UA | RU
19 лютого 2023, 12:47

Де в Україні вимикатимуть світло 19 лютого: інформація від "Укренерго"

В Україні 19 лютого фіксується найнижче споживання електроенергії за увесь тиждень, що є характерним для ранку неділі. Зростання споживання прогнозується увечері та на ранок понеділка, 20 лютого

Про це інформує пресслужба "Укренерго", передає RegioNews.

У зв'язку із відсутністю дефіциту в потужності в енергосистемі ліміти споживання до областей не доводились.

Водночас у разі зміни ситуації та у разі зростання споживання можливе застосування відключень. Заміри фактичного споживання будуть продовжені вже завтра", - йдеться в повідомленні.

В компанії уточнили, що станом на ранок неділі, 19 лютого, дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і не прогнозується. Також, згідно з командами диспетчерів "Укренерго" та графіками, працюють і всі електростанції.

Втім, все ще через мережеві обмеження вимушено застосовуються відключення за графіком в Одесі та Одеському районі. Також погодинні відключення можливі в окремих районах Києва та Київської області у зв’язку з проведенням обленерго ремонтних робіт.

В "Укренерго" додали, що на Одещині та в інших регіонах, де магістральні мережі неодноразово були атаковані ракетами та дронами росіян, без вихідних тривають ремонтні роботи.

"Зараз для енергосистеми є надзвичайно важливим уникати як пікових навантажень, так і провалів у споживанні. Просимо розподіляти користування енергоємними приладами впродовж доби", - додали в компанії.

До слова, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й перебувають під контролем РФ. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також перебуває і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Окрім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Нагадаємо, зранку 18 лютого в деяких регіонах України були запроваджені превентивні екстрені відключення електрики, щоб запобігти пошкодженням інфраструктури в разі "прильотів".

Ранком суботи російські окупанти обстріляли Хмельницький.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...