UA | RU
22 грудня 2022, 10:15

Зміцнення України та жодних компромісів: про що говорив Зеленський у США

21 грудня в Білому домі відбулася зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вона була запланована в рамках першої закордонної поїздки глави України з початку повномасштабної війни. Президенти обговорили подальшу співпрацю щодо протистояння російській агресії. Після цього, Володимир Зеленський звернувся до Конгресу. Його виступ відбувся на спеціальному спільному засіданні членів Палати представників та Сенату на підтримку демократії
21 грудня в Білому домі відбулася зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вона була запланована в рамках першої закордонної поїздки глави України з початку повномасштабної війни. Президенти обговорили подальшу співпрацю щодо протистояння російській агресії. Після цього, Володимир Зеленський звернувся до Конгресу. Його виступ відбувся на спеціальному спільному засіданні членів Палати представників та Сенату на підтримку демократії
Фото: із відкритих джерел

Зауважимо, що сама поїздка президента України в США заздалегідь не афішувалась. Про неї стало відомо лише вночі 21 грудня з повідомлень американських ЗМІ.

Про деталі візиту президента Зеленського у США - у матеріалі RegioNews.

Зустріч Зеленського із президентом США Байденом

Президент України під час свого прибуття до США наголосив, що у ході візиту він планує провести переговори щодо зміцнення стійкості та обороноздатності нашої країни.

"Сьогодні я - у Вашингтоні, щоб подякувати американському народу, президенту і Конгресу за таку необхідну підтримку. А також продовжити співпрацю для наближення нашої перемоги", - наголосив Зеленський.

Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом і першою леді США Джилл Байден на вході до Білого дому. Після цього, в Білому домі Зеленський вручив своєму американському колезі медаль від українського командира батареї HIMARS.

Байден під час розмови з Зеленським підкреслив, що російський диктатор Володимир Путін намагається використати зиму як зброю, але український народ продовжує надихати світ.

"Ми збираємося посилити здатність України захищати себе, особливо протиповітряну оборону за допомогою ракетної батареї Patriot і навчатимемо українські сили їх використанню", - додав лідер США.

За результатами зустрічі, президенти США та України провели пресконференцію.

Зеленський розповів, яким бачить справедливий мир

Президент Володимир Зеленський заявив, що для досягнення справедливого миру не може бути компромісів щодо територіальної цілісності і суверенітету України.

"Для нас для всіх мир по різному справедливий. Для мене, як для президента справедливий мир – це ніяких компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету. Це найголовніше. Відшкодування всіх тих збитків, яких завдала російська агресія", - зазначив президент.

Зеленський додав, що для людей, які втратили рідних під час війни стала важливою помста.

"І чим довше буде йти ця війна, тим більше буде таких батьків, які будуть жити помстою, бо інакшого сенсу у них жити більше немає. І я знаю таких людей. Немає ніякого справедливого миру у війні, яку нам принесли ці нелюди", - додав голова держави.

Байден висловився про зиму та плани Путіна

Байден під час розмови з Зеленським підкреслив, що російський диктатор Володимир Путін намагається використати зиму як зброю, але український народ продовжує надихати світ.

"Ми збираємося посилити здатність України захищати себе, особливо протиповітряну оборону за допомогою ракетної батареї Patriot і навчатимемо українські сили їх використанню", - додав лідер США.

Ключові заяви Байдена на пресконференції

На пресконференції за підсумками зустрічі із Зеленським Байден нагадав про той обсяг підтримки, який США та союзники вже надали Україні: 50 країн взяли на себе зобов'язання про постачання Україні понад 2 тисячі танків та інших одиниць бронетехніки, понад 800 артилерійських систем, понад 2 млн артилерійських снарядів, понад 50 систем РСЗВ

"Я хочу, щоб ви знали, президенте Зеленський, щоб знали всі українці: ми будемо з вами на кожному етапі цього шляху, стільки, скільки знадобиться. Те, чого ви досягли, має значення не лише для України, а й для всього світу", - сказав Байден.

- Єдність довкола України. "Ми з Другої світової війни не бачили великого вторгнення до великої європейської країни і ми не бачимо, що Путін хоче змінити свої дії. Путін хотів послабити НАТО, натомість він зміцнив НАТО. Він хотів би, щоб Європа розкололась, а насправді, через його дії, Європа об'єдналася".

- Путін не може виграти війну. "Вільна, незалежна, процвітаюча Україна в безпеці - це бачення (майбутнього України, - ред.). Ми хочемо, щоб війна закінчилася. Ця війна може завершитися в той самий день, якщо б Путін сказав, що виходить з країни, але цього не сталося досі. Потрібно, щоб Україна досягла успіху на полі бою. Вона може досягти цього успіху з нашою допомогою, допомогою союзників. Головне, щоб президент Зеленський, коли буде говорити з росіянами, зміг досягти в цьому успіху. І це залежить від успіху на полі бою. Росіяни зазнають втрат. Два дні тому Путін сказав, що це важче, ніж він думав. Він думав, що може зруйнувати НАТО, Захід, Союз, він був неправий і продовжує помилятися. Він не може виграти цю війну".

- Передача систем Patriot та ескалація. "Я це не обговорював з президентом. Це оборонна зброя, це не ескалація. Якщо припиняться напади, вони не будуть її використовувати", - зазначив Байден.

- Чому не надати Україні все й одразу. Справа в тому, що важливо пам'ятати, що перед вторгненням РФ ми багато допомоги давали Україні. Але, коли почалося це вторгнення, ми понад 20 млрд доларів надали. Сьогодні я ще додав 1 млрд 850 млн на бойову допомогу. Ми тепер зосереджуємо увагу на ППО - ЗРК Patriot є найкращим. Друге - це сотні артсистем з десятків країни, ми працюємо з партнерами, щоб надати Україна танки й броньовані машини. Ви кажете, чому ви не надасте все відразу? З двох причин. Є цілий Альянс, якому важливо підтримувати Україну. І якщо ми дамо Україні те, що фундаментально відрізняється від того, що вже туди надходить, це може призвести до розколу НАТО, ЄС та всього світу. Ми дамо Україні те, що їй треба, щоб досягти успіху на полі бою. Інша причина - я провів кілька сотень годин віч-на-віч з нашими європейськими союзниками, лідерами європейських країн, говорячи про те, наскільки в їхніх інтересах продовжувати підтримку України. Вони повністю це розуміли, але вони не хочуть розпочинати війну з Росією, розпочинати Третю світову війну. І цього можна досягти за рахунок того, щоб Україна здобула перемогу на полі бою.

Ключові заяви Зеленського на пресконференції

"Цей візит в США став дійсно історичним для України, для наших відносин з Америкою і для американського лідерства. За 300 днів цієї війни ми розпочали дійсно новий етап у наших взаєминах, ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на 100 відсотків наповнено реальним змістом, я сьогодні це відчув на всіх своїх зустрічах, в усіх наших переговорах", - зазначив Зеленський.

Зеленський подякував Байдену за підримку і розуміння України, будівництво і підтримання міжнародної коаліції для посилення міжнародного правопорядку.

"Я вдячний Байдену за його особисті зусилля, його цілеспрямовані мудрі кроки, які об'єднують світову спільноту", - заявив він.

Згадав Зеленський також і про формулу миру, яку пропонує Україна.

"Принципова річ - це формула миру, ми пропонуємо дуже конкретні пункти. Те, що Америка може зробити, щоб допомогти їх виконати. Ми пропонуємо Global Peace Formula Summit і шукати, як відновити територіальну цілісність України", - зазначив президент.

Зеленський також наголосив, що наразі є чітке розуміння, як будуть посилені оборонні спроможності України у найближчі місяці і подякував за це Байдену, не вдаючись у деталі.

Виступ Зеленського у Конгресі США: ключові тези

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Конгресу під час візиту до США 21 грудня. Його виступ відбувся на спеціальному спільному засіданні членів Палати представників та Сенату на підтримку демократії.

Звернення Зеленського до Конгресу завершило програму його візиту до США, в рамках якої він зустрівся з президентом Джо Байденом та членами його адміністрації.

Основні моменти з виступу президента України:

В ході російсько-української війни вирішується не лише доля і майбутнє України, а й доля усього цивілізованого світу. "Це битва не тільки за життя, свободу і безпеку людей – українців чи будь-якого іншого народу, який Росія прагне підкорити. Це битва за те, в якому світі житимуть наші діти і онуки та їхні діти і онуки. Це битва за те, хто переможе в умах наступних поколінь вільного світу", - сказав президент.

Для того, щоб переломити хід бойових дій на свою користь, а не лише оборонятись, Україні критично необхідна американська зброя, зокрема гармати, снаряди, РСЗО, бронетехніка та авіація.

"Ми потребуємо більше ваших "Патріотів", щоб можна було зупинити російський терор проти наших міст і щоб українські патріоти могли на повну силу працювати заради нашої перемоги", - сказав Зеленський.

Росія знайшла собі союзника у терористичних діях проти України - Іран, котрий постачає їй сотні дронів-камікадзе. Тож в інтересах США зупинити ці країни, поки вони не завдали удару по союзниках американців.

"Україна ніколи не просила і не просить, щоб американські солдати воювали на нашій землі замість нас. Але керувати сучасними американськими танками і літаками – можуть українські солдати", - підкреслив Зеленський.

Президент США Джо Байден під час переговорів підтримав ініціативу Зеленського щодо проведення міжнародного саміту миру вже цієї зими. Фундаментом саміту має стати запропонована Зеленським "Формула миру", що складається з десяти пунктів.

Попри всі атаки з боку Росії, український народ і далі вести свою боротьбу до перемоги.

"Якщо будуть російські ракети – ми зробимо все, що можемо, щоб захиститись. Якщо будуть іранські дрони, і нашим людям доведеться йти у бомбосховище у вечер перед Різдвом – українці і там сядуть за святковий стіл і підтримають одне одного", - сказав Зеленський.

Президент України подарував членам Конгресу прапор України, який йому днями передали захисники Бахмуту. Від голови демократичної більшості у Палаті представників Ненсі Пелосі Зеленський отримав прапор США, котрий в той день майорів над будівлею Конгресу. Загалом виступ Зеленського в Конгресі США тривав понад двадцять хвилин.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49