UA | RU
16 лютого 2023, 12:33

Росія завдала нічного масованого ракетного удару: є влучання в чотирьох регіонах України

У ніч на 16 лютого по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через масовану ракетну атаку військ рф. Росія випустила по Україні 32 ракети різних видів. Є влучання на Півночі, Заході, а також у Дніпропетровській та Кіровоградській областях
У ніч на 16 лютого по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через масовану ракетну атаку військ рф. Росія випустила по Україні 32 ракети різних видів. Є влучання на Півночі, Заході, а також у Дніпропетровській та Кіровоградській областях

Про наслідки терористичної ракетної атаки росіян - у матеріалі RegioNews.

Скільки ППО збила ракет

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що вночі рф пустила по Україні 32 ракети.

Йдеться про 12 крилатих ракет повітряного базування Х-101/555, вісім крилатих ракет морського базування "Калібр", 12 крилатих протикорабельних ракет повітряного базування Х-22, три керовані авіаційні ракети Х-59/31 та одну протикорабельну ракету "Онікс".

"Для пусків використано літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95мс з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря", - розповідає Залужний.

Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

За інформацією Повітряного командування ЗСУ, частина крилатих ракет Х-22 досягла своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури. "Наразі на озброєнні немає вогневих засобів, здатних знищувати цей тип ракет", - пояснили в командуванні.

Львівська область

Голова Львівської ОВА Максим Козицький розповів про наслідки нічного ракетного удару по області. За його словами, окупанти трьома ракетами влучили в об'єкт інфраструктури, від якого не залежить подача електроенергії в регіоні.

"Жителі Львівської області, на жаль, цієї ночі ворог завдав ракетного удару по нашій області. Три ракети влучили в об‘єкт критичної інфраструктури. Єдине, що можу уточнити: це не є об‘єкт, від якого залежить подача електроенергії в області", - сказав Козицький.

Козицький зазначив, що внаслідок влучання спалахнула пожежа. Та, на щастя, обійшлося без жертв.

"На місці влучання є вирва. На сусідній вулиці зруйнувалася стіна магазину. Також без постраждалих", - додає Козицький.

Полтавщина

Російські окупаційні війська вдарили по об'єкту критичної інфраструктури в Полтавській області, заявив глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"Під час нічної масованої атаки у Полтавській області була зафіксована група ворожих БПЛА, зокрема у Полтавському районі. Працювали засоби ППО. Також ворог ударив ракетами по території області. Дві з них поцілили по об'єкту критичної інфраструктури у Кременчуці", - йдеться в повідомленні.

За його словами, загиблих та постраждалих немає.

Як розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, рф вдарила по Кременчуку Полтавської області ракетами Х-22, які неможливо перехопити наявними засобами ППО. Вони влучили у нафтопереробний завод.

"Сьогодні саме Х-22 ракети, 12 було випущено з 6 літаків у Курській області. Це терористичні ракети. Це зброя, яка прирівнюється до терористичної, коли її випускають по мирних густонаселених містах", - заявив він.

Ігнат зазначив, що маса бойової частини ракети Х-22 близько 950 кг, а похибка влучання - 600 метрів. За його словами, ці ракети влучили у Павлограді та Кременчуці.

"Ці ракети влучили сьогодні по наших містах. Бачимо, що відбувається у Павлограді. І вибух на нафтопереробному заводі у Кременчуці. На жаль, маємо такі втрати", - сказав речник.

Дніпропетровщина

У Павлограді Дніпропетровської області внаслідок масованої атаки ворога загинула жінка, восьмеро людей поранені, пошкоджене підприємство, зруйновані будинки, розповів голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Жахлива ніч у Павлограді. О третій годині після опівночі, коли люди мирно спали у своїх домівках, ворог вдарив ракетами по місту. Загинула 79-річна жінка. Попередньо, восьмеро людей постраждали", - повідомив Лисак.

За його словами, двоє поранених шпиталізували - 79-річного чоловіка та 37-річну жінку. Їхній стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості.

"Пошкоджене промислове підприємство. Там виникла пожежа, яку рятувальники вже приборкали. Зруйновано 7 приватних будинків. Ще 30 - понівечені", - повідомив Лисак.

Як відомо, Сили протиповітряної оборони збили над Дніпропетровською областю 5 ракет.

Кіровоградська область

Під час масованого ракетного удару військ рф було зафіксовано "прильоти" в Кіровоградській області. Про це повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

"Неспокійна ніч. Пережили чергову ракетну атаку ворога. Під ранок - прильоти в об’єкт інфраструктури в Кропивницькому районі", - йдеться у повідомленні.

За словами Райковича, на місці працюють оперативні служби.

"Обійшлося без жертв", - додав очільник регіону.

Росіяни змінюють тактику

Під час нічної атаки по Україні ворог не став використовувати дрони-камікадзе, застосувавши лише ракети. В Повітряних силах таку зміну в діях ворога назвали новою тактикою. Про це заявив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Ми констатували цей факт (зміну тактики. - ред.), тому що дійсно ворог зазвичай використовував "шахеди" для того, щоб десь там перевірити нашу ППО, виявити наші позиції, так щоб скорегувати можливий ракетний удар на ранок. Цього разу бачимо нічна атака і "шахедів" не було, одразу пішли ракети, крилаті ракети різних типів", - уточнив він.

РФ вишуковує нову тактику, намагаючись обійти українську ППО.

"Вони вишукують нову тактику, яка буде для них результативною. Згадаємо попередні масовані ракетні атаки і співвідношення запущених і знищених ракет силами протиповітряної оборони. Воно дійсно не влаштовувало військово-політичне керівництво країни-агресорки", - додала начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Чи вводитимуть відключення світла через нічну атаку рф

Нічна російська атака не призведе до необхідності обмежувати споживання електроенергії для жителів, пояснили в "Укренерго".

Споживання електроенергії дещо підвищилось у порівнянні з вчорашнім днем.

При цьому дефіцит потужності відсутній вже п’яту добу поспіль і сьогодні теж не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання.

Тим часом працюють всі види електростанцій в енергосистемі, теплова та гідрогенерація забезпечують покриття пікового споживання у ранкові та вечірні години. До того ж імпорт електроенергії знижується внаслідок стабілізації електропостачання.

Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей не доводились, але при зростанні споживання можливе застосування відключень. Заміри фактичного споживання проводяться відповідно до графіка у Дніпропетровській області.

При цьому в Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще є мережеві обмеження. Там до активної роботи повертається бізнес, що відображається у зростанні споживання. Тому для уникнення перевантаження обладнання застосовуються графіки погодинних відключень.

Нагадаємо, 10 лютого росіяни влаштували чотирнадцяту масовану ракетну атаку на енергосистему України. Вибухи чули у Києві, Харкові, Кривому Розі, Хмельницькому, Вінниці, Івано-Франківську, а також у Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях. Є влучання в енергооб'єкти у трьох регіонах, через що спостерігаються перебої зі світлом.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності