UA | RU
06 жовтня 2022, 16:55

Херсонщина та Слобожанський напрямок: ЗСУ звільняють від ворога десятки селищ

Військовослужбовці Збройних сил України продовжують звільняти населені пункти у Херсонській та Харківській областях. Контрнаступ на півдні триває одночасно з операціями українських сил на Слобожанському напрямку
Військовослужбовці Збройних сил України продовжують звільняти населені пункти у Херсонській та Харківській областях. Контрнаступ на півдні триває одночасно з операціями українських сил на Слобожанському напрямку
Фото: Facebook

Про це пише RegioNews з посиланням на слова заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова під час брифінгу.

З 30 вересня Сили оборони мали 168 зіткнень з противником.

За словами Громова, українські військові на Слобожанському напрямку продовжують наступ, проте окупанти намагаються стримати штурми. На напрямку Купʼянськ – Сватове ворог намагається вести стримувальні дії, аби зупинити наступ оборонців. Були удари біля Харкова, Дворічного, Шевченкового й інших та удари по цивільній інфраструктурі.

Так, з 21 вересня ЗСУ просунулися на 55 кілометрів углиб оборони ворога.

"З 21 вересня нашим військам вдалося просунутися в глибину оборони противника на 55 кілометрів, встановити контроль над 93 населеними пунктами, взято під контроль понад 2 тис. 400 квадратних кілометрів Слобожанщини", - розповів він.

Громов розповів, що з початку жовтня українські військові звільнили 29 населених пунктів Херсонської області від окупації. Збройні сили за останній час звільнили від окупантів понад 400 квадратних кілометрів Херсонської області.

"На Херсонському напрямку противник коштом резервів намагається контратакувати, щоб стримати наступ наших військ та відновити втрачене положення. З 1 жовтня 29 населених пунктів взято під контроль", - заявив Громов.

Однак на південному напрямку ситуація залишається складною і розвивається надзвичайно динамічно. Тим часом ворог за рахунок резервів намагається контратакувати, щоб відновити втрачене положення. Так, ворог продовжує обстрілювати звільнені території та тилові райони. Противник веде обстріли із РСЗВ і важкої артилерії.

Як розповіла голова Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, українські війська продовжують просуватися на півдні нашої країни, зокрема на півночі Херсонської області. Проте окупанти не послаблюють обстріли позицій ЗСУ та населених пунктів.

"Обстановка залишається напруженою і її розвиток дуже динамічний. Ви можете це бачити з відкритих джерел. Ми робимо активні дії, ми просуваємося. Є напрямки, на яких заглиблення по лінії фронту відбувається до 20 кілометрів. Це і звільнені населені пункти, вже вісім ми проголосили з початку місяця", - зазначила Гуменюк.

За її словами, обстріли ворога, зокрема іранськими дронами-камікадзе, частково пов'язані з успіхами ЗСУ на фронті. Таким чином російські війська намагаються тиснути на мирне населення та призупинити штурми українських захисників.

Водночас Гуменюк додала, що українські війська продовжують просуватися та деокупувати українські землі, відкидаючи противника.

"Люди зустрічають (українських військових - ред.) тепло, люди зустрічають зі сльозами, але це сльози щастя... Поступово люди починають розповідати, як вони жили за часів окупації, викривають ті моменти, які відбувалися там і які далі будуть покладені в основу кримінального провадження", - сказала речниця.

Financial Times: Україна розпочала вирішальну битву за південь

Представник демократичної партії США із сенатського комітету з міжнародних відносин Кріс Мерфі впевнений, що Україна розпочала вирішальну битву за території на півдні країни і вона має закінчити її до того, як зима принесе несприятливі умови для контрнаступу.

"Бойовий сезон добігає кінця. Українці взяла верх, і їм потрібно продовжувати використовувати свою перевагу", - заявив Кріс Мерфі.

За словами офіційних осіб, українським силам необхідно терміново відбити південь до зими, бо земля в регіоні не промерзала останні три роки, а це означає, що місцевість незабаром стане дуже брудною. А за таких умов буде важко маневрувати і доведеться використовувати основні дороги, що означає бути назахищеним від атак.

Нагадаємо, у соцмережах вже з'явилася низка відео зі звільнених населених пунктів у Херсонській області. Українські воїни повідомляють про деокупацію Давидового Броду, Старосілля, Архангельського, Шевченківки та Великої Олександрівки.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03
На Сумщині за державну зраду судитимуть сім'ю агентів ФСБ РФ
19 квітня 2024, 18:45