UA | RU
09 жовтня 2023, 11:38

Спецпризначенці тричі намагалися звільнити Запорізьку АЕС, — Буданов

Фото: ГУР МО України

Спецпризначенці ГУР тричі намагалося звільнити Запорізьку атомну електростанцію від росіян, але поки безрезультатно

Про це розповів у інтерв'ю NV начальник Головного управління розвідки Міноборони Україні Кирило Буданов, передає RegioNews.

Зазначається, що з​​окрема, у серпні 2022 року бійці розвідки перетнули на човнах Каховське водосховище в районі Енергодару. Метою операції було створення плацдарму на лівому березі. На момент операції російські окупанти мали намір під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Тоді б кремль міг забезпечити електроенергією тимчасово окупований південь України та Крим.

На думку командира, чий підрозділ проводив спецоперацію, їм не вистачило артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра пів дня, спецпризначенці вимушено відступили під тиском сил противника, що переважали.

Після цього бійці ГУР ще двічі намагалася висадитися на лівому березі, проте безуспішно. Як повідомляється у спецопераціях було залучено кілька сотень людей, зокрема представників Іноземного легіону. Під час третьої висадки ГУР російські окупанти підвели до берега важку військову техніку, зокрема танки. Тому українські розвідники не змогли закріпитися.

Голова ГУР Кирило Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки. Проте надзавдання спецпризначенці таки виконали – росіяни так і не наважилися під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Щоправда, сприяли цьому не лише дії бійців, а й робота таємної агентури ГУР.

"Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навич­ки для всіх – від командного складу до бійців – як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується і використовується. Наприклад, під час висадки у Криму", – заявив Буданов.

Нагадаємо, окупанти у Мелітополі встановили вишки мобільного зв'язку. Росіяни прослуховують телефонні розмови українців.

Раніше повідомлялося, що окупанти мінують поля та дороги біля Мелітополя. Гусеничний мінний загороджувач ГМЗ-3, який займається мінуванням землі, маючи швидкість 208 одиниць на хвилину, не один раз бачили у полях біля Мелітополя.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
ЗСУ розбили російську колону, яка намагалася прорватися на Харківщині
14 травня 2024, 05:30
Житель Донеччини кілька місяців ґвалтував 8 та 12-річну доньок своєї співмешканки
14 травня 2024, 05:00
На Полтавщині затримали 29-річну жінку, яка спаплюжила могилу
14 травня 2024, 04:18
На Київщині чоловік до смерті забив співмешканку монтувалкою: як його покарав суд
14 травня 2024, 03:30
На Миколаївщині мотоцикл влетів у дерево: 24-річний водій загинув, пасажира госпіталізували
14 травня 2024, 03:00
В Одесі працівник ТЦК вимагав у чоловіка 300 літрів пального за "бронь" від мобілізації
14 травня 2024, 02:37
На Запоріжжі Сили оборони знищили станцію РЕБ та розбили позиції росіян
14 травня 2024, 02:00
На Сумщині посадовця лікарні затримали на хабарях в майже 220 тисяч гривень
14 травня 2024, 01:23
В Одесі викрили шахрая, який продавав в інтернеті неіснуючі легковики та трактори
14 травня 2024, 00:52
На Буковині правоохоронець допомагав ухилянтам тікати за кордон
14 травня 2024, 00:13