UA | RU
05 жовтня 2022, 18:12

РФ атакувала дронами Київщину. Наскільки небезпечні і на що здатні іранські БпЛА

У ніч на 5 жовтня російські загарбники завдали шість ударів по Білій Церкві дронами-камікадзе іранського виробництва. На місці прильоту сталася пожежа
У ніч на 5 жовтня російські загарбники завдали шість ударів по Білій Церкві дронами-камікадзе іранського виробництва. На місці прильоту сталася пожежа
Фото з відкритих джерел

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону 5 жовтня розповів, що іранські Shahed-136 – дуже складна мета для українських зенітників, адже ці дрони-камікадзе досить маленькі, а летіти можуть на тисячі кілометрів.

"Ціль складна, вона не така великогабаритна: розмах крил – 2,5 метра, маса – 200 кілограмів, бойова частина складає 40 кг. Це фактично – як артилерійський снаряд, який летить зі швидкістю 120 кілометрів на годину, а при заході на ціль – опускається з більшою швидкістю", - пояснив Ігнат.

За його словами, у іранських рекламних роликах заявляють, що відстань застосування цього БПЛА становить 2,5 тисячі кілометрів. Однак фахівці кажуть, що цей безпілотник-камікадзе навряд чи подолає таку відстань, тому що при такій масі та швидкості відповідно йде розхід палива. Ігнат зауважив, що існує ряд факторів, які свідчать, що такий дрон може летіти близько тисячі кілометрів.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ зазначив, що удар, який прийшовся по Білій Церкві було завдано безпілотниками, які прилетіли з півдня, однак очікувати нових ударів можна й з інших напрямків, адже противник міг перекинути ці дрони і в окупований Крим, і в Білорусь.

За словами Ігната, Росія переключилася з використання високоточних ракет, які коштують мільйони доларів Х-101, Калібр, Х-555, Іскандер, на безпілотні апарати.

Тепер для знищення цих дронів українській армії потрібні різні засоби протиповітряної оборони, зокрема зенітні гармати та великокаліберні кулеметні системи, які можуть знищувати "шахіди" на різних етапах.

Що відомо про руйнування

У Білій Церкві внаслідок нічної атаки дронами-камікадзе іранського виробництва пошкоджено три будівлі інфраструктури, жертв вдалося уникнути. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

"Тут досі працюють рятувальники, проте пожежа ліквідована. Внаслідок шести вибухів пошкоджено 3 будівлі інфраструктури. Одна людина поранена, перебуває під наглядом лікарів", - повідомив він.

Наразі у місті ситуація контрольована. Органами місцевого самоврядування прийнято рішення, що сьогодні в громаді організують освітній процес дистанційно.

Голова ОВА сподівається, що з військовими буде відпрацьовано всі можливі варіанти запобігання таким атакам чи мінімізації їхніх наслідків.

Нагадаємо, росіяни останнім часом практично припинили використовувати таку високоточну зброю, як крилаті ракети "Калібр" та "Іскандер". Зараз окупанти для атак на Україну почали застосовувати дрони-камікадзе.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...