UA | RU
18 липня 2023, 18:07

Дмитро Лунін: Полтавщина стала гуманітарним хабом для всієї України

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Полтавська область стала приймати велику кількість внутрішньо переміщених осіб з сусідніх областей. У перші дні великої війни Полтавська область прийняла приблизно 1,5 млн жителів сусідніх областей, які були змушені покинути свої домівки через війну

Як це відбувалося, розповів голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін, передає RegioNews.

Очільник обласної адміністрації зазначив, що Полтавщина з першого дня вторгнення Росії почала приймати ВПО

"Треба говорити про те, що ми географічно так розташовані, що поруч з нами є Харківська та Сумська області. З першого дня повномасштабного вторгнення там почались бойові дії, і відповідно велика кількість осіб поїхала зі своїх областей", - сказав він.

Лунін також розповів, що наприкінці лютого та на початку березня 2002 року ця кількість людей сягала 1,5 мільйона. Вони приїхали за добу і залишились в Полтавській області.

"Фактично люди рятувались із Сумської, Харківської, Донецької області, саме на території Полтавської області. Якась кількість людей залишилась тут, тому що вони були поруч зі своїм домом в Харківській області. Це переважна більшість переселенців, які є на території Полтавської області, а інші їхали далі в глиб в країни або за кордон", - зазначив посадовець.

Голова Полтавської ОВА також розповів, як Полтавщина допомагала із евакуацією людей із Сумської області. Він зазначив, що на початку вторгнення РФ працював зелений коридор з Сумської до Полтавської областей. Таким чином було вивезено майже 100 тисяч переселенців.

"У нас були жахливі моменти, коли наші колони їхали майже 100 автобусів, виїжджали кілька разів на добу до міста Суми, до Сумської області, повертались вони під дулом танків. І це, насправді, люди-герої, ті водії автівок, водії автобусів, Червоний Хрест Полтавської області, які це робили", - сказав він.

Полтавська область, як зауважив Лунін, стала областю-партнером Сумщини, куди надсилали продуктові пакунки щодня.

"Більше 300 тисяч таких пакунок були відправлені до Сумської області і більше 3 тисяч було зібрано і роздано саме в Полтавській області. Яка це допомога? Це, в першу чергу, була їжа, теплий одяг, а потім вже і всі інші речі, які потрібні для нормального життя. У нас загалом в області 229 місць компактного проживання, в яких розташовувались люди", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, раніше Дмитро Лунін повідомляв, що на Полтавщині відкрили перший Центр реабілітаційної медицини. Там "ставлять на ноги" найважчих пацієнтів після поранень на війні чи, наприклад, після травм в аваріях.

Також нещодавно на Полтавщині вперше виконали трансплантацію серця.

Також повідомлялося, що після підриву Каховської ГЕС із Полтавщини відправили Херсонщині 420 тонн питної води й різне спорядження.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни били по Дніпропетровщині артилерією і дронами, є поранений — фото наслідків обстрілів
03 травня 2024, 18:43
У ЗСУ розповіли, скільки разів РФ застосувала хімічну зброю на фронті
03 травня 2024, 18:27
На Кіровоградщині двоє дітей отруїлися грибами
03 травня 2024, 18:24
Українським банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу дрони та тепловізори
03 травня 2024, 18:12
У Херсоні продовжили час руху міського транспорту — графік
03 травня 2024, 17:54
На Харківщині Сили оборони знищили склад БК та мінометний розрахунок росіян
03 травня 2024, 17:31
З якими хворобами можуть мобілізувати до армії: Міноборони оприлюднило перелік
03 травня 2024, 17:18
Мешканець Дніпра зґвалтував та вбив 11-річну дівчинку: фото
03 травня 2024, 16:55
СБУ звернулася до українців напередодні Великодня
03 травня 2024, 16:49
Дві чиновниці, які вивели мільйони гривень з рахунків КП під час окупації Херсона, постануть перед судом
03 травня 2024, 16:28