UA | RU
17 лютого 2023, 17:55

Україна переможе і буде в ЄС та НАТО: про що говорив Зеленський та світові лідери на Мюнхенській конференції

У п'ятницю, 17 лютого, в Німеччині розпочалася Мюнхенська конференція з безпеки. Ключовою темою форуму стала загроза світовій безпеці на тлі російської агресії в Україні
У п'ятницю, 17 лютого, в Німеччині розпочалася Мюнхенська конференція з безпеки. Ключовою темою форуму стала загроза світовій безпеці на тлі російської агресії в Україні
Фото: із відкритих джерел

Про що говорив президент України Володимир Зеленський та інші світові лідери під час своїх виступів - читайте у матеріалі RegioNews.

"Ми сподіваємося, що міжнародне співтовариство використовуватиме Мюнхенську конференцію з безпеки 2023 року для координації підтримки незалежності, свободи, демократії та гідності України. Коли ми підтримуємо українців у їхній боротьбі за свободу, ми знаємо, що вони виборюють нашу свободу", - сказав голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсґен відкриваючи конференцію.

Про що говорив Зеленський

"Немає альтернативи українській перемозі"

Президент України Володимир Зеленський заявляє про відсутність альтернативи перемозі України у війні. Він запевнив, що членство України в ЄС та НАТО є теж безальтернативними.

"Немає альтернативи перемозі України, немає альтернативи Україні в ЄС, Україні в НАТО. Немає альтернативи нашій єдності. Немає і не буде альтернативи тому, щоб позбутися російської агресії, звільнити наші міста, села", - сказав Зеленський на відкритті Мюнхенської безпекової конференції.

Президент наголосив, що люди не можуть стати питанням компромісу.

"Тому немає і не буде альтернативи звільненню від російської агресії остаточно, а також звільненню землі та людей, бо кожне наше місто чи село – це люди, які в полоні. Люди не можуть бути питанням компромісу. Ми маємо звільнити Україну та Європу, тому що коли російська зброя стріляє по нас, вона вже націлена на наших сусідів", - сказав він.

За словами Зеленського, також необхідно звільнити від російської агресії потенційно кожну європейську інституцію та сферу світової економіки, бо лише тоді Україна матиме шанс на свободу та розширення кордону на схід.

Президент також заявив, що реальною метою є якнайшвидше звільнення України, "щоби наступного року ми зустрілися у Мюнхені на першу повоєнну безпекову конференцію, за умови вільної України, вільної Європи, вільного світу".

Володимир Зеленський вважає, що зараз пріоритетом є швидкість надання Україні допомоги, оскільки Путін "розраховує на уповільнення допомоги і розділення підтримки світу", що може призвести до "втоми від війни" у світі.

Зеленський також попередив, що затягування війни означає більші руйнування, передусім на Сході України.

"Після цієї війни на Донбасі нічого живого не буде"

Зеленський заявив про величезні руйнування на сході України через обстріли російськими окупантами цивільних об'єктів.

"Вони шукають слабкі місця в нашій обороні, дивляться на нашу логістику. Не випадково вони бють по цивільному сектору, по інфраструктурі, по логістиці, по енергетичній мережі. Все це удари не випадкові", - сказав Зеленський.

За його словами росіяни намагаються залякувати людей, щоб був хаос і не було міці від обєднання всередині держави.

"Вони постійно над цим працюють. Тому вони шукають будь-які слабкі місця - вони дивляться на південь нашої держави. Вони працюють без пауз всі ці місяці майже рік на сході, там найбілш гаряче, там їх найбільше угруповування. Навіть тоді, коли ми деокупували Херсон десь 40 тисяч їхніх військових бігли на схід", - зазначив президент.

Він підкреслив, що саме на сході окупанти шукають слабкі місця нашої оборони.

"Як вони там воюють? Щодня б'ють артилерією по цивільних будинках, абсолютно невипадково, все руйнують, для того, щоб люди виходили, вибігали, й потім туди намагаються зайти. Ось що вони роблять на Донбасі. Ми розуміємо, що після цієї війни на Донбасі нічого живого не буде. Я зараз і про людей, і про інфраструктуру", - наголосив глава держави.

Зеленський провів паралелі між діями російського військово-політичного керівництва РФ у війні в Україні та Адольфа Гітлера за часів Другої світової війни.

"Так само, як діяв Гітлер під час Другої світової війни. Сюрпризів тут ніяких немає. Ми розуміємо, що вони роблять. Якщо будемо встигати з партнерами бути більш потужними - деокупуємо раніше. Якщо уповільнений буде процес - є ризики руйнації всього Донбасу, але всеодно потім ми все деокупуємо. Але я думаю про людей, хотілось би раніше мати підтримку, щоб зберегти максимум людей і це найважливіше", - додав президент.

"Кремль думає, як задушити Молдову"

Зеленський пояснив, що Російська Федерація вже планує як почати переворот у Молдові та вдертися на її територію.

Він нагадав, що Україні вдалось вистояти проти Росії на початку повномасштабного вторгнення. Однак він зауважив, що не всі країни на це здатні. Президент закликав до спільної рішучості інші країни. Однак він отримав відгук тільки після того, як диктатор Путін вдерся в Україну.

"Поки ми ведемо переговори, як посилити свою оборону сучасними танками, Кремль думає, як задушити Молдову. Коли ми переконуємо, що Україні потрібна авіація - Росія вже переконала іранський режим. І результат цьому - не лише іранські дрони у нашому небі, а й щось, чим Кремль за це заплатив", - сказав Зеленський.

"Путін розраховує на уповільнення підтримки України"

Російський диктатор Володимир Путін сподівається на уповільнення підтримки України її міжнародними партнерами. Йдеться не лише про озброєння, а й про фінансову, політичну підтримку на всіх майданчиках включаючи ООН, а також підтримку на африканському континенті.

Так, диктатор бажає роз'єднати об'єднання світу, перш за все Євросоюзу, навколо підтримки України. Над цим працює як сам Путін, так і його дипломати. Вони намагаються зламати зміцнення, яке вдалося вибудувати протягом року.

"І тоді, якщо ти не є цілий організм, ти будеш втомлюватися, тому що є багато питань, викликів - енергетичні, інфляційні тощо", - зазначив президент.

Тому Путін намагається об'єднати всі ці виклики і з'єднати з санкційною політикою держав.

"Він зрозумів, що та швидкість, з якою ми з вами почали працювати, що вона впливає на нашу перемогу, а значить на його програш. Його програш на полі бою - це його програш всередині його держави. Ось чого він боїться - втратити себе в своїй державі", - додав Зеленський.

"Затягування війни завжди було й досі є помилкою"

Зеленський заявив, що будь-яке зволікання з боку західних партнерів у підтримці України є помилкою.

"Росія намагається виграти вільний час, торгуючись зі світом. На жаль, вона має знищити безліч життів. І тому ми маємо поквапитися. Нам потрібна швидкість наших домовленостей, постачань , щоб посилити нашу армію, швидкість рішень, щоб обмежити російський потенціал", - заявив він.

За словами Зеленського, нині немає альтернативи швидкості надання Україні допомоги, бо від цієї швидкості залежить життя людей.

"Затягування завжди було й досі є помилкою... Кремль має програти. І цьому немає альтернативи, тому що він може знищити безпеку. Якщо ви відкладатимете рішення – це буде ресурсом для путінської диктатури. Так було роками", - резюмував Зеленський.

Шольц закликав прискорити поставки озброєння

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що зараз партнери мають надати найкращу допомогу Україні.

"Зараз ми маємо надати найкращу допомогу Україні, яку ми тільки можемо надати. Саме тому Німеччина збільшила свої обсяги цієї допомоги. Тепер ми можемо сказати, що Німеччина є найбільшим постачальником озброєння для України в Європі. І ми продовжимо залишатися на цій же позиції", - сказав канцлер.

Шольц зауважив, що буде розумним кроком розраховувати на довгу війну. Він запропонував дати зрозуміти президенту країни-агресора, що попри терміни Україна матиме підтримку союзників.

"Думаю, буде мудрим, якщо ми надішлемо Путіну сигнал, що готові залишатися разом з Україною стільки, скільки це буде потрібно, що ми постійно її підтримуватимемо... Найважливіше зараз заявити, що ми готові допомагати так довго Україні, як потрібно, і що ми робитимемо усе від себе належне", - наголосив Шольц.

"Союзники, які можуть відправити бойові танки, дійсно повинні зробити це зараз", - підкреслив канцлер.

Макрон: "Переговори з Росією поки що неможливі"

Президент Франції Еммануель Макрон пояснив, що мирні переговори з Росією поки що неможливі, оскільки країна-агресор вирішила продовжувати ескалацію війни.

"Зараз час діалогу не настав, тому що Росія обирає війну, обирає ескалацію війни. Росія вирішила атакувати цивільні об'єкти інфраструктури та вчиняти військові злочини. Відповідно, Росія не може і не виграє цю війну. Її напад має завершитися поразкою", - зазначив голова французької держави.

За його словами, зараз цивілізований світ має докласти зусиль для того, щоб використання сили не стало чимось нормальним, оскільки в іншому випадку стабільність у світі буде поставлена під сумнів.

"Я ні на секунди не вірю у зміну режиму", - заявив президент Франції Еммануель Макрон. "Ми маємо знайти спосіб змусити Росію повернутися за стіл переговорів на умовах України".

Він також зазначив, що минув майже рік від початку "катастрофічної війни", яку розпочала РФ в Україні. Також Макрон перелічив низку поразок РФ на полі бою, насамперед переконання росіян, що "Київ упаде за два дні", але хоробрість українського народу зруйнувала ці плани.

Президент Франції зявив, що РФ підриває світовий порядок також в Африці та на Кавказі за допомогою ПВК "Вагнера".

"Рік тому я розмовляв із Путіним і майже повірив йому, що стосується ПВК "Вагнера", що вони йому не належать. А зараз вони офіційно ввійшли до російської армії, і це прямий інструмент РФ для скоєння злочинів та сіяння хаосу", - заявив Макрон.

Він додав, що РФ приречена на "поразку в майбутньому", оскільки російська агресія зміцнила Україну як країну і спонукала Фінляндію та Швецію подати заявку на вступ до НАТО.

Нагадаємо, у ніч на 16 лютого по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через масовану ракетну атаку військ рф. Росія випустила по Україні 32 ракети різних видів. Є влучання на Півночі, Заході, а також у Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
ССО показали, як знищили місце дислокації окупантів на Херсонському напрямку
30 квітня 2024, 06:22
За кордон за 10500 доларів: на Хмельниччині викрили чергову схему для ухилянтів
30 квітня 2024, 04:42
На Дніпропетровщині кермо мотоблока застрягло у чоловіка в голові
30 квітня 2024, 04:00
Чоловік 15 років планував убивство, але "переплутав" жертву: подробиці трагедії в Запоріжжі
30 квітня 2024, 03:00
Російське окупаційне угруповання в Україні за квітень скоротилося
30 квітня 2024, 02:30
У центрі Запоріжжя під колесами автівки загинули двоє людей
30 квітня 2024, 01:40
На Київщині лікарка вимагала від батьків дитини з аутизмом хабар за оформлення інвалідності
30 квітня 2024, 01:17
РФ розпочала призов на строкову службу на ТОТ Запорізької області, – Федоров
30 квітня 2024, 01:07
В Одесі чоловіка силоміць заштовхали у "бусик": як прокоментували у ТЦК
30 квітня 2024, 00:05
У Києві чоловік викликав поліцію, бо йому наснився страшний сон
29 квітня 2024, 23:43