UA | RU
29 листопада 2022, 21:49

Підтримка України та допомога у відновленні енергетики. Важливі рішення саміту НАТО

У вівторок, 29 листопада, завершився перший день саміту НАТО в Бухаресті. На ньому заявили про подальшу підтримку України та пообіцяли допомогти відновити її енергетичну інфраструктуру
У вівторок, 29 листопада, завершився перший день саміту НАТО в Бухаресті. На ньому заявили про подальшу підтримку України та пообіцяли допомогти відновити її енергетичну інфраструктуру
Фото з відкритих джерел

"Ми зібралися в Бухаресті, поблизу берегів Чорного моря, тоді як триває вторгнення Росії в Україну, що загрожує миру, безпеці та процвітанню в євроатлантичному регіоні", - йдеться у спільній заяві.

Міністри зазначили, що Росія несе повну відповідальність за цю війну - кричуще порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН. Агресія Росії, у тому числі її безперервні та безсовісні удари по українських об'єктах цивільної та енергетичної інфраструктури, позбавляє мільйони українців доступу до базових послуг.

"Сьогодні ми вітаємо присутнього тут міністра закордонних справ Кулебу, і ми повністю солідарні з урядом та народом України в їхньому героїчному захисті нації та землі, і ми віддаємо належне пам'яті всіх загиблих", - заявляють в НАТО.

Продовження підтримки

Україні пообіцяли продовжувати та нарощувати подальшу політичну та практичну підтримку та збережуть її стільки часу, скільки буде потрібно. Також було заявлено, що будуть допомагати Україні зміцнювати її стійкість, захищати її народ та протистояти російським дезінформаційним кампаніям.

"Члени НАТО сприятимуть Україні у процесі відновлення її енергетичної інфраструктури та захисту її населення від ракетних ударів. Ми, як і раніше, сповнені рішучості підтримувати довгострокові зусилля України на шляху її повоєнного відновлення та реформ, аби Україна змогла забезпечити своє вільне та демократичне майбутнє, модернізувати оборонний сектор, зміцнити довгострокову оперативну сумісність та стримувати майбутню агресію", - додали наостанок.

Дискусія щодо передачі Україні Patriot

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив 29 листопада, що країни НАТО на саміті альянсу в Бухаресті ведуть дискусію щодо можливих поставок Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot.

"Наші дискусії стосуються надання нових систем, як, наприклад, Patriot, і зараз щодо цього триває дискусія. Але вона також стосується і того, щоб гарантувати, що вже поставлені системи ефективні та функціонують", - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Польща домовилася з Німеччиною про перекидання систем ППО Patriot на кордон з Україною.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03
На Сумщині за державну зраду судитимуть сім'ю агентів ФСБ РФ
19 квітня 2024, 18:45
В Ужгороді жінки натовпом накинулися на працівників ТЦК
19 квітня 2024, 18:35
У центрі Києва горіла квартира: загинули тварини
19 квітня 2024, 18:12