UA | RU
17 жовтня 2023, 14:53

СБУ ліквідувала ще 4 схеми втечі ухилянтів за кордон

фото: СБУ

Служба безпеки заблокувала ще 4 схеми ухилення від мобілізації, які діяли в Одеській, Закарпатській та Івано-Франківській областях

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

Організатори цих схем пропонували військовозобов’язаним за гроші уникнути призову та виїхати за межі України на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.Такі "послуги” фігуранти оцінювали від 3 до 12,5 тисячі доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та способу втечі за кордон.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти нелегальному переправленню до країн Євросоюзу більше сотні потенційних призовників.

Так, в Одесі взяли під варту місцевого ділка, який за гроші пропонував одруженим чоловікам уникнути мобілізації через оформлення їхнім дружинам фейкової інвалідності. У подальшому вони могли виїхати за кордон як супроводжуючі особи для своїх близьких.

При цьому неодруженим "клієнтам” зловмисник допомагав "зареєструвати” фіктивний шлюб із жінками, які мали інвалідність. При цьому фігурант обіцяв "домовитися” про термінову процедуру укладання шлюбу.

На Закарпатті затримали мешканця Берегівського району, який переправляв ухилянтів до сусідньої країни через прикордонну річку. До вартості "послуг” входили рятувальні жилети. "Пропускна здатність” такого каналу нелегальної міграції становила 5 осіб на тиждень.

В Івано-Франківській області затримали ще двох фігурантів. Один з них – посадовець місцевого військкомату, який разом із спільником переправляв ухилянтів за кордон як водіїв міжнародних рейсів. Для цього зловмисники залучили знайомого підприємця-перевізника і вносили недостовірні відомості до системи "Шлях”.

Крім того, на території області викрито двох лікарів-психіатрів, які за гроші "приписували” своїм клієнтам фіктивні важкі діагнози, пов’язані з розладом психічного здоров’я.

Нагадаємо, слідчі повідомили про підозру правоохоронцю та адвокату з Хмельниччини, які підробляли довідки чоловікам для виїзду за кордон та обіцяли матері засудженого організувати "президентське помилування".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24
Telegram заблокував офіційний чат-бот українськї розвідки, — ГУР
29 квітня 2024, 08:04
Генштаб поінформував про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Авдіївському напрямку
29 квітня 2024, 07:46
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30