UA | RU
24 червня 2024, 10:45

У Силах оборони виявили "крота", який шпигував для РФ поблизу білоруського кордону

фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки за сприяння керівництва Держприкордонслужби викрила прикордонника-агента ФСБ. Він збирав інформацію про Сили оборони на північних рубежах Волині поблизу кордону з Білоруссю

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресцентр СБУ.

Як зазначають у спецслужбі, зловмисником виявився завербований російською спецслужбою контрактник, керівник відділення місцевого прикордонного загону.

"За вказівкою окупантів "кріт" встановлював локації укріпрайонів та орієнтовну чисельність українських військ, які обороняють прикордоння з Білоруссю. Також він намагався передати координати складів із озброєнням та боєприпасами ЗСУ на території регіону", - йдеться у повідомленні.

Окупанти обіцяли "евакуювати" свого агента на територію РФ після виконання завдань та влаштувати до окупаційних угруповань РФ. Однак СБУ вдалося викрити шпигуна.

"На фінальному етапі спецоперації контррозвідники СБУ із залученням спецпризначенців ЦСО "А" затримали російського агента поблизу місця служби. У подальшому СБУ провела комплексні заходи для убезпечення локацій українських військ", - розповіли в СБУ.

За даними слідства, фігурант був дистанційно завербований співробітником ФСБ Олексієм Добрицьким, який дислокується у тимчасово окупованому Луганську.

"Контрактник потрапив у поле зору РФ, коли проходив службу на сході України. Згодом його перевели до одного із підрозділів прикордонного загону у Волинській області. Для комунікації агент та його російський куратор використовували анонімний чат у месенджері", - йдеться у повідомленні.

Під час обшуку в помешканні та на робочому місці затриманого вилучено мобільний телефон та комп’ютер, які він використовував у злочинній діяльності.
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки зірвала спробу ФСБ отримати актуальні геолокації передислокованих заводів оборонно-промислового комплексу Запоріжжя та затримала ворожого інформатора.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
На Хмельниччині через негоду знеструмлено понад 160 населених пунктів
03 липня 2024, 09:02
У Дніпрі пролунали вибухи — ворог атакує "Шахедами"
03 липня 2024, 08:49
Росіяни обстріляли Херсон, отримала поранення місцева жителька
03 липня 2024, 08:19
Доба на Херсонщині: під ворожим вогнем опинилися 27 населених пунктів, є загиблий та поранені
03 липня 2024, 08:01
Генштаб оновив дані про втрати РФ: скільки окупантів ліквідовано станом на 3 липня
03 липня 2024, 07:29
Росіяни обстрілювали вісім населених пунктів Запорізької області, поранена людина
03 липня 2024, 07:15
Влаштовують окупантам пекло: в ГУР показали нічні полювання "привидів"
03 липня 2024, 06:47
Експосадовця Вінницької ОВА судитимуть за хабар за дозвіл на виїзд з України
03 липня 2024, 06:12
На кар’єрі на Вінниччині втопилася дівчина
03 липня 2024, 05:00
Що робити, якщо людина впала на колії у метро — інструкція від Київського метрополітену
03 липня 2024, 04:23