UA | RU
23 лютого 2024, 02:44

Українці зможуть отримувати ліки поштою: як замовити

Фото: pixabay.com

На Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини стартував пілотний проєкт "Укрпошта. Аптека". Ліки можна буде замовляти телефоном і отримувати поштою

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, інформує RegioNews.

Укрпошта отримала ліцензію на роздрібну й електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Тепер ліки можна буде отримати поштою, замовивши через контакт-центр. Доставка ліків - безоплатна.

Пілотний проєкт "Укрпошта. Аптека" розпочне свою роботу на деокупованих і прифронтових територіях: на Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини.

"Наразі в українських селах та селищах міського типу працюють близько 5 700 аптек та аптечних пунктів. Натомість загалом по країні залишається понад 20 тисяч сіл, які не мають аптечних пунктів. Ми вирішуємо це питання на різних рівнях. Спільний проєкт "Укрпошта. Аптека" - ініціатива, яка дозволить суттєво покращити доступ людей до лікарських засобів", - прокоментував міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він також зазначив, що пілотний проєкт буде розширюватись. До проєкту буде долучено прифронтові Харківщину, Херсонщину, Миколаївщину, Запоріжжя тощо. У перспективі - всі населені пункти країни.

У рамках проєкту можна буде отримати і препарати за програмою "Доступні ліки". А саме:

  • для лікування серцево-судинних хвороб
  • для профілактики інсультів та інфарктів
  • проти нецукрового та цукрового діабету
  • для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів
  • розладів психіки, поведінки, епілепсії тощо
  • інсуліни та медичні вироби

Поки програма містить 515 торгових назв лікарських засобів та медобладнання, які можна отримати за рецептом від лікаря, безоплатно або з невеликою доплатою. Загалом через Укрпошту можна замовити майже 10 тисяч найменувань лікарських засобів безрецептурної групи.

Медикаменти відпускатимуться з аптечного закладу компанії та доставлятимуться споживачам до найближчого відділення Укрпошти.

Як оформити

Для замовлення ліків потрібно зателефонувати за номером 0 800 300 545. Для зв’язку з фахівцем слідуйте підказкам у голосовому меню.

Відстежити відправлення можна на сайті, у мобільному застосунку та через чат-бот у месенджерах. Для перевірки правильності комплектації замовлення передбачено огляд вмісту посилки під час її вручення.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України внесла зміни до норм про утилізацію біологічних матеріалів військовослужбовців у разі їх смерті в частині забезпечення їх права на біологічне батьківство/материнство та дозволила їхнє використання при наявності довіреності.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності