UA | RU
06 листопада 2023, 18:12

Спалах гепатиту А: у МОЗ пояснили, чи можлива епідемія в Україні

Фото: pixabay.com

В Україні нині спалах гепатиту А фіксується лише на Вінниччині, а в інших регіонах спостерігаються поодинокі випадки. Загалом по країні епідеміологічний зв'язок між ними не встановлений

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я України, інформує RegioNews.

Зазначається, що випадки гепатиту А щороку фіксуються на території України у різних областях. Так, гепатит А має сезонність, і зазвичай проявляється у холодну пору року.

У відомстві нагадали, що минулого року в Україні всього було зафіксовано 281 випадок захворювання.

Станом на 6 листопада, випадки гепатиту А зафіксовані в наступних областях:

- Тернопільська (1 випадок),

- Закарпатська (11 випадків),

- Дніпропетровська (3 випадки).

Також протягом жовтня було зафіксовано 12 випадків гепатиту А в Івано-Франківській області. В осередках проведено епідрозслідування та заключна дезінфекція.

Загалом по країні за результатами проведення епідрозслідувань випадків захворювань на вірусний гепатит А не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювань в різних областях.

Як передається гепатит А

Гепатит А не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Гепатит А — це хвороба, яку люди називають "хвороба Боткіна" або "хвороба брудних рук". Це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А, який передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу.

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Нагадаємо, раніше в МОЗ України заявили, що спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, і там посилюються протиепідемічні заходи.

Поширення гепатиту А на Вінниччині для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою. Ризик поширення хвороби у столиці перш за все пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями.

Випадки госпіталізації пацієнтів із гепатитом А зафіксували і в Івано-Франківській області. Спалаху захворювання у регіоні немає.

Згодом гепатит А виявили ще в одній області України – Тернопільській.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності