UA | RU
11 грудня 2020, 10:01

Венеціанська комісія опублікувала нові рекомендації по скандальному рішенням КСУ

Поточні вакансії в КСУ слід заповнювати тільки після поліпшення системи призначень, вважають у комісії
Поточні вакансії в КСУ слід заповнювати тільки після поліпшення системи призначень, вважають у комісії
Фото: з відкритих джерел

Венеціанська комісія рекомендує Верховній Раді чіткіше прописати ситуації, в яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям Конституційного суду - конкретно вказувати причини неконституційності того чи іншого закону.

Як повідомили RegioNews, про це йде мова в тексті нової заяви комісії.

Так, зазначається, що рішення, прийняті КСУ з антикорупційним статей, стали індикатором необхідності реформи суду.

У зв'язку з цим, комісія посилається на своє рішення від 2016 року по законопроєкту про КСУ. Серед нових рекомендацій заклик до парламенту більш чітко сформулювати наміри обмежити обсяг сфер Конституційного суду з конкретних питань.

Комісія радить зобов'язати КС вказувати конкретні причини визнання неконституційним кожного положення закону. Процедура повинна визначатися законом про суд з більш докладними деталями.

Справи в суді можуть відновлювати тільки у разі встановлення кримінальної відповідальності у зв'язку з певним рішенням. Комісія рекомендує більш чітко визначити поняття "конфлікту інтересів", вказати ситуації, в яких визначається фінансовий конфлікт інтересів, особливо в ситуації наявності протоколів НАЗК або початку розслідування НАБУ.

Також рекомендується чітко обґрунтовувати рішення про відводи і самовідводи суддів або в основному рішенні суду, або окремою процесуальною постановою. Також необхідно зменшити кількість необхідних для кворуму суддів у разі, якщо звичайний кворум неможливий через відвід суддів.

Водночас парламенту рекомендується прийняти закон, який роз'яснює наслідки для суддів КСУ порушення закону про відкликання, включаючи ситуації з дисциплінарними виробництвами щодо суддів.

Комісія закликає створити орган з відбору суддів Конституційного суду з наявністю в ньому міжнародних експертів з прав людей та представників громадянського суспільства, що дозволить гарантувати моральні та професійні якості кандидатів. Також процедура прийняття рішення щодо неконституційності того чи іншого закону повинна враховувати можливість підтвердження Великою палатою суду за запитом президента або Верховної ради.

Рекомендується залишити за Конституційним судом право визначати додаткові деталі процедур в окремих власних процедурних документах.

Поточні вакансії в КСУ слід заповнювати тільки після поліпшення системи призначень, в якій буде передбачено перевіряючий орган (орган з відбору суддів). Через це необхідно створити систему добору суддів як можна швидше.

Судді Конституційного суду за квотою Ради повинні обиратися кваліфікованою більшістю, з конституційною поправкою на пізньому етапі. "Корисним" комісія називає міру, за якої нові судді КСУ пройшли спеціальну і міжнародну перевірку щодо тлумачення конституційних питань.

Конституційному суду рекомендується поводитися стримано, якщо змінені положення законів будуть оскаржені в суді. Венеціанська комісія готова допомогти в цьому та з інших питань.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в КСУ відреагували на висновки Венеціанської комісії щодо рішення по декларуванню.

10 грудня у Венеціанської комісії оприлюднено висновок щодо скандального рішення КСУ, такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя, вважають у комісії.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Черкащині адвокат "звільняв" чоловіків від армії за 7 тисяч доларів
16 квітня 2024, 16:21
Заступник голови Полтавської облради отримав підозру за трьома статтями через закордонний вояж
16 квітня 2024, 16:01
Зеленський підписав закон про мобілізацію
16 квітня 2024, 15:45
Росіяни скинули КАБ на пошту в Харківській області: є постраждалі
16 квітня 2024, 15:37
Омбудсмен розповів, скільки українців сьогодні вважаються зниклими безвісти
16 квітня 2024, 15:36
Без допомоги США немає шансів перемогти, – Зеленський про затримку постачання зброї
16 квітня 2024, 15:25
У роботі Monobank стався збій
16 квітня 2024, 15:02
Річка Десна підтопила дорогу, яка з'єднує Сумщину і Чернігівщину
16 квітня 2024, 15:01
У Брянську палала підстанція, знеструмлені військові об'єкти РФ, – ГУР
16 квітня 2024, 14:47
Помер відомий український письменник та публіцист Дмитро Капранов
16 квітня 2024, 14:31