UA | RU
24 жовтня 2023, 15:39

Суд скасував тюремний строк жителю Прикарпаття, який відмовився від мобілізації через "стосунки з Богом"

фото: pixabay.com

Івано-Франківський апеляційний суд скасував вирок за ухилення від мобілізації Михайлу Я. Чоловік заявив, що не може брати зброю до рук через «стосунки з Богом», та відмовився від проходження військової служби. Суд першої інстанції призначив йому рік тюрми, однак франківець подав апеляцію і уник тюремного ув’язнення. Апеляційний суд призначив чоловікові умовний термін

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Zaxid.net.

Як вказано у вироку апеляційного суду, який винесли у жовтні 2023 року, мешканця Івано-Франківська Михайла Я. у квітні 2023 року судили за ухилення від мобілізації. Чоловік пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний обмежено придатним до військової служби, але відмовився служити. Михайло Я. заявив, що "не може брати в руки зброю, одягати військову форму та вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом". Щодо чоловіка порушили кримінальну справу і суд призначив йому рік тюремного ув’язнення через ухилення від мобілізації.

На цей вирок подали одразу дві апеляції: прокурор вважав його надто м’яким та клопотав про три роки ув’язнення, а Михайло Я. просив скасувати призначене йому покарання.

У апеляційній скарзі адвокат Михайла Я. повідомляв, що наприкінці квітня (після винесення вироку) його клієнт звертався із заявою у військкомат з проханням надати йому можливість проходження альтернативної (не військової) служби, але отримав відмову. Адвокат заявляє, що у Михайла Я. є "глибокі та щирі релігійні переконання пов’язані із пацифізмом та неможливістю носити та брати зброю в руки чи носити військову форму, вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом".

Додамо, що суд першої інстанції встановив, що Михайло Я. "не є членом чи прихожанином відповідних церков, що офіційно зареєстровані в Івано-Франківську".

Колегія апеляційного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції не врахував усі обставини кримінального правопорушення. Зокрема, що у Михайла Я. є двоє дітей, він переніс хірургічну операцію у 2021 році та має спостерігатись у ендокринолога.

"До пом’якшуючих обставин суд відніс також багаторічні глибокі релігійні переконання обвинуваченого, що хоч і не є поважною підставою для відмови від призову, однак визначає його спосіб життя та значною мірою пояснюють мотиви (спосіб мислення) обвинуваченого", – вказано у вироку апеляційного суду.

Дослідивши матеріали справи, апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції та призначив Михайлу Я. нове покарання – трирічний тюремний термін, від відбування якого чоловіка одразу ж звільнили, замінивши його на рік іспитового терміну. Вирок може бути оскаржений у Верховному Суді, але набирає чинності з моменту його оголошення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Тернопільській області чоловік не захотів служити у ЗСУ і проігнорував терміни мобілізації. Сказав, що доглядає за хворими батьками. Хоча у суді свою провину визнав. Суд призначив йому умовний термін на 1 рік.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Забезпечення одного бійця ЗСУ коштує 1,2 млн гривень, – Міноборони
04 травня 2024, 14:01
На Черкащині чоловік під час застілля вбив свого брата-близнюка
04 травня 2024, 13:37
Ворожа атака по Харкову: в прокуратурі показали фото наслідків
04 травня 2024, 13:08
В Миколаєві сталася масштабна пожежа на підприємстві
04 травня 2024, 12:46
Окупанти вдарили по вантажівці у Бериславі: вона згоріла
04 травня 2024, 12:14
Стрілянина в ТЦК на Закарпатті: в поліції прокоментували конфлікт
04 травня 2024, 11:40
Ворожа армія вночі атакувала Дніпропетровщину: що відомо
04 травня 2024, 11:12
Росіяни вночі запустили по Україні "шахеди": ППО збила всі 13 дронів
04 травня 2024, 10:55
Росіяни найбільше атакували під Авдіївкою: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті та втрати ворога
04 травня 2024, 10:31
Атака дронів на Харків: через падіння уламків горіли будівлі, є постраждалі
04 травня 2024, 10:06