UA | RU
02 вересня 2020, 16:52

В Україні хочуть створити суд за злочинами Росії на Донбасі

Гібридний суд за злочинами РФ може також мати міжнародний елемент
Гібридний суд за злочинами РФ може також мати міжнародний елемент
Фото з відкритих джерел

Для підвищення ефективності та об'єктивності судового розгляду серйозних порушень міжнародного гуманітарного права на Донбасі в Україні необхідно створити суду щодо злочинів РФ.

Про цю ініціативу йшлося під час зустрічі секретаря РНБО Олексія Данилова та заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, повідомляє RegioNews з посиланням на пресслужбу РНБО.

Сторони обговорили стан розслідування злочинів держави-агресора на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей і в анексованому Криму.

Важливо цілісне розслідування всіх військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних РФ в умовах збройного конфлікту за 6 останніх років на території України, а також докази у національних і міжнародних судових інстанціях реалізації державою-агресором "ефективного контролю" над тимчасово окупованими територіями", - вважає Мамедов.

На його думку, одним з варіантів підвищення ефективності та об'єктивності судового розгляду серйозних порушень міжнародного гуманітарного права може бути створення в Україні гібридного суду щодо злочинів РФ, який може мати і міжнародний елемент.

Секретар РНБО високо оцінив роботу Департаменту, підкресливши, що зібрані матеріали стануть ключовим доказом для притягнення винних до відповідальності. Данилов висловив переконання, що територіальна цілісність у рамках міжнародно визнаних кордонів України обов'язково буде відновлена, але не ціною втрати суверенітету і територій.

Нагадаємо, сьогодні Рада прийняла закон про військово-цивільних адміністраціях в ОТГ.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності