UA | RU
07 жовтня 2022, 16:17

Закон про добровільний військовий облік жінок. Яких спеціальностей це не стосується

Верховна Рада 7 жовтня ухвалила загалом законопроєкт №6482 про добровільний військовий облік для жінок
Верховна Рада 7 жовтня ухвалила загалом законопроєкт №6482 про добровільний військовий облік для жінок
Фото з відкритих джерел

За ухвалення закону проголосувало 297 народних депутатів. Документ передбачає, що жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатними до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруть на військовий облік за їх бажанням.

Виняток становлять жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю. Залишилася норма про медичних працівників. Зокрема, жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком та закінчили заклади професійної (професійно-технічної), професійної вищої чи вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Що було раніше

Наприкінці 2021 року Міністерство оборони України ухвалило наказ, яким суттєво розширило перелік спеціальностей і професій, після отримання яких жінки мають стати на військовий облік. У початковому списку було понад 100 спеціальностей, зокрема менеджери, авіадиспетчери, стенографістки, журналістки, літературознавці, бібліотекарі. Після цього Міністерство оборони неодноразово уточнювало цей перелік.

Планували, що брати на військовий облік жінок розпочнуть із 1 жовтня 2022 року. У червні в Генштабі повідомили, що жінок братимуть на облік лише за їхньою згодою, а Маляр додала, що мобілізація в Україні йде за планом і "питання про мобілізацію жінок не стоїть".

За її словами, питання мобілізації безпосередньо залежить від ситуації на фронті.

"Станом на сьогодні мобілізація повністю відбулася за планом. Тобто в нас ніяких несподіванок, чи зривів, чи якогось масового ухилення немає. Свідомість громадян дуже висока... суспільство дуже мотивоване", — казала Маляр.

Скільки українців захищають країну

Президент Володимир Зеленський 21 травня розповідав, що Україну зараз захищає 700 тисяч людей. Він наголошував, що 250-тисячної армії для оборони держави з територією, як в України, мало. Росія, за словами президента, у війні проти України використовує "все, навіть резерв та "тиху" мобілізацію".

Водночас, за даними Служби безпеки, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну за три дні. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Голова Броварської РВА, який пʼяним в'їхав в натовп, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33
Росіяни видихнуться, саме в цей час у нас буде шанс наступати, – військовий експерт
26 квітня 2024, 18:20
На Херсонщині в полі трактор підірвався на міні
26 квітня 2024, 17:59