UA | RU
27 вересня 2022, 16:55

Дешеві "Shahed-136" замість дорогих "Калібр": чому росія перестала атакувати Україну крилатими ракетами

Росіяни останнім часом практично припинили використовувати таку високоточну зброю, як крилаті ракети "Калібр" та "Іскандер". Зараз окупанти для атак на Україну почали застосовувати дрони-камікадзе
Росіяни останнім часом практично припинили використовувати таку високоточну зброю, як крилаті ракети "Калібр" та "Іскандер". Зараз окупанти для атак на Україну почали застосовувати дрони-камікадзе
Фото: з відкритих джерел

Представник командування Повітряними силами ЗСУ Юрій Ігнат пов'язав це з тим, що противник може приберігати частину крилатих ракет для ударів по об'єктах критичної інфраструктури України взимку, повідомляє RegioNews.

"Ми бачимо, що противник перестав застосовувати таку високоточну зброю, як крилаті ракети "Калібр", Х-101, "Іскандер". Очевидно, що ракети ворог приберігає для цілей, які вважає для себе стратегічними. Це – об'єкти нашої критичної інфраструктури. Можливо, що ракети приберігає на зиму", – сказав він.

На його думку, ще одним із факторів, чому росія перестала атакувати "Калібрами" і "Іскандерами", стала їх ціна. "Ці ракети мають бойову частину близько 400 кг і більше і коштують мільйони доларів. "Калібр" - близько шести мільйонів, Х-101 - від 11 до 13 мільйонів".

Натомість росіяни почали активно використовувати іранські дрони-камікадзе, які обходяться значно дешевше. Іранський дрон "Shahed 136" досить примітивний, але "є певні результати його застосування".

"Бойова частина становить 40 кг. Це фактично як артилерійський снаряд. Дальність - суперечлива, навряд чи двохсоткілограмовий дрон може подолати відстань 2500 км", - сказав Ігнат.

Речник також зазначив, що використання цих дронів – новий виклик для українських захисників, але вони вчаться їх збивати. Наразі захисники України набираються бойового досвіду, аби ефективно протидіяти дронам-камікадзе.

За словами Ігната, Іран міг поставити РФ кілька сотень БПЛА. Проти них застосовуються всі види озброєння – стрілецьке, кулемети, зенітки, зенітні ракети, а також перспективне застосування РЕБ. Однак після того, як ЗСУ вдалося збити 8 із 10 таких БПЛА, агресор змінив тактику їх застосування.

"Загроза є, але ця ціль збивається. 120 км/год – швидкість, висота – невелика. Але потрібен певний досвід, щоб їх збивати", – сказав військовий.

Українські військові фахівці вже роблять усе, щоб знайти слабкі сторони атак дронів для їх швидкого знищення.

Що відомо про іранські дрони-камикадзе "Shahed-136"

Дрон Shahed має декілька модифікацій. Наразі Росія застосовувала в Україні безпілотник-камікадзе Shahed 136. Цей бражуючий боєприпас призначений для ураження цілей на дальній відстані, на які наводиться за супутниковими координатами. Він запускається з пускової платформи, має двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.

Характеристики:

  • дальність польоту — до 2500 км, проте за різними оцінками дальність складає 200-900 кілометрів;
  • вага — 200 кг;
  • довжина — 3,5 метри;
  • розмах крил — 2,5 метри.

Більше ні на які завдання ці дрони не розраховані, тому їх роблять максимально простими та дешевими, щоб промисловість Ірану могла виробляти такі дрони у великій кількості.

Аеродинамічна схема такого літального апарату називається "літаюче крило", вона забезпечує низький опір і в результаті високу дальність польоту.

Летить такий безпілотник на висоті від 60 до 4000 метрів з крейсерською швидкістю близько 180 км/год. БПЛА має гучний двигун MD 550 або 3W, тому ударний дрон можна почути за кілометри.

БПЛА Shahed-136 мають 40 кілограмів вибухової речовини: цього достатньо, щоб знищити важкоброньовану техніку або зруйнувати кілька квартир у будинку. Якщо дрон-камікадзе виходить за свій радіус наведення, то у нього значно знижується точність, тому для наведення його завжди супроводжує інший безпілотник. Коли він втрачає сигнал від системи наведення, то може влучити у будь-який об'єкт.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Поклав тіло матері у валізу та залишив у парку: жителя Тернополя відправили під суд
24 квітня 2024, 00:18
Будинки, літаки та авто: суд конфіскував майно колаборанта Балицького та його родини
23 квітня 2024, 22:19
Як повернути після війни українців, які виїхали за кордон: основні фактори
23 квітня 2024, 21:41
Військовий на Волині розстріляв двох колег по службі: суд обрав йому покарання
23 квітня 2024, 21:11
Припинення видачі документів за кордоном: в МЗС виступили з роз'ясненнями
23 квітня 2024, 20:51
Ворог 17 разів намагався прорвати оборону на Новопавлівському напрямку: зведення Генштабу ЗСУ
23 квітня 2024, 20:24
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в ОВА уточнили дані про постраждалих та показали наслідки
23 квітня 2024, 19:56
Кличко розкритикував тимчасову спецкомісію по Києву та заявив про "спроби дискредитації"
23 квітня 2024, 19:36
Військовий зі Львівщини за 17 тисяч доларів відправляв ухилянтів за кордон
23 квітня 2024, 19:14
Чи підвищаться тарифи на газ для українців: у "Нафтогазі" ухвалили рішення
23 квітня 2024, 19:02