітками.

Днями містами України пройшли події, причиною яких стала поява так званого молодіжного руху "ПВК "Редан"”, який бере початок на росії. Підлітки збиралися великими групами в громадських місцях, аби влаштовувати бійки між представниками ворожих субкультур.

Історія, пов’язана з "ПВК "Редан””, не оминула Івано-Франківськ. У неділю, 26 лютого, кілька десятків підлітків бігали центральними вулицями міста у пошуках опонентів з-поміж "реданів”.

Вікова категорія учасників події у Франківську – від 14 до 17 років. У поліції відзначили, що її активні учасники не можуть конкретно пояснити, для чого і чому вони зібралися. Ймовірно, на них впливала ейфорія натовпу.

В Ужгороді, у Мукачеві Закарпатської області також були помічені групи підлітків до 10 людей.

"Ми були до цього готові й завчасно перебували у цих місцях, правопорушень допущено не було. І такої активності серед підлітків не фіксувалося, загалом було помічено у цих містах (Ужгород, Мукачево. – Ред.) кількох дітей, приблизно 7-10. Їх доставили до відділку, із ними спілкувалися, з батьками. Зараз ми встановлюємо, чи вони взагалі пов’язані з групами ПВК Редан", – каже речниця поліції Закарпатської області Ганна Дан.

Вона додала, що ситуація постійно відстежується, поліція стежить за створеними "реданами” Телеграм-каналами, залучається кіберполіція. Зараз правоохоронцям вдається контролювати ситуацію та попереджати конфлікти.

Масові зібрання прихильників руху відбуваються і в інших українських містах.

Прояв російської пропаганди?

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко зазначив, що зараз основна мета – зрозуміти, чи дійсно РФ причетна до нагнітання та популяризації цього руху в Україні.

"Адже близько тижня тому такі заворушення і масові бійки відбувалися у Росії. Тобто ми зараз не стверджуємо, але можлива причетність Росії, оскільки російські спецслужби відстежують ці нові актуальні напрямки, які можна використати у своїх інтересах. Тому вони могли через соцмережі створювати групи в Телеграм-каналах, накручувати підписантів, розкручувати ці канали, чати, аби підбурювати осіб, які органічно цікавляться цією діяльністю, до якихось конфліктів", – каже він.

Водночас ГУ Нацполіції у місті Київ вбачає у спалахах таких конфліктів серед молоді у столиці російську пропаганду.

"Нещодавно у Росії серед неповнолітніх поширився молодіжний рух, учасники якого організовують бійку з опонентами. Така "акція” планувалася і в столиці. Провокування масових бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні", – повідомляють у поліції Києва.

Поліцейські вкотре закликають батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їхню поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля.

"Необхідно уважно ставитися до своїх дітей, стежити за їхньою активністю у соцмережах, говорити з дітьми про це, не замовчувати, а навпаки пояснювати, що це і чому це погано", – каже речниця поліції Закарпатської області Ганна Дан.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25
Співробітника Київського ТЦК викрили на "схемі" з автомобілями
28 березня 2024, 21:02
Внаслідок обстрілів Харківщини поранені троє людей
28 березня 2024, 20:34
У високопоставленого київського митника виявили необґрунтовані активи на 8,6 млн грн
28 березня 2024, 20:16
Росіяни протягом дня десять разів обстрілювали Дніпропетровщину — фото руйнувань
28 березня 2024, 19:48