UA | RU
22 вересня 2020, 13:00

Пристрасті у Покровську і спокій Дружківки. Як вугільний генерал вирішив стати градоначальником

Місто Покровськ (колишній Красноармійськ) - один з найбагатших за рівнем доходів городян не тільки в Донецькій області, але й по всій Україні
Місто Покровськ (колишній Красноармійськ) - один з найбагатших за рівнем доходів городян не тільки в Донецькій області, але й по всій Україні

Середня зарплата в Покровську у 15 897 гривень зовсім трохи поступається навіть Києву з його 17 тисячами на середнього жителя столиці. Настільки високий рівень доходів покровчан пов'язаний з тим, що на території громади 75-тисячного міста знаходиться найбільша шахта України - "Покровська", яка видобуває до 8 мільйонів тонн вугілля на рік.

Не дивно, що від позиції власників підприємства завжди багато в чому залежали і результати виборів, а підтримкою президента ПАТ "Шахтоуправління "Покровське" Леоніда Байсарова традиційно намагалися заручитися всі претенденти на пост градоначальника. Але в цьому році на передвиборчі розклади у Покровську фактор Байсарова вплинув не як зазвичай опосередковано, а несподівано безпосередньо. А от вибори в Дружківці, швидше за все, пройдуть без сюрпризів.

Хто ж виграє битву за пост мера у Покровську та Дружківці, розбирався RegioNews.

Як нардеп Требушкін з фаворита перетворився на простого претендента

На фото: Руслан Требушкін

Одним з головних фаворитів на мерських виборах вважався колишній градоначальник Покровська, нинішній народний депутат Руслан Требушкін. Цей колишній "регіонал" і уродженець Донецька добре відомий місцевим жителям. З 2010 по 2015 рік він був мером сусіднього Мирнограда (колишній Димитров), а з 2015-го по 2019-й - міським головою Покровська. У 2019 році зі скандалом (на його окрузі №50 з центром у Покровську кілька днів рахували голоси) він все ж таки виграв вибори у Верховну Раду. Требушкіна називають людиною Євгена Геллера - колишнього нардепа і президента луганської "Зорі". Уродженця Донецька Геллера колись вважали союзником Ріната Ахметова, але на цей час його частіше можна спостерігати на знаменитих вечірках олігарха Ігоря Коломойського.

Цього літа з'явилася скандальна інформація про нібито викрадення Требушкіна. Заступник міського голови Покровська Костянтин Воробйов навіть написав заяву в поліцію, в якій повідомив, що колишній мер Покровська, а нині нардеп Руслан Требушкін пропав після жорсткої розмови з директором департаменту регіонального розвитку "Метінвесту" Віталієм Киселем і колишнім заступником мера Покровська Ярославом Хотнянским. Від Требушкіна нібито вимагали відмовитися від висунення своєї кандидатури на пост покровського градоначальника. Однак "викрадений" Требушкін незабаром з'явився в Києві і назвав заяву Воробйова безпідставною.

Як би там не було, але Требушкін знову претендує на посаду мера Покровська. І довгий час не без підстав вважався фаворитом передвиборчих перегонів. Його основними суперниками вважалися вищезгаданий віцемер міста Ярослав Хотнянский і місцевий підприємець, власник телеканалу "Капрі" Сергій Андрійченко. Хотнянский буде балотуватися від президентської партії "Слуга народу", а Андрійченко висунула кандидатом Молодіжна партія України. Як показувала соціологія, довгий час в опитуваннях лідирував Требушкін і поступово скорочував розрив з ним Андрійченко. Але потім весь передвиборчий розклад змінився, коли стало відомо, що за посаду мера буде боротися Леонід Байсаров.

Як вугільний генерал Нусенкіса став кандидатом від Ахметова

На фото: Леонід Байсаров

Байсаров ще жодного разу не був мером Покровська, але його вплив на ситуацію в місті і навіть на більшість кадрових призначень було завжди досить великим, а іноді і визначальним. Практично всі градоначальники рано чи пізно приїжджали з проханнями про допомогу в офіс Байсарова, а деякі місцеві прокурори і силовики довгі роки успішно "монетизували" свою лояльність вугільному генералу. Величезний його вплив на життя міста визначалася економічним фактором. Він уже тридцять років очолює головне містоутворюючі підприємство - шахтоуправління "Покровське" (колишня шахта "Червоноармійська-Західна"). За цей час Байсаров двічі обирався до Верховної Ради України на місцевому мажоритарному окрузі у 2002 - 2006 і в 2012 - 2014 роках.

Шахтоуправління "Покровське" довгий час вважалося перлиною бізнес-імперії "Донецьксталь" православного олігарха Віктора Нусенкіса. Але в 2019 році воно перейшло під контроль компанії "Метінвест" Ахметова, в чиїх традиціях брати завжди під контроль місцеву владу у тих містах, де розташовані найбільші підприємства холдингу. Добровільно віддати 75-тисячну агломерацію під контроль соратника власника "Зорі" власник "Шахтаря" ніяк не міг.

У підсумку Байсаров стає головою обласної організації новоствореної партії "Порядок", яку очолив інший топменеджер Ахметова — колишній гендиректор Авдіївського коксохіму, нардеп Муса Магомедов. Подейкують, що сам 73-річний Байсаров не дуже-то прагнув поміняти управління найбільшою шахтою Європи на крісло мера провінційного, але іншого рейтингового кандидата у Покровську у Ахметова просто не було. Так і в "Метінвесті" вугільному генералу прозоро натякнули, що менеджмент шахтоуправління планують скоро міняти.

Попри свою жорсткість і авторитарний стиль управління, Леонід Байсаров користується великою популярністю у Покровську. І зараз він явний лідер передвиборчих перегонів. А за більшість у міськраді, швидше за все, будуть битися ахметівська партія "Порядок" і ОПЗЖ. Хороші шанси отримати свої фракції і провести депутатів мають також партії "Слуга народу", "Наш край" і "ЄС".

Дружківка: інтриги практично немає

На фото: Володимир Григоренко

Головним фаворитом місцевих виборів в 60-тисячній Дружківці сьогодні є виконувач обов'язків мера Володимир Григоренко. Він ставленик колишнього градоначальника Валерія Гнатенка. У 2019 році Гнатенко став нардепом від ОПЗЖ, обійшовши на 49-му мажоритарному окрузі з центром у Дружківці знатного екс "регіонала" і близького соратника Ахметова Бориса Колесникова.

Як і його попередника, Григоренко звинувачували в потуранні проросійским бойовикам і організації "референдуму" у 2014 році — за що він і потрапив до бази "Миротворця". Але більшістю городян він сприймається як міцний господарник і прямий продовжувач десятирічного правління Гнатенко. Балотуватися на пост мера він буде від ОПЗЖ.

Конкуренцію йому складе депутат міськради, директор Дружківського професійного коледжу (колишній машинобудівний технікум) Валерій Баштовий, який висувається від "Слуги народу". Також боротися за пост градоначальника буде представник партії "Голос", переселенець з Донецька і підприємець Денис Миронов. Він може об'єднати голоси патріотичної частини населення Дружківки, але навряд чи зможе скласти реальну серйозну конкуренцію Григоренко, у якого до того ж буде, судячи з усього, своя більшість у міськраді.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56
У Києві лише 25% переходів відповідають стандартам інклюзивності, — дослідження
18 березня 2024, 21:19
Ворог сім разів разом з авіацією атакував ЗСУ на Донеччині та Запоріжжі, — Генштаб
18 березня 2024, 20:43
У Чернівцях затримали лікарку та вилучили у неї готівку на 8,4 млн грн
18 березня 2024, 20:17
"Має бути вісім осіб, які забезпечуватимуть воїна": Стефанчук про бронювання від мобілізації
18 березня 2024, 19:42