UA | RU
16 жовтня 2023, 15:43

За рік в Україні суттєво побільшало боржників

Фото: Freepik

В Україні за останній рік (з жовтня по жовтень) різко збільшилась кількість боржників. Найбільше зростання зафіксували у категорії "Стягнення судового збору"

Про це повідомляють аналітики Opendatabot, передає RegioNews.

Згідно з цими даними, за рік у Єдиному реєстрі боржників кількість боргів зросла майже 1,2 мільйона. Близько половини нових боргів (49%) припало на травень-серпень, ще 67 тис. боргів — на серпень-вересень.

Аналітики нагадують, що у серпні-вересні 2022 року кількість боргів у реєстрі зменшилась на 354 тисячі.

Найбільше зростання упродовж року сталося у категорії "Стягнення судового збору" — більше на 68%. Зокрема, у серпні-вересні кількість таких боргів зросла на 5,5%. Загалом на цю категорію серед усіх боргів припадає 4%.

Найбільша частка від загального обсягу боргів — категорія "Стягнення на користь держави" (22,3%). Приріст за рік сягнув 19%.

Частка боргів за штрафами за порушення Правил дорожнього руху — 19,6% від загалу, і з жовтня минулого року їхня кількість у реєстрі збільшилась на 8%.

Також нарощують українці борги за комунальні послуги. За інформацією Opendatabot, кількість боргів за "комуналку" за рік зросла на 73 тисячі (13%). При цьому три чверті — під час минулого опалювального сезону, ще 8,6 тис. боргів (12%) з'явилися у реєстрі у серпні-вересні цього року. Частка таких боргів становить 7,4%.

У категорії, що стосується боргів за кредитами, їхня кількість за рік зросла незначно — на 1,7%. Частка в реєстрі — 17,9%.

Незначно зросла і кількість боргів за аліментами, лише на 2%. Частка — 2,3%.

Нагадаємо, раніше уряд ухвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік. У бюджеті на наступний рік передбачили доходи у розмірі 1 трлн 560 млрд грн, а видатки - 3 трлн 108 млрд грн.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...