UA | RU
28 травня 2024, 14:08

Нардеп Наталуха про економічне бронювання: Справедливості під час війни не може бути

фото: sluga-narodu.com

Народний депутат Дмитро Наталуха заявив, що в питаннях війни та економічного бронювання зокрема не може бути справедливості, тому що без працюючої економіки неможливо ефективно діяти на полі бою

Таку думку він висловив в ефірі "Радіо Свобода", передає RegioNews.

"Спроби знайти справедливість під час війни – це інфантильно. Війна сама по собі несправедлива від самого початку…Тому, якщо ми справді хочемо затягнути будь-яке питання, яке потребує вирішення під час воєнного стану, ми будемо апелювати до аргументу справедливості. Це найбільш просто з точки зору популізму. Але, на мою думку, нам потрібно говорити про ефективність, тому що ця війна виграється не за рахунок лише справедливості, а за рахунок ефективності", – сказав депутат.

При цьому він назвав "абсолютно штучними" аргументи ворожої пропаганди щодо того, що воюють нібито тільки бідні. Нардеп навів приклади заможних людей, які воюють у ЗСУ, а також зазначив, що бійці на передовій отримують конкурентну заробітну плату.

"Це все зневага і штучна маніпуляція щодо того, що війна для бідних. Дуже багато різних людей воює. Питання зовсім в іншому. Питання в тому, як дати можливість Силам оборони робити це ефективно за рахунок економіки. І якщо немає розуміння, що без економіки можна мобілізувати хоч 2 млн людей, але не мати ресурсів для цього, це значить не розуміти дуже базових речей щодо того, яким чином ведуться війни, функціонує держава і економіка", – зазначив Наталуха.

Наталуха наголосив, що війна – це "завжди математика і питання ресурсів". Він пояснив, що ідея економічного бронювання полягає в тому, щоб дати підприємствам можливість прогнозування щодо подальшого ведення їхньої діяльності за рахунок критичних співробітників на місцях, бо інакше вони почнуть закриватися.

"Ми це вже бачимо, на жаль, це тренд. І цей тренд продовжується далі, коли мобілізують головних інженерів, головних технологів, без яких підприємство не може продовжувати далі функціонувати. При чому не просто підприємства, які випускають печиво (хоча вони теж важливі), а такі, які випускають дрони, РЕБ: вранці мобілізували головного інженера, ввечері вони вже думають про скорочення виробництва", – зауважив нардеп.

Наталуха підкреслив, що з цього випливає прагматичне питання – чи варто мобілізувати з цього підприємства 3-4 людини до війська і таким чином скоротити випуск дронів на 10-20-30 штук щомісяця, чи варто дати людям працювати і наростити кількість дронів на цьому підприємстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Комітеті Верховної ради України з питань економічного розвитку ініціативна група напрацювала пропозиції щодо економічного бронювання робітників за 20 тисяч грн військового збору.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловився щодо економічного бронювання від мобілізації. Він скептично оцінює цю ідею.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
В ОВА прокоментували російські удари по Полтавщині
02 липня 2024, 15:37
Внаслідок авіаудару по Харківщині отримав поранення літній чоловік
02 липня 2024, 15:26
Росіяни скинули вибухівку на мешканку Берислава: потерпілу ушпиталили
02 липня 2024, 15:05
На Рівненшині блискавка вбила чоловіка
02 липня 2024, 15:01
Більше 3 тисяч ув’язнених мобілізувалися до війська, — Мін'юст
02 липня 2024, 14:45
Українські військові знищили склад боєприпасів в окупованому Криму
02 липня 2024, 14:41
На Київщині на 10-річну дитину впали футбольні ворота: хлопчика з переломами черепа ушпиталили без свідомості
02 липня 2024, 14:15
Чи справді Україні загрожує дефолт і фінансова катастрофа
02 липня 2024, 14:10
На Донеччині Сили оборони збили зі стрілецької зброї російський дрон
02 липня 2024, 14:00
У Міноборони пояснили, як згенерувати у Резерв+ копію військово-облікового документа
02 липня 2024, 13:30