UA | RU
05 лютого 2024, 12:34

СБУ викрила в Україні масштабну агентурну мережу ворога — деталі

фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ Росії, яка діяла в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях

Як передає RegioNews, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисники розвідували місця найбільшого зосередження особового складу і техніки Збройних сил України на прифронтових територіях.

Також фігуранти намагалися виявити склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами Сил оборони.

Крім того, їх цікавили геолокації та особливості роботи промислових потужностей, де ремонтують важке озброєння українських військ.

Поплічники росіян збирали відомості про наслідки ворожих ударів і верифікували координати для нових ракетних атак РФ.

Для конспірації учасники російської агентури діяли окремо один від одного, але були підзвітні єдиному куратору ворожої групи – кадровому співробітнику ФСБ. Його установчі дані вже відомі співробітникам СБУ.

Серед затриманих посадовиця відділу однієї із міських рад Донецької області. Крім неї на Донеччині перебували ще двоє ворожих агентів – ексочільник місцевого комунального підприємства і жителька Краматорська.

Ще однією учасницею групи виявилася інженер-технолог одного з оборонних підприємств Запоріжжя. Фігурантка передавала ФСБ дані про ремонт бойової техніки на заводі.

Також російським агентом виявився посадовець транспортної компанії з Одеської області. За вказівкою російської спецслужби він збирав інформацію про можливу передачу позашляховиків на потреби ЗСУ.

За даними слідства, до вербування російською спецслужбою кожен із фігурантів був активним учасником прокремлівських груп у популярних месенджерах.

Таким чином вони потрапили у поле зору ФСБ, яка потім дистанційно залучила їх до співпраці.

Для комунікації з агентами російський куратор створив кожному з них анонімний чат, з яких видаляли всю прочитану переписку.

Під час обшуків у затриманих вилучені мобільні телефони, які вони використовували для листування з ФСБ.

Слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності