UA | RU
13 березня 2020, 10:05

"Слуга народу" Гайдай наблизився як ніколи до повного управління Сєвєродонецьком

11 березня в Сєверодонецьку сталася якщо не доленосна, то, як мінімум, дуже важлива для міста подія: 16 депутатів міської ради позбулися своїх повноважень
11 березня в Сєверодонецьку сталася якщо не доленосна, то, як мінімум, дуже важлива для міста подія: 16 депутатів міської ради позбулися своїх повноважень
Фото: flickr

Міська виборча комісія відкликала депутатську більшість з групи "Сєвєродончани" Ігоря Буткова. Всі відкликані депутати зайшли до міськради за квотами "Опозиційного блоку".

Це стало логічним і очікуваним кроком у низці локальних сутичок за владу в Сєвєродонецьку між групою депутата Буткова і так званою командою нардепа Сергія Шахова.

З поперемінним успіхом сторони конфлікту тіснили один одного в боротьбі за депутатську більшість і мерське крісло і тепер, через п'ять років після попередніх виборів, Шахов завдав Буткову дуже болючий і небезпечний удар, який цілком здатний вивести бутковську команду з гонки. Детальніше про війну "імені Шахова – Буткова" можна прочитати тут.

Сторона Буткова публічно поразки не визнає і стверджує, що ця невдача на "фронті" - тимчасова.

За словами заступника в. о. мера В'ячеслава Ткачука (команда Буткова) Олексія Свєтікова, перед відкликанням 16 депутатів "Опоблоку" спочатку відкликали чотирьох депутатів з "Нашого краю", яких не замістили наступні за списком за ними однопартійці.

"Таким чином на сьогоднішній день в Сєвєродонецькій міській раді залишилося 16 депутатів з 36 спискового складу", - повідомив він.

Свєтіков стверджує, що скликати сесію міськради і замістити відкликаних депутатів наступними за списком тепер неможливо. Чиновник посилається на 36 і 49 статті Закону України "Про місцеве самоврядування".

"Повноваження депутата починаються з моменту офіційного оголошення територіальною виборчою комісією на сесії рішення про визнання повноважень депутата. На жаль, сесію скликати тепер неможливо, а значить нові депутати повноважень не наберуть... Неможливо тепер також звільнити з посади секретаря міської ради В'ячеслава Ткачука, це знову-таки може зробити тільки сесія міської ради", - вважає Свєтіков.

При цьому чиновник упевнений, що відкликаним депутатам відновлять статус через суд, а відповідні позови вже подані в Луганський окружний адміністративний суд.

Але, як справедливо заперечили користувачі соцмереж в коментарях до постів Свєтікова, залишається незрозумілим, що саме будуть оскаржувати в суді - рішення політичної партії про відкликання, або рішення виборчкому.

Цікаво також, що у свою чергу заступник глави виборчкому Дмитро Шарко, який і проводив саму процедуру відкликання депутатів, упевнений, що зібрати сесію – не проблема і наводить зовсім інші цифри.

"Всього в Сєвєродонецькій міськраді 36 депутатів. 16 - відкликано, 20 депутатів цілком достатньо для продуктивної роботи. Місто однозначно не буде паралізованим", - говорить Шарко і обіцяє, що наступним етапом реалізують заміщення депутатів наступними у списках, які надавалися на виборах у 2015 році.

Зараз всіх цікавить тільки одне питання: чи вдасться Буткову оговтатись після такого нокдауну від Шахова. Судячи з повідомлень його дружини, також відкликаного депутата, настрої в команді Буткова аж ніяк не переможні.

Також у себе на сторінці Буткова журиться через те, що місцевий опоблок відкликав своїх вірних депутатів без пояснень і не може зрозуміти, чим керувалися партійні боси.

Втім, ні для кого з сєвєродончан не секрет, що після розколу Опоблоку на "Опозиційну платформу – За життя" Бойка, Льовочкіна і Рабиновича і "Опозиційний блок – партію миру і розвитку" Колеснікова і Новинського подружжя Буткових виявляло симпатію саме до бойківської "гілки".

Варто також зазначити, що на парламентських виборах влітку 2019 року Буткови збиралися балотуватися по списках ОПЗЖ, але домовитися з цією політсилою у них так і не вийшло.

Тому розглядати повідомлення Олени Буткової про невідомі мотиви відкликання "Оппоблоком" своїх депутатів потрібно саме в контексті згаданих політичних симпатій.

Так чи інакше, відкликання депутатів – безпрецедентне для всієї країни, тому що в жодному з міст жодна громада тими чи іншими методами не змогла домогтися відкликання такої кількості депутатів.

Безумовно, ця ситуація вигідна правлячій президентській партії "Слуга народу". Тепер голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, що представляє інтереси "Слуг" у регіоні, зможе безперешкодно вимагати і отримати управління над міською ВЦА в Сєвєродонецьку, про що він неодноразово говорив раніше. Перешкод для того, щоб Сєвєродонецьк очолив представник президентської політсили, практично не залишилося.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
Удари по Донеччині: окупанти вбили одного та поранили ще п'ятьох людей
25 квітня 2024, 14:31
Ворог атакував "Ураганами" Куп'янський район Харківщини: у прокуратурі показали фото руйнувань
25 квітня 2024, 14:29
Окупанти продовжують бити по Херсонщині: в Антонівці літня жінка отримала поранення
25 квітня 2024, 14:16
Росіяни у березні понад 3500 разів обстріляли прикордоння України
25 квітня 2024, 14:13