UA | RU
08 грудня 2023, 13:33

У Пенсійному фонді нагадали, хто може втратити житлову субсидію взимку

фото: torange.biz/Valdemar Fishmen

У Пенсійному фонді України нагадують, що деякі українці ризикують втратити житлові субсидії на комунальні послуги. Йдеться про тих, хто продовжує накопичувати борги

Про це розповіли у Департаменті пенсійного забезпечення, страхових виплат, житлових субсидій та пільг ПФУ, передає RegioNews.

За словами Директорки Олени Охріменко, є певні вимоги щодо тих, хто має заборгованість за житлово-комунальні послуги. Допомогу скасують, якщо заборгованість перевищить суму 680 гривень і якщо період непогашення більше трьох місяців.

Вона наголосила, що ПФУ право на субсидію може лишити тільки у випадку, якщо людина уклала договір про реструктуризацію або ж погасила борг.

Тобто йдеться про такі випадки:

  • є документальне підтвердження сплати заборгованості. Тобто одержувач субсидії повинен передати у ПФУ документи, які б підтверджували, що він нічого не винен постачальникам послуг.
  • є укладений договір про реструктуризацію боргу. У такому випадку одержувач повинен укласти з постачальником комунпослуг договір про його реструктуризацію, згідно з яким зобов'язується сплатити суму боргу упродовж певного терміну.
  • є оскарження заборгованості у судовому порядку. Одержувач субсидії повинен надати у ПФУ судову ухвалу суду про відкриття провадження у даній справі.

Тобто, щоб отримати житлову субсидію, навіть якщо є борг, потрібно звернутися у відділення Пенсійного фонду за місцем проживання із заявою про призначення допомоги. До заяви треба додати також документи, що підтверджують наявність боргу та підстави для її виключення із розрахунку субсидії.

Згідно з рішенням уряду, субсидію призначають, якщо витрати на комунальні послуги перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини до завершення воєнного стану та протягом одного місяця після скасування.

Цьогоріч розмір субсидії в неопалюваний сезон може сягати 1,7 тис. грн.

Для розрахунку субсидій як середньомісячний сукупний дохід громадян враховують наступні періоди:

  • коли субсидія призначається не з початку опалювального чи неопалювального сезону — за два квартали, які передують місяцю перед місяцем звернення за призначенням допомоги з оплати комуналки;
  • коли субсидія призначається із початку неопалювального періоду — за третій та четвертий квартали попереднього календарного року.

Раніше у ПФУ нагадали, які документи потрібні для призначення житлової субсидії.

Нагадаємо, раніше ми писали, як переселенцям оформити субсидію та які документи потрібно для цього подати.

Також повідомлялося, що в Україні змінилися правила подачі заяви на субсидії.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...