UA | RU
18 березня 2024, 14:09

Обшуки в офісі ТОВ "Балістика". Вчинений злочин чи тиск на бізнес?

Скандальні події навколо ТОВ "Балістика", виробника військової продукції, продовжують збурювати громадську думку. Обшуки в офісі компанії на Героїв Севастополя, як повідомляється, призвели до тимчасового припинення роботи компанії, як і роботи технічної підтримки в їхньому інтернет-магазині. Ці заходи були проведені після розміщення відео власника компанії, Олександра Довгого, в телеграм-каналі "Балістика", де він заявив про обшуки та тимчасову припинення діяльності компанії.

Проте, ще більше уваги привернув коментар телеграм каналі Міняйлука Сергія, який звинуватив Олександра Довгого у використанні військового бізнесу як засобу маніпуляцій та уникнення відповідальності за скоєні злочини. У своєму пості на телеграм-каналі, Міняйлук заявив, що звертався до правоохоронних органів зі скаргою на незаконні дії власника ТОВ "Балістика", зокрема на підробку документів для отримання позитивного рішення в судових справах.

Від свого імені він додав - "Олександр Довгий, на мою думку, використовує бізнес, по виробництву військових товарів, як прикриття та з метою маніпуляцій і уникнення відповідальності за скоєний злочин, так як і службу в ЗСУ. Ми звертались до правоохоронних органів для захистку наших прав, коли нам стало відомо про обставини, які визнаються кваліфікуючими ознаками складу злочину, що передбачений статтею 358 КПК України. Стислий опис обставин справи викладений нами в заяві про скоєння злочину: "Кандидат в депутати в минулому, Довгий Олександр Михайлович, місце народження - російська федерація, наразі військовослужбовець ЗСУ, діючи в змові з посадовою особою ТОВ "Боріка", Борисенком Віталієм Миколайовичем та директором ТОВ "Балістика", Кугенко Богданою Григорівною, на нашу думку, здійснили підробку документів датованих 2015 і 2019 роком, а саме: наказів, технологічних карт, журналів кореспонденції, з метою отримання позитивного рішення в справах про порушення авторського права. Метою підробки документів, на нашу думку, було встановлення не існуючого права попереднього використання технічних рішень, які не належать Довгому Олександру та підконтрольному йому підприємству. Ми вважаємо, що злочин був вчинений з максимальним цинізмом і глибоким переконанням у відсутності відповідальності за такі дії, тому що згодом ці документи, з явними ознаками підробки, були долучені до матеріалів судової справи та надіслані нам представником ТОВ "Балістика", адвокатом Лебедєвим Дмитром Володимировичем (учасник Адвокатського об’єднання учасника "Дунець і Партнери"), як стороні судового провадження для ознайомлення. А, що на найголовніше і на що варто звернути увагу, що ще однією метою розробки цих підроблених документів було бажання ТОВ "Балістика" отримати позитивний для себе експертний висновок, для долучення його в рамках судового розгляду.

Особисто від себе зауважу, що використання маніпулятивних формулювань, а також залучення журналістів для створення ілюзії жертви не приведе в кінцевому результаті до уникнення відповідальності. Підробляти документи не можна, навіть якщо дуже хочеться отримати позитивне рішення в судовій справі. До речі, в судовому проведенні № 910/17047/20 в якому, так сильно хотілось отримати рішення на свою користь Довгому Олександру, ми відкликали позивні вимоги на підставі чого суд залишив справу без розгляду. Дане звернення до суду було подане ще в жовтні місяці 2023 року, я також мав намір написати відмову від обвинувачення до Національної поліції України по кримінальному провадженні в рамках якого були проведені обшуки, хоч вона і не скасовує факту скоєння кримінального правопорушення, однак отримав позов від ТОВ "Балістика" про стягнення коштів та змінив свою думку. Станом на сьогоднішній день, відсутні судові справи за моїми зверненнями до Довгого Олександра та підконтрольних йому структур, а по відношенню до мене від ТОВ "Балістика" є два провадження, одне з яких має на меті стягнути близько 100000,00 грн.

Маніпулятивне викручування фактів, яке здійснив Олександр Довгий, для тиску на слідчих в момент проведення процесуальних дій, не надало роз’яснень на ключові питання:

1. Чи здійснювала дана група підробку документів за 2015-2019 роки?

2. Чи думали в момент здійснення цих дій, про те що в країні війна?

3. І головне чи усвідомлювали наслідки цих вчинків?

А те, що печатки не обов’язкові і не реєструються юристам і так відомо, але використовувати їх при фальсифікації документів за минулі роки є злочином, тим паче, що існування цих документів і печаток такого зразку до 2020 року спростовує в минулому комерційний директор ТОВ "Балістика" Лояніч Сергій Анатолійович, свідчення якого є в матеріалах справи та у відритому доступі на сервісі YouTube.

Ми і надалі відповідно реагуватимемо в випадку порушення наших прав і законів України. Закони мають діяти, а правосуддя має здійснюватися в судах, а не в соціальних мережах."

Того ж дня в телеграм-каналі "Балістика" з'явилася публікація про завершення обшуків та відновлення роботи компанії, з подякою Національній поліції за дотримання законності та професійний підхід.

Ці події стали предметом гострої дискусії в суспільстві та породили численні питання, відповідь на які наддадуть правоохоронні органи.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...